Nyheder

Bekæmp covid-19 med fed fisk

Et skud omega-3-fedtsyrer er særdeles virksomt hos ældre patienter med alvorlig covid-19. Det viser et svensk studie.

Foto: Shutterstock
24. januar 2023

Et skud omega-3-fedtsyrer er særdeles virksomt hos ældre patienter med alvorlig covid-19. Det viser et svensk studie.  

Mens medicinalindustrien og sundhedsmyndighederne presser på for at give de udsatte grupper et tredje eller fjerde vaccinestik, viser ny forskning, at der er andre veje til at minimere risikoen ved covid-19.  

Tag et stykke med sild

Dels kan du minimere risikoen for smitte ved at have et stærkt immunforsvar. Hvis du alligevel bliver smittet, er der også naturlige muligheder for at reducere risikoen ved sygdommen. Forskning fra Karolinska Institutet i Stockholm viser, at omega-3 kan spille en vigtig rolle. Selvom studiet omfattede høje doser af intravenøs behandling, kan fiskekapsler eller et stykke med sild også have positive effekter. 

Omega-3 er såkaldt umættede fedtsyrer. De kendes primært i fiskeolier, men der findes også omega-3 i planter. Der findes tre typer af omega-3: 

  • DHA og EPA er langkædede omega-3 fedtsyrer også kendt som docosa-hexaensyre (DHA) og eikosa-pentaensyre (EPA). Disse fås primært fra fede fisk, såsom sild og makrel.  
  • ALA fer en orkortelse for Alfa-linolensyre og fås primært fra planteolier, nødder og frø. 

Alle tre typer af omega-3 fedtsyrer er essensielle. Det betyder at kroppen ikke selv kan danne dem og de skal derfor tilføres via kosten. Du skal helst have mindst én pct af kalorierne i maden fra omega-3-fedtsyrer.  

Intravenøs behandling med omega-3

Forskerne har har fundet ud af, at intravenøs behandling med omega-3 fedtsyrer hos ældre patienter, der har behov for indlæggelse på grund af covid-19, giver positive effekterer på immunforsvarets evne til at håndtere virussen. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical and Translational Medicine, kan i fremtiden føre til en komplementær, omkostningseffektiv behandling af covid-19. 

Hos patienter med covid-19 er immunsystemet og kroppens aktivering af hvide blodlegemer overaktiveret. Det kan føre til en såkaldt systemisk betændelsesstorm, som forværrer sygdomstilstanden og kan give komplikationer som blodforgiftning og hjertesvigt. 

Nu har forskere ved blandt andet Karolinska Institutet vist, at omega-3 fedtsyrer kan stimulere en aktiv heling af betændelse, uden at hæmme immunresponset. Ved at fremskynde helingen af inflammationen uden at kompromittere kroppens immunforsvar, kan det være muligt at modvirke de alvorligste komplikationer af covid-19, mener forskerne. 

Omega-3 nedkæmpede inflammation

Undersøgelsen blev gennemført i 2020, på et tidligt stadium af pandemien, hvor der ikke var nogen færdiglavede vacciner. Den omfatter 22 ældre indlagte covid-19 patienter, hvor halvdelen fik intravenøs behandling med omega-3 fedtsyrer i fem dage, mens den anden halvdel fik tilsvarende mængder natriumchlorid (salt). Deltagerne vidste naturligvis ikke, om de fik det ene eller det andet. 

Behandlingseffekten blev konstateret ved at kortlægge inflammatoriske biomarkører og immunologiske reaktioner. 

– Først viste vi, at fedtsyreomsætningen til betændelseshelende molekyler blev stimuleret hos de patienter, der blev behandlet med omega-3 fedtsyrer. Ved at isolere immunceller før, under og efter behandlingen, kunne vi vise, at immunfunktionen blev forbedret, siger Magnus Bäck, overlæge i kardiologi og professor ved medicinafdelingen, Solna, Karolinska Institutet, og undersøgelsens sidste forfatter. 

Yderligere undersøgelser i vente 

Forskerne planlægger nu større kliniske studier, som skal til for at vise, om sygdomsforløbet ved svær covid-19 forbedres ved behandling med omega-3 fedtsyrer. 

– Det er vigtigt, at selv vores svageste og mest skrøbelige patienter har mulighed for at deltage i undersøgelser, når fjenderne, i dette tilfælde covid-19, angriber, og at de kan bekæmpe sygdommen ved hjælp af medicinen, siger Dorota Religa, senior læge og professor i geriatri ved Institut for Neurobiologi, Sundhedsvidenskab og Samfund, Karolinska Institutet. 

Undersøgelsen er blevet finansieret af Kong Gustaf V’s og Dronning Victorias Frimurerfond. Der er ingen rapporterede interessekonflikter eller industrisponsorer. 

Kilde: KI.se 

Forrige artikelPFAS i økoæg er en advarselslampe

Næste artikelHvad kan akupunktur mon gøre, hvis det handler om kræft?

Thomas la Cour

Journalist