Mad

Bekæmp dårlig ånde med urter

23. marts 2017

Selvom det er bakterier, der sørger for den dårlige ånde, så er det i længden en rigtig dårlig løsning at bekæmpe dem med antibakterielle midler. Du risikerer, at bakterierne bliver resistente, og så er du lige vidt. Brug i stedet naturens små hjælpere.

De færreste af os vågner om morgenen med frisk mintsmag eller blomsterduft ud af munden. Og det er helt naturligt at have en mindre god ånde om morgenen. Efter en lang nat, hvor bakterierne har haft fred og ro til at fordøje lidt madrester og lave dem til svovlgasser uden at blive skyllet væk, hersker de små fætre i din mund. Men deres overdømme er forbi, når du tager den første mundfuld vand. Mens du sover, danner du ikke samme mængde spyt og derfor har du hele svovlgasproduktionen i munden. Ligeså snart du begynder at producere spyt, drikke og spise, skyller du svovlgasserne væk.

Med mindre du fejler noget, bør almindelig tandbørstning, vand og sund kost være nok til at holde din ånde på den pæne side i løbet af dagen.

Og ja, så kender vi nok også alle de dage, hvor hvidløg, løg og kaffe måske har taget overhånd – eller hvor halsonder eller betændelser fra mund og svælg driller. Måske trækker kæresten sig væk ved udsigten til et kys eller dit barn vrænger på næsen.

Tør mund kan i sig selv give problemer med ånden, hvis du ikke har spyt nok til at skylle svovlgasserne væk, siger det jo sig selv, at de bliver hængende. Her kan et helt naturligt middel som zink gøre en forskel, da det binder sig til svovlforbindelserne. Zink fås både i tabletter og tandpasta.

Til gengæld ønsker du ikke at bruge skrappe antibakterielle midler i f.eks. mundskyllevand, da vi – ligesom i tarmen – har brug for de gode bakterier i munden. Og de dårlige risikerer bare at blive resistente, hvis du er for flittig med antibakterielle midler. Helt ligesom problematikken med antibiotika.

Hvis du har dårlig ånde på mere eller mindre fast basis, skal du få undersøgt, om det skyldes tandkødsbetændelse, sygdomme i luftveje eller fordøjelse. Og ellers kan du muligvis hente lidt hjælp i naturens skatkammer. Vi har fundet nogle af de gængse og de mere eksotiske forslag.

 


Kardemomme

De buttede kardemommefrø indeholder en høj mængde af cineoler, der er antiseptisk og bekæmper de bakterier, der giver dårlig ånde.

Du kan både tygge på kardemommefrø eller lave en te af frøene ved at tilsætte dem til kogende vand.


Eukalyptus

Både eukaluyptus-blade og -olie er også rige på cineoler. Det gør olien effektiv som mundskyld – bare et par dråber i et glas vand. Bladene kan tygges, hvis man ellers kan opdrive sådan nogle.


Persille, salvie, rosmarin, basilikum, selleri og timian …

Ja, faktisk er alle klorofylrige planter gode til at optage lugt. Du kender nok rådet med at spise persille som modvægt til hvidløg. Og det er ikke helt ved siden af, selvom du nok ikke kan forvente at blive 100 pct. lugtfri, hvis du er gået seriøst til hvidløgene.

De klorofylholdige krydderurter og grøntsager skal bare tygges og synkes – og så har de jo den sidegevinst, at de både er sunde og gode for fordøjelsen, som igen sikrer dig mod dårlig ånde.


Neem

Er er et stedsegrønt træ kendt for sin antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber. I Indien tygger man bl.a. på bladene og bruger både bark og bær til forskellige formål. Herhjemme kan man nu få Neem-olie.


Mynte

Vi kender nok alle til de forskellige myntearter, der bruges i alt fra madlavning til tyggegummi. Den friske smag har gjort bl.a. pebermynte til en af de mest populære smage, når vi søger en friskere ånde. Du kan dog også benytte blade til at tygge på, brygge te eller tilsætte mynteolie til vand som mundskyld. En god kop myntete er desuden rigtig god for fordøjelsen, hvis maden er landet lidt tungt.


Kryddernelliker

Vi forbinder mest duft og smag med julen, men kryddernelliker er også antibakterielle og kan tygges eller koges i vand. Du kan drikke teen eller bruge vand kogt på kryddernelliker som mundskyld.


Anis

Den lækre lakridssmag i anis kan faktisk også give en friskere ånde. Du kan koge frøene i tre til fem minutter og bruge anis som mundskyld.


Naturlige mundskyllemidler

I mange helsekostbutikker kan du finde forskellige færdigblandede mundskyllemidler med nogle af de nævnte eller lignende naturlige ingredienser – klar til brug.

 

Forrige artikel9 tips til mindre kemi på børneværelset

Næste artikelKan du undvære kød?