Uanset om du kender til overgangsalderens udfordringer eller er nået knapt så langt endnu, så påvirker hormonerne din krop, din psyke og dit velvære. Og det er ikke kun i puberteten og menopausen, at hormonerne kan spille dig et puds.
Vores hormoner fungerer livet igennem som et fint urværk, der regulerer rigtig mange af funktionerne i vores krop. Når vi er i puberteten, bliver gravide eller kommer i overgangsalderen ændrer produktionen af hormoner sig, og de fleste af os mærker forskellige reaktioner.
Men det er ikke kun i disse perioder, at vi pludseligt kan blive grådlabile, have utilpashed, tage på eller andre gener fra hormonerne. Det er bare de tidspunkter, hvor vi er klar over, at det er hormonerne, der skal kigges på. Således også for Anette Paulin, der endte med at skrive en hel bog om hormoner, da hun selv var kommet i overgangsalderen.
– Jeg oplevede, at der var enorm mangel på viden i Danmark om naturlige hormoner, og hvordan man bruger dem. Hvis man ikke er god til selv at finde viden eller til at læse engelsk, så er der masser af viden, man ikke kan få.
Bogen ‘Naturlig hormonterapi’ blev resultatet af al den viden om naturlige hormoner og behandlingsmetoder, som Anette og manden Jens-Ole Paulin researchede sig frem til. Og den lander på et tørt sted i Danmark, hvor der ikke er mange alternativer til den hormonbehandling, lægerne udskriver.
– Der er egentlig ingen grund til at spise syntetiske hormoner. Kroppen mangler ikke kunstige hormoner. Vi skal give det, der mangler. Det er de naturlige hormoner, og de er 100 pct. identiske med kroppens egne, siger Anette Paulin.
Noget af det, som Anette Paulin har erfaret, er, at rigtig mange af os har ubalancer – også før overgangsalderen, som måske først bliver tydelige, når vi stifter bekendskab med hormonterapi.
– Det moderne samfund med informationer og aktiviteter døgnet rundt giver en konstant stressfaktor for kroppen. Og det giver et ekstra behov, så vi bruger af vores hormonreserver. F.eks. produceres progesteron efter ægløsning, og hvis vi ikke får ægløsning på grund af stress, så producerer vi ikke progesteron nok.
Vitaminer og mineraler er essentielle for, at vi kan producere og omdanne hormonerne. Og vi møder i stigende grad hormonforstyrrende stoffer, der belaster systemet. Nogle af disse stoffer virker f.eks. som østrogener, og et højt niveau af østrogen påvirker vores ægløsning og dermed progesteron-produktionen.
– P-piller kan også lægge grunden til en ubalance. Op mod ægløsning stiger vores østraiol, bagefter stiger progesteron, og det samspil sætter man ud af funktion med P-piller. Mange kommer især til at mangle progesteron, og det gælder stort set ved alle hormon-præparater, siger Anette Paulin.
Problemet bliver ikke mindre af, at mange planlægger at tage P-piller i længere tid, hvilket gør det sværere for kroppen at rette op på ubalancerne efterfølgende.
– Nogle kvinder har dog et mere robust hormonsystem, der kommer sig hurtigere. Det er ligesom med stress – nogen kan tåle store belastninger, mens andre kommer i ubalance efter en måned med høj stressbelastning.
Flere autoimmune sygdomme kan bunde i en ubalance i hormonerne, hvilket kan forklare den store overvægt af kvinder indenfor næsten alle autoimmune sygdomme.
– Et for højt niveau af østradiol puster til immunforsvaret, hvilket er godt, når man er gravid. Men normalt skal det bremses og reguleres af progesteron, så immunforsvaret ikke overreagerer, forklarer Anette Paulin.
Hun henviser til et stort studie i USA, hvor kvinder fik personlige (skræddersyet efter deres mangler) hormoner i tre år for at genoprette deres balance. Deres biomarkører, der fortæller om risiko for sygdomme, faldt inden for alle områder, og dermed deres risiko for at udvikle alvorlige sygdomme.
Det er dog ikke let at blive testet for ubalancer herhjemme, og selvom vi kan få de fleste naturlige hormoner i Danmark – østriol som vaginal gel, og progesteron kan fremstilles på lægens recept hos Glostrup apotek – er vi meget på egen hånd.
– Ikke alle danske læger er lige åbne over for det. Så det ville være fint, hvis vi kunne skabe et krav fra patienternes side. Det meste findes og er godkendt til det danske marked, men der har bare ikke været efterspørgsel. Nogle ældre læger vil også påstå, at østradiol er bedst, og at østriol bare er et affaldsprodukt. Man kan få målt progesteron- og østradiol-niveau. Men jeg har indtryk af, at det er meget tilfældigt, hvad lægerne vil måle på eller udskrive.
Det lyder enkelt: Det gælder om at genoprette balancen, altså finde det, du mangler, hvis der er uorden i hormonerne. Men du kan mangle flere slags, og det kan være svært at gennemskue hvilke. Der er dog nogle hints at gå efter, og det er disse, du kan blive klogere på i bogen ‘Naturlig hormonterapi.’
– Når du får viden selv, kan du bedre tale med lægen om det og få behandlingen i den rigtige retning. Nogle opdager, at de har haft hormonelle ubalancer hele livet i en eller anden grad, og at man kan gøre noget ved det. PMS og tre kilo på i vægt op mod menstruationen er ‘meget normalt’ for mange. Men det er faktisk ikke sundt – og det er et tegn på progesteron-mangel.
Listen over forskellige tilstande og hvilken hormonmangel, de peger i retning mod, er lang. Men der er ingen tvivl om, at det igen hænger sammen med vores livsstil.
– Man kan helt klart spise sig til en hormonel ubalance – især hvis du spiser meget sukker, som påvirker binyrerne og får niveauet af androgener (mandlige kønshormoner) til at stige. Det kan bl.a. føre til en sygdom som PCOS. Det betyder også, at man omvendt også kan spise sig til en bedre hormonel balance, siger Anette Paulin.
Jo mere fedtvæv, du har på kroppen, jo mere østradiol vil du producere, og så vil du modsat have brug for ekstra progesteron.
– Men det er vigtigt for os at pointere, at det handler om at gå efter balancen – give kroppen, hvad den har brug for og sørge for, at det er individuelt doseret, opfordrer Anette Paulin.
Vil du vide mere?
På www.naturligehormoner.blogspot.dk skriver Anette og Jens-Ole Paulin om hormonubalancer, og du kan finde lister over de forskellige symptomer og hormonmangler.
Her kan du også finde links til bogen, som kan købes på Saxo.com til kr. 249,-.
Mangler du noget?
I overgangsalderen er det ofte progesteron, man mangler.
Kvinder, der har mistet æggestokke eller livmoder, kommer ofte også til at mangle androgener – mandlige kønshormoner.
Tørre slimhinder, der også bliver sårbare eller blæreproblemer bunder ofte i østriolmangel.
Da vi får mange østrogener udefra, vil vi ofte have glæde af progesteron.
Mangel på progesteron kan give symptomer som: