Store krav fra dine nærmeste og bekymringer kan give dig hjerteproblemer, viser ny stor dansk undersøgelse.
En stor dansk undersøgelse fra Afdeling for Social Medicin på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet viser, at man fordobler eller tredobler risikoen for hjerteproblemer, hvis man oplever høje krav og bekymringer fra de nærmeste.
I hele seks år har forskere fulgt 4.500 danske mænd og kvinder, der ved undersøgelsens start var helt raske.
– Vores resultater peger på, at den største risikofaktor for hjertekrampe er for store krav og bekymringer fra de nærmeste mennesker i ens sociale netværk, fortæller lektor Rikke Lund. Her er der primært tale om ægtefælle eller børn.
Det har ikke nær så stor betydning, at du har deciderede konflikter med dine nærmeste, som det, at du føler dig presset og bekymret. – Krav og bekymringer fra sociale relationer udgør en større risikofaktor end skænderier, det er en helt ny opdagelse. Noget kunne tyde på, at det er godt for helbredet at 'få luft, så at sige, men det kræver dog flere studier og psykologiske teorier at afklare, tilføjer Rikke Lund.
Man ved fra tidligere undersøgelser, at det er en fordel for hjertesundheden at have gode sociale relationer, og at problemer i familien og med nære venner stresser os, giver kroniske smerter, gør os depressive og forringer vores opfattelse af eget helbred. Men det er kun få videnskabelige studier, der har set på den negative sammenhæng mellem det sociale og vores helbred i detaljer.
Tidligere er det blevet påvist, at mænd havde øget risiko for hjertekramper, hvis de oplevede konflikter med kone eller børn og manglende hengivenhed og kærlighed fra konens side.
Hjertekramper er et tidligt symptom på iskæmisk hjertesygdom, der senere bl.a. kan føre til blodpropper i hjertet.
– Denne undersøgelsen omfattede i sagens natur kun mænd, og studerede ikke forskellige typer af sociale belastninger eller et større antal forskellige typer af sociale relationer, dvs. både partner, børn, øvrige familie, venner m.m., påpeger Rikke Lund.
Udover at have både mænd og kvinder som deltagere så forskerne i det københavnske studie på hele fem forskellige sociale relationer: Partneren, eventuelle børn, andre familiemedlemmer, venner og naboer. Udover at se på, hvor belastningerne kom fra, så studiet også på to typer af belastninger – dels krav/bekymringer fra partneren – og dels konflikter.
Efter de seks år havde næsten hver tiende mand og hver tiende kvinde udviklet symptomer på hjertekrampe, kunne de danske forskere konstatere.
Blandt disse var det 2-3 gange mere normalt end hos de raske deltagere, at opleve store krav eller overdrevne bekymringer i de sociale forhold til partneren, børn eller naboer.
Resultaterne fra Afdelingen for Social Medicin på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet er offentliggjort i Journal of Epidemiology and Community Health.
Kilde: ku.dk
(Oprettet den 19. januar 2011)
Forrige artikelFår morgenmad dig til at spise mindre?
Næste artikelJanuar-slankekur? Du skal bare forbrænde