Skøn

Behageligt boost til systemerne

25. september 2009

Lymfedræning – eller lymfedrænage – lyder måske medicinsk og effektivt. Men selvom det er begge dele, er det også en afslappende og velgørende massageform.

Effektiv forkælelse! Lymfedrænage er en ofte overset massageform. Måske fordi navnet ikke antyder noget som helst behageligt, måske fordi berøringerne ikke kan sammenlignes med en fysisk meget hårdere muskelmassage.

På Alter Meierhof Vitalhotel i Flensborg har jeg dog ladet mig overtale til at prøve en lymfedrænende massage. En behandling som hotellets medicinsk uddannede massører og fysioterapeuter tager sig af. I Tyskland bliver lymfedrænage brugt på sygehusene til at understøtte helingsprocesser – både ved sårheling og kræfttilfælde. Lymfesystemet renser ud og påvirker i det hele taget kredsløbet og dermed kroppens evne til regenerere.

ALTER MEIERHOF

Ved Flensborg Fjord ligger dette femstjernede spahotel med alt i forkælelse inden for massage, bade, hudpleje og gastronomiske udfoldelser.

Prisniveauet er lavere end i Danmark – bl.a. på grund af den lavere moms i tyskland. Det billigste er ofte at købe færdige pakker, som hotellet har til enhver smag og lyst. Se mere på altermeierhof.de.

Min massør har således også en baggrund fra hospitalsverdenen, men i massagetemplet på Alter Meierhof er omgivelserne langt fra kliniske sengestuer. I stedet er hun vant til klienter,der gerne vil sætte ekstra skub i lymfesystemet ud fra et velværebehov – for lymfedræning er sundt for alle. Det giver lymfesystemet træning, så det kommer i bedre form og renser mere ud. Lymferne og venerne påvirker hinanden, så ud over væskeophobninger, har det også effekt på åreknuder. Derfor er det også populært hos f.eks. gravide.

Efter at vi har clearet af, at jeg ikke tilhører sidstnævnte kategori – og derfor uden problemer kan trykkes på maven, får jeg lov at lægge mig op på briksen i rummet. Dæmpet belysning og beroligende musik understreger blødheden og varmen fra briksen og håndklæderne, som jeg er pakket ind i.

Lymfedrænage ved halsen

Enkeltvis fjernes håndklæderne fra den kropsdel, som massøren har under behandling. Vi starter med det øverste af brystkassen og halsen. Herfra åbnes lymfesystemet op. Væsken i kroppen er som at sammenligne i konsistens med flydende honning, der arbejder i bølger og renser kroppen. Den blide massage har til formål at understøtte væskens bølgen, så den bliver mere effektiv.

LYMFEDRÆNAGE VIRKER VED

 • Ødemer/Væskeophobninge
 • Dårlig blodcirkulation
 • Bihule- og pandehulelidelser
 • Hovedpine
 • Inflammationstilstande
 • Hudproblemer – affaldsstoffer renses ud
 • Vævsforfald/alderdomsforandringer i huden
 • Ophobede affaldsstoffer
 • Før og efter operation
 • Tilbagevendende infektioner
 • Sår

Massagen kan nærmest sammenlignes med velplacerede tryk på det yderste af huden. Kun ved maven, som kommer efter halsen og brystet, bliver der trykket i bund. Mens jeg bliver bedt om at tage dybe indåndinger, finder massøren stederne på maven, og mens jeg blæser luften ud, trykker hun ned.

Arme, ben, hænder, fødder – selv fingre og tæer og til sidst ansigt får tur, de mindste dele nærmest nulres. Hele tiden fjerlet og alligevel meget målrettet med stigende og aftagende tryk. Selvom musklerne slet ikke er i fokus, synker kroppen længere og længere ned på underlaget i afslappelse. En klassisk muskelmassage har ikke den store effekt på lymfesystemet, da grebet simpelthen er for hårdt – her vil de fine lymfekar, der sidder lige under huden ganske enkelt få lukket af for gennemstrømningen. Lidt ligesom hvis du klemmer på en vandslange og derved stopper for vandgennemstrømningen.

Massøren forklarer, at hun kan mærke de områder, hvor folk evt. har problemer – så er området hårdere og mere fibrost, og massagen kan også føles hårdere.

NEDSAT FUNKTION GIVER HÆVELSER
Det tydeligste tegn på nedsat funktion af lymfesystemet er hævelse. Hævelsen ses ikke nødvendigvis med det samme, men udvikles over tid. Der skal samle sig 6 til 7 liter overskydende væske i kroppen, inden du kan påvise ødemer ved et tryk på det hævede område. (tryk med en finger på det relevante område på kroppen. Når du fjerner fingeren bliver aftrykket stående som en lille fordybning).

Lymfedrænage er for både krop og hoved

For mig er lymfedrænage bare blid – og alligevel virker den positivt på musklerne. I det hele taget er de rytmiske bevægelser afslappende og meget afstressende. Hovedet kobler fuldstændig fra, og den blide musik er på et tidspunkt det eneste, der eksisterer i mit hoved. Den store fred giver forståelse for, hvordan massagen kan virke positivt på både migræne og stress, som den også bruges mod.

Behandlingen tager en times tid. Ud over at massere lymfesystemet har min massør også lidt forkælelse i baghånden i form af udvalgte olier til mine specifikke hudproblemer, som hun afsluttende smører på.

Efter en lymfedrænage er det selvfølgelig vigtigt at få væske nok. Så mens jeg nyder en forfriskende frugtjuice, får jeg de sidste instrukser i at drikke vand, og at jeg evt. kan opleve at skulle lidt ekstra på toilettet.

DETTE STYRKER OGSÅ LYMFESYSTEMET

 • Dyrke motion
 • Sund kost
 • Dybe vejrtrækninger med maven
 • Børstemassage
 • Undgå stramt tøj
 • Undgå stimulanser

Efterfølgende kan jeg afslappet, men alligevel hverken træt eller ugidelig, svæve fra massagetemplet og ud i verden med et saligt smil om munden, mens mine lymfekar rytmisk arbejder videre på udrensningen.

Forrige artikelOndt i hjertet

Næste artikelEDTA – lige så effektiv, som den er overset