Nyheder

Berig din krop med fiskeolie

14. marts 2016

Det er de færreste af os, der, som myndighederne anbefaler, spiser fisk to gange om ugen. Men selvom du indtager den anbefalede mængde, er det alligevel ikke sikkert, du får nok af de gavnlige omega-3 fedtsyrer, som vores kroppe har behov for. Vi gør dig klogere på fiskenes livsnødvendige fedtstoffer.

Omega-3 fedtsyrer er livsnødvendige for os, og vi er nødt til selv at tilføre dem til vores kroppe, da vi ikke har dem naturligt. Olierne findes i fisk og skaldyr, men du kan ikke være sikker på at blive dækket ind, når du spiser fisk fra det lokale supermarked. De fisk er nemlig opfodret med kraftfoder, hvilket betyder, at de indeholder mindre omega-3-fedtsyrer end vildtlevende fisk. Derfor kan det være en god idé at supplere med fiskeolier.

 

Godt for hjerte og led

Fiskeolier er utroligt gode til dig med leddegigt. De kan give færre smerter, løsne op for stive led om morgenen, og så kan de endda mindske behovet for almindelig gigtmedicin. Det skyldes, at olierne virker anti-inflammatorisk og dæmper betændelse og irritation.

Dit hjerte har også godt af at blive smurt med fiskeolie. Omega-3 fedtsyrerne reducerer risikoen for pludselig hjertedød og for et nyt hjerteanfald, hvis du tidligere har haft en blodprop i hjertet. Derudover udvider de blodkarrene, hvilket får blodtrykket til at falde.

Fiskeolier modvirker blodets sammenklumpning men har dermed også en blodfortyndende effekt, og det kan være et problem at bruge det sammen med blodfortyndende medicin. Hvis du skal opereres, anbefales det også at stoppe med brugen af fiskeolie en uge før operationen. Du kan genoptage brugen igen tidligst en uge efter indgrebet, hvis der ikke er komplikationer.

 

Hvad og hvor meget?

Det er bedst at bruge flydende fiskeolie, der er renset for kviksølv og indeholder antioxidanter. Og så er det godt at kigge efter fiskeolier med et højt indhold af omega-3 fedtsyrer for at undgå for meget overflødigt fedt.

Til dagligt anbefales det at indtage en dosis på 500-1000 mg omega-3 fedtsyrer, men hvis fiskeolien skal virke på en tilstand som fx leddegigt eller forhøjet blodtryk, er der ofte behov for en højere dosis. Når du spiser fisk to gange om uge, svarer det ca. til et dagligt indtag af 600 mg omega-3 fedtsyrer. Selvom du spiser meget fisk, kan det altså være en god idé at supplere med fiskeolier.

Opbevaringen af fiskeolien er også vigtig. Hvis den bliver udsat for sollys eller varme, kan olien blive harsk og udskille skadelige stoffer. Derfor skal den opbevares i køleskabet med tætlukket låg. Lugter eller smager olien harsk, bør den ryge i skraldespanden og ikke i maven.

 

Kilder: Netdoktor.dk, Hjerteforeningen.dk

 

Forrige artikelKendte knogle-mangler

Næste artikelUnge mener selv, de drikker for meget