Nyheder

Begrænset viden om diabetes

28. november 2012

47 pct af danskerne ved ikke, at type 2-diabetes kan være arvelig, og hele 90 pct er ikke klar over hvor meget arv spiller ind, viser en nylig rundspørge. Taljemålet er en god indikator på risikoen for type 2-diabetes.

Det er Diabetesforeningen, der bad analysebureauet Corcom Research om at undersøge danskernes basale viden om type 2-diabetes. 5000 repræsentativt udvalgte danskere blev spurgt i oktober i år, og det kneb navnlig med viden om hvor meget arven spiller ind i risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Type 2-diabetes blandt forældre øger risiko

Men den genetiske arvemasse har også overraskende meget at sige. Hvis én af dine forældre har type 2-diabetes, er risikoen for, at du selv udvikler folkesygdommen på et tidspunkt i livet, øget med 40 pct. Hvis begge dine forældre har type 2-diabetes, er risikoen for at du selv får det 80 pct højere end gennemsnittet.

Men du kan snyde generne. Hvis du har type 2-diabetes i familien er der bare ekstra god grund til at dyrke motion og en sund livsstil. Et par ugentlige løbeture eller nogle gode gåture kan faktisk være nok, hvis du samtidig spiser sundt og varieret.

Livvidden advarer om type 2-diabetes

Selvom type 2-diabetes ikke nødvendigvis kræver en voldsom overvægt, er livvidden alligevel en god måde at tjekke sundhedstilstanden på. Livvidden for mænd og kvinder bør maksimalt være henholdsvis 94 og 80 cm. Livvidden måles i oprejst og afslappet tilstand ca. 2 cm over navlen – eller midt imellem toppen af hoftebenet og nederste ribben.

Ikke kun noget for “gamle mænd”

Hvis din livvidde er for stor og hvis der er type 2-diabetes i familien, kan det være en god idé at opsøge læge. Det er nemlig muligt at gå rundt med forstadier til diabetes eller en fuldt udviklet type 2-diabetes i årevis uden at mærke noget videre til den. Faktisk mener man, at knap en kvart million danskere går rundt med en uopdaget type 2-diabetes, ligesom op mod 750.000 går rundt med et blodsukkerniveau, der kan føre til type 2-diabetes senere i livet.

Førhen kaldte man type 2-diabetes for “gammelmandssukkersyge”, men i dag rammer den også de 30 – 40-årige i flæng. Så man kan sagtens være i risikogruppen, selvom man ikke er fyldt 50.

En uopdaget og ubehandlet type 2-diabetes kan medføre nyresvigt, blodprop i hjertet og problemer med hænder og fødder. Det er det forhøjede blodsukkerniveau, der tærer på nervetrådene længst fra hjertet, hvorfor type 2-diabetikere ofte får følelsesløshed i fødderne som såkaldt senkomplikation.

Kilde: Diabetes.dk

Forrige artikelHusk løg i maden

Næste artikelStevia: Hvor naturligt er det?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.