Mad

Bekæmp din søde tand med chrom

Ved ønske om vægttab er det især vigtigt at holde et stabilt blodsukker – det kan mineralet og næringsstoffet chrom hjælpe med til.

Foto: Adobe Stock
15. januar 2018

Ved ønske om vægttab er det især vigtigt at holde et stabilt blodsukker – det kan mineralet og næringsstoffet chrom hjælpe med til.

Strammer skjorten de forkerte steder og har julens søde vaner stadig ikke rigtig sluppet sit tag? Så skal du måske overveje at prøve det såkaldte chromgær, et tilskud, der bl.a. fås herhjemme som Bio-Chrom. Tilskuddet går ind og regulerer på vores blodsukker, hvilket er vigtigt for blandt andet vægten.

Hvis vores blodsukker er ustabilt oplever vi ofte høje udsving, der resulterer i endnu mere lyst til sukker – og det vil vi helst undgå.

Chrom er vigtigt for at undgå overvægt

Chrommangel er udbredt ved meget svingende blodsukker og sukkersyge. Vi mister chrom, når vi spiser kulhydrater med en høj GI, såsom hvidt brød, pomfritter, kiks, sodavand. Disse fødevarer gør, at blodsukkeret stiger og bagefter falder kraftigt, og der kan samtidigt udskilles op til 20 procent af den chrom, der var i blodet.

Hvis der mangler chrom i blodet, er bugspytkirtlen nødt til at producere endnu mere insulin, fordi chrom bruges til at åbne cellerne, der skal optage sukkeret, så det forsvinder fra blodet. På sigt kan den høje insulinproduktion medføre insulinresistens, som er meget udbredt. Bliver du insulinresistent, får du problemer med at omsætte sukkeret i blodet.

Det forklarer, hvorfor man ikke bliver rigtig mæt ved insulinresistens, da det kun er en begrænset del af kulhydraterne, der omsættes til energi inde i cellerne. Det kan let blive en ond cirkel med evig sult, træthed og vægtproblemer.

Kilder til chrom

Chrom har vist sig at være et vanskeligt stof at optage, uanset hvilken kilde det kommer fra. Kun mellem 0,5 procent og 2 procent af uorganiske chromforbindelser optages i kroppen. Optagelsen fra naturlige chromkilder såsom skaldyr, nødder, rosiner, kød, bønner og sort peber, er kun en smule højere end uorganisk chrom – mellem 0,5 procent og 3 procent.

Til gengæld kan tilskuddet Bio-Chrom med chromgær give den højeste optagelighed i kroppen – det er op mod 10 gange mere optageligt end andre godkendte kilder til chrom.

Bio-Chrom er tabletter, som hver indeholder 100 μg af det vigtige sporstof. Det chrom, som anvendes i tilskuddet, er organisk chrom, der er bundet til gærens naturlige aminosyrer.

Når chrom optages, vil et mere balanceret blodsukker samtidigt kunne tage toppen af din sukkertrang.

Forrige artikelVirtual reality som demensbehandling

Næste artikelEr aluminium den store synder ved vaccineskader?