Krop

Bekæmp betændelse med naturen

4. april 2013

Med slud, blæst og vinterens svingende temperaturer bliver det sæson for halsonde, forkølelse og influenza mm. Vi bliver, hvad vi spiser, men du kan også hente god nødhjælp i naturen…

Kvaliteten af det vi spiser, f.eks. friske, grove, økologiske madvarer giver mening og sund fornuft, ligesom at følge årstiderne, så vores krop, fordøjelse og immunsystem får det, vi har behov for i forhold til årstiden. Vores krop består af 70 pct. vand, og det er løbende vigtigt med nye forsyninger. Det kan give forstoppelse, muskelspændinger og dårlig udrensning ikke at få sine minimum 1,5 liter vand fordelt over dagen.

Når så grundlaget for en sund krop og immunforsvar er lagt, kan vi hente hjælp til snue og andre betændelsestilstande, der kan komme til at genere os på denne årstid.

Æteriske olier mod betændelse

Traditionelt har æteriske olier blandt andet været anvendt for deres bakterie- og betændelseshæmmende, slimløsende, muskelafslappende og beroligende virkning. Mange videnskabelige undersøgelser har vist, at de traditionelt let flygtige olier meget ofte har den eller de virkninger, som man har angivet i folkemedicinen. Her er nogle naturvirksomme eksempler på, at man ikke nødvendigvis altid skal gribe til et kemisk våben. Følg brugsanvisningen og spørg ind til relevant sundhedsfaglig vejledning.

Kamille (Matricaria chamomilla) bruges som blomst. Inddamper man blomsten, får man et blåt stof, der hedder azulen. Stoffet har en inflammationshindrende effekt og desinficerende, krampeløsende egenskaber, der gør kamille til et af de mest brugte og skattede naturmidler. Laves til ved at hælde kogende vand over tørret blomst. Fås også som kapsler, som også kan åbnes og bruges som te. Ved koldformalede urter, får man alle stoffer og hele den brugte urtedel med, hvilket kan give en stor fordel.

Pebermynte (Mentha piperits). Som naturmiddel bruges bladene mest. Der findes mange arter med mange unikke stoffer, bl.a. indeholder mentolpebermynte olie, der har en desinficerende, afslappende og udrensende virkning. Bruges som te, der er velsmagende. Laves til ved at hælde kogende vand over tørrede blade. Fås også som olie, der kan indtages i noget varmt, og som kapsler. Et tips ved hals- og hosteproblemer er at prikke hul på pebermynteoliekapsler, og så synke kapslerne langsomt.

Timian (Thymus vulgaris). Timian er et skattet krydderi og naturmiddel. Den indeholder æterisk olie sammen med andre komplekse indholdsstoffer, som har en befordrende virkning på ophostning. Er bakteriedræbende og afslappende. Bruges ved kronisk hoste, og er god at blande med andre teer. Fås som æterisk olie og kapsler.

Pimpernelle (Pimpernelle saxifraga). Pimpernelleroden indeholder bl.a. æteriske olier, cumarin og saboniner. Er et virksomt halsmiddel, der siden 1872 er solgt fra apoteker og nu i helsebutikker. Bruges ved kradsen i halsen, stemmer, der er grødet samt host og nys. Indtag 5 til 20 dråber i vand 1-3 gange dagligt eller 30 dråber i vand til gurgling.

Kendte urter og planter

I folkemedicin blander man erfaringsmæssigt flere urter sammen i f.eks. teer, så der opstår en synergieffekt. Urter til te er velsmagende og har en desinficerende, slimløsende virkning, der hæmmer bakterier og virus. Til hals og hoste kan det være timian, islandsk mos, lungeurt, fennikel, pebermynte, lind og hyldeblomst.

Tilberedes 1 tsk. pr. kop kogende vand. Trækketid 5 min. Man kan købe urterne hver for sig eller i blandinger.

En anden plante, der styrker kroppen mod forkølelse og influenza er:

Echinacea (Echinacea augustfolia), som er kendt for at øge kroppens modstandkraft. Alfred Vogel udbredte kendskabet til den i Europa. Planten indeholder stoffer som echinicoid, betain, inulin og æteriske olier. Fås i dråbeform eller kapsler. Fås i mange forskellige mærker og egenskaber. Som noget nyt laver A. Vogel en halsspray, hvor indholdet straks fordeles på hals og mundslimhinden. Bruges ved mange infektionstilstande, ved ondt halsen, ved opbygning af slimhinder og hjælp til immunsystemet ved forkølelse.

Man kan også vælge urtekombinationer som f.eks. Urtepensil, der består af echinacea, bukkehornsfrø, askeblade, tormentilrod, brudurt og biharpiks.

Urtepensil er med stor succes blevet solgt i Danmark i mere end 34 år og blev i 2010 kåret som årets salgssucces, da det år efter år er blevet solgt til en stigende kundeskare med stor tilfredshed.

Fås i pulver som råkost-te, som røres ud i vand (smager bittert) eller som urtekapsler, der sluges.

Tag hosten med god smag

Lidt forkælelse kan der også blive plads til med naturlige midler mod især hoste:

Tannenblut er et tysk naturmiddel, der er lavet på udtræk af fyrskud udtrukket i honning og kandissukker. Velsmagende og mærkbar virksom straks ved halsproblemer. Eliksiren holdes i munden og synges langsomt.

Klar hals er et dansk produkt, du bruger mod halsens fjender som forkølelse, infektion, bakterier, virus, støv, tobaksrøg og alkohol. Indeholder æblesukker, lakrids, propolis og fennikel.

Smager af lakrids og virkningen er hurtig og velgørende ved de fleste halsgener.

Andre af naturens midler ved betændelser

Honning smager godt og har i den rette mængde mange gode egenskaber. Honning absorberer den fugtighed, den kommer i nærheden af, og da levende organismer kræver fugtighed, vil de bakterier, der bliver berørt af honning, miste væde og dø. Honning, der er koldslynget og koldrørt, bliver mest skånsomt behandlet. Honning er godt at smøre på et mindre brandsår, til halslindring og i te. Lidt honning og urtete, har en fantastisk virkning sammen.

Propolis er et andet produkt, som bierne indsamler fra forskellige træer og sætter i deres bihus som eget værn mod bakterier og mikroorganiser. De kommer det i huller og sprækker samt i indgangen til bihuset.

Propolis er et komplekst stof, der består af 50 til 55 pct. planteharpiksstof, 30 pct. voks, 8 til 10 æteriske olier, blomsterpollen m.m. i en klæbrig substans.

Undersøgelser har vist, at propolis har antibiotiske egenskaber. Propolis bruges ud fra praktiske erfaringer ved forkølelser, stoppede næser og bihuler, hvor man straks får en fornemmelse af udrensning. De bruges også ved halsonde og urinvejsinfektioner mm.

 

Gode rene råd mod bakterier og virus

  • Host og nys væk fra andre, evt. i armhulerne.
  • Vask hænderne grundigt i koldt eller varmt vand. Alle flader af hånden skal vaskes, også under neglene. Tæl til 15.
  • Tør grundigt og skift håndklædet ud hver dag.
  • Brug engangslommetørklæder.
(Se mere på Rådet for bedre hygiejnes hjemmeside www.bedrehygiejne.dk).

 

Æteriske olier

Hæld kogende vand på urter med æteriske olier og lad dem trække efter brugsanvisningen, eller 10 min. Husk straks at sætte låg på koppen, så de flygtige stoffer forsvinder mindst muligt. Du kan også tage et klæde og indånde dampene under klædet, for velvære og virkning. Herefter drikkes te med en kop 1 til 3 gange dagligt.

Wellness med hotdrink

Det kan kvikke helt op at vælge at tage et varmt fodbad med en varm drik til.

Der findes mange forskellige ting du kan tilsætte fodbadet, f.eks. fra Weleda eller Dr. Hauska. Det sætter godt gang i kredsløb og giver varmen. F.eks. lavendel, der giver afslapning, og rosmarin, der stimulerer kredsløb og huden.

Tag en hotdrink til f.eks. med hyldebær eller solbær fra Søbogaard, der smager godt og er kendt for deres styrkende funktion, bland saften med kogende vand. Tilsæt evt. citron eller c- vitaminpulver. Gerne med urtedråber af Echineacea eller Pimpernelle. A. Vogel laver en hotdrink med hyldebær og echineacea.

Forrige artikelIsolation kan forkorte livet

Næste artikelHjælp til selvhjælp: Vejen til lindring

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.