Krop

Beskyt dig mod stress med næringsstoffer

31. august 2017

Ro og hvile kommer ikke af sig selv. Det kræver et nervesystem og en krop, som får det den skal have, og som ikke udsættes for unødig stress. Faktisk kan mangel på vigtige næringsstoffer i sig selv stresse krop og hoved – ligesom tilstrækkelig tilførsel kan beskytte os.

Vores krop, hoved og ikke mindst nervesystem fungerer alle bedst, når vi får tilstrækkeligt med ordentlig næring. Det hjælper os til at præstere, men også til at finde ro og hvile, når der er behov for det. I dag kan der dog være flere grunde til, at vi er nødt til at supplere vores næring med tilskud. Både fordi vores kost ikke indeholder de samme næringsstoffer som tidligere, men også fordi vores dagligdag indeholder langt mere stress end tidligere både indefra og udefra i form af krav til os selv, forurening og kemikalier.

Vi har fundet frem til nogle af de næringsstoffer, som du kan risikere at være i mangel af, hvis dit hoved, nervesystem eller din krop ikke kan finde ro eller overskud.

 

B-vitamin – mod uro og luftforurening

B-vitaminer er faktisk kendt for at have en beroligende effekt på vores nervesystem, men en undersøgelse har senest vist, at de faktisk også har en evne til at beskytte os mod luftforurening.

Høje doser af visse B-vitaminer er i stand til at udbedre de skader, vi får fra farlige små partikler i luftforurening. Partiklerne, der kommer fra dieselbiler, brændeovne og kemiske reaktioner mellem andre forurenende gasser giver såkaldte epigenetiske forandringer i vores celler, der kan skade vores helbred.

Vi ved, at epigeniske forandringer kan opstå som følge af alder, forurening, stress, kemikalier, lægemidler og kost. Det er funktionelle forandringer af genomet, som ikke involverer ændringer i selve DNA-sekvensen, men som godt kan overføres til næste generation.

10 frivillige forsøgspersoner i alderen mellem 18 og 60 år deltog i forsøget, hvor de fik en højdosis B-vitaminer i en måned.

Forskerne kunne herefter se, at B-vitamintilskuddet nedsatte skadevirkningerne af forurenet luft med mellem 28-76 pct. ved ti gen-lokationer. De fandt en lignende reducering i påvirkningen af mitokondrie-DNA i de dele af cellerne, der producerer energi.

Forskerne kunne godt tænke sig at forske mere i B-vitaminerne – bl.a. med flere deltagere og med tilskud i flere forskellige doseringer. Doseringen af B-vitaminer i denne undersøgelse var højere end den, man finder i sædvanlige kosttilskud. Måske ville en lavere dosering også have haft en effekt.

Hvis du tager ekstra B-vitamin, så husk altid at tage dem i et kompleks, som f.eks. Bio-B-Kompleks, da de forskellige B-vitaminer hjælper hinanden med optagelsen.

 

D-vitamin – til intelligens og præstationsevne

At solskinsvitaminet er fantastisk til både knogler, muskler og immunforsvar ved vi allerede, men nu har de også vist sig at være i stand til at forbedre unge menneskers analytiske evner.

En norsk undersøgelse af en gruppe skoleelever viste, at de elever, der mangler D-vitamin, scorer dårligere i kognitive tests end elever med et højere D-vitamin-niveau. Undersøgelsen viste også, at tilskud af D-vitamin, der er opløst i olivenolie, blev optaget godt, og dermed hævede elevernes D-vitaminniveau samt forbedrede deres præstationsevne.

Deltagerne i den kontrollerede, dobbelt-blindede lodtrækningsundersøgelse var 50 skoleelever af begge køn i alderen 13-14 år, der ikke i forvejen tog kosttilskud som multivitaminer, fiskeolie og levertran m.v.

Elevernes gennemsnitlige D-vitaminniveau lå på 42 nmol/L, hvilket faktisk er i den lave ende og derfor tydede på en generel mangel.

Der blev også fortaget forskellige tests før og efter undersøgelsens afslutning for at vurdere elevernes evner indenfor planlægning, handlingseffektivitet, impulshæmning, anvendelsesstrategi og opmærksomhed.

Eleverne blev delt i to lige store grupper. Den ene fik et dagligt tilskud af en kapsel med 38 mikrogram D-vitamin – D-pearls – opløst i olivenolie, mens placebogruppen fik tilsvarende kapsler uden D-vitamin. Fire måneder efter havde gruppen, der havde fået kapslerne med D-vitamin, hevet deres gennemsnitlige D-vitaminniveau i blodet fra 42 til 62 mmol/L, hvilket er over grænsen for D-vitaminmangel.

D-vitamingruppen forbedrede også deres score i testene, ligesom forskerne også knyttede et lavt D-vitaminniveau til en nedsat evne til at fastholde opmærksomheden og en generelt dårligere opførsel.

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og det er derfor vigtigt at tage tilskuddet med f.eks. olier. I D-pearls, der fås både med 20, 38 og 80 mcg. D-vitamin, ligger vitaminet allerede i olie.

 

C-vitamin – til den sultne hjerne

C-vitaminmangel handler om langt mere end skørbug og immunforsvaret. C-vitamin er også en nødvendig faktor for nervesystemets funktion samt for en normal psyke. Ny dansk forskning har nu vist, at C-vitamin spiller en afgørende rolle som hjernens vigtigste antioxidant, og derfor kan selv en mindre mangel på C-vitamin have varige konsekvenser for hjernens udvikling.

Store befolkningsundersøgelser har vist, at 10-15 pct. af alle voksne i Europa anslås at have C-vitaminmangel, selv om de ikke viser tegn på sygdom.

Årsager til C-vitaminmangel kan være flere: En kost, der er fattig på vitaminet, rygning, som bruger en stor del af kroppens C-vitamin til at afgifte og gendanne E-vitamin, der er oxideret af tobaksrøgens frie radikaler, stress og sygdom, som øger behovet for C-vitamin.

Selv når kroppen i længere tid mangler C-vitamin, er hjernen i stand til at trække C-vitamin ud af blodet og opretholde et niveau på omkring 500 gange blodets indhold, men det sker på bekostning af resten af kroppen. Men hjernen har en god grund til at opretholde et højt niveau af C-vitamin. Den har nemlig et meget højt indhold af flerumættede fedtsyrer, som er meget følsomme over for oxidativ skade, hvilket C-vitamin forhindrer.

Undersøgelser har vist, at børn, der under graviditeten er udsat for vækstbegrænsninger eller bliver født med en meget lav fødselsvægt, har skader på deres kognitionsevne og svind af hjernevæv forskellige steder i hjernen. En væksthæmmet livmoder medfører nedsat optagelse af næringsstoffer og dermed antagelig også af det vigtige C-vitamin.

Flere studier har vist, at tilskud af C-vitamin med eller uden E-vitamin nedsætter risikoen for at udvikle Alzheimers.

Ud over funktionen som antioxidant har C-vitamin også en række andre vigtige funktioner i hjernen. Det medvirker til at danne og frigive nervesignalstoffer, det regulerer blodkarrenes funktion, og det medvirker ved dannelse og udvikling af nerveceller og nervernes fedtskeder.

Det er grunden til, at C-vitaminmangel medfører tab af kognitionsevne.

C-vitamin fås i mange forskellige udgaver. Et tilskud som Bio-C-vitamin er en stærk variant med hele 750 mg C-vitamin, der alligevel er skånsomt mod maven. De stærke C-vitamintilskud kan være en fordel, hvis man gerne vil have ekstra af vitaminet, men gerne undgå alt for mange piller.

 

Omega 3 – smørelse til sjælen

Fiskeolie er kendt for at give bedre kognitive evner samt ro og bedre opførsel hos skoleelever. Men fedtsyrerne EPA og DHA er ikke kun gavnligt, når du skal lære noget.

Omega-3 fedtsyren EPA har i undersøgelser vist sig at kunne reducere symptomer hos personer med lidelsen post-traumatisk stress (PTSD).

En gruppe japanske forskere gav omega 3-fedtsyrer til en gruppe patienter med alvorlige fysiske kvæstelser og PTSD-symptomer. 110 patienter deltog, hvoraf halvdelen fik en daglig portion af omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA i 12 uger, mens den anden halvdel fungerede som kontrolgruppe, der fik en blanding af planteolier med kun 3 pct. fiskeolie (omega 3).

Ved at sammenholde blodprøver med en standardiseret såkaldt CAPS-skala til vurdering af graden af PTSD viste undersøgelsen, at optagelsen var god hos gruppen der havde fået omega-3. Og at det var EPA-fedtsyren, der bedrede PTSD-symptomerne. I placebogruppen fandt forskerne ingen sammenhæng mellem forandringer i kroppens fedtsyreniveau og deres CAPS-score.

Undersøgelser har tidligere vist, at PTSD-patienter har tegn på forhøjet inflammation i kroppen, som EPA kan reducere.

Forskning har vist, at fiskeolie med frie fedtsyrer optages godt i kroppen. I Danmark har vi kun Bio-Marin Plus på markedet med frie fedtsyrer. En fiskeolie med både EPA, som der er mest af, og DHA.

 

Selen – mod oxidativt stress

Vores landbrugsjord i Nordeuropa er desværre ret selenfattigt, hvorfor mange af os mangler det lille spormineral. Desværre, for selen har mange gode egenskaber, heraf er en af dem, at det kan reducere oxidativt stress, som jo netop er tilstede, når vores krop er belastet af enten psykiske eller fysiske stresspåvirkninger.

I Letland lavede man et placebokontrolleret studie med krigsveteraner i 2012, som fik 200 mikrogram selen dagligt, hvilket er en relativt høj dosering, men ifølge studiet vurderet som det optimale.

Konklusionen blev, at der er pålidelig sammenhæng mellem graden af PTSD og oxidativ stress, og at selen som antioxidanttilskud kan reducere den oxidative stress og dermed minimere forekomsten PTSD og symptomernes sværhedsgrad.

Som tilskud er selen optimalt at indtage i form af selengær – der sikrer en ordentlig optagelse. Den patenterede selengær finder du f.eks. i Bio-SelenoPrecise, der er et af de mest velundersøgte tilskud på markedet.

 


Kilder:

Jia Zhong, et al. B vitamins attenuate the epigenetic effects of ambient fine particles in a pilot human intervention trial. PNAS 2017. E-Pub ahead of print

Grung B, et al. Linking vitamin D status, executive functioning and self-perceived mental health in adolescents through multivariate analysis: A randomized double-blind placebo control trial. Scand J Psyk. 2017;58(2):123–13.

Tveden-Nyborg P, Lykkesfeldt J. Vitaminer til hjernen. Aktuel Naturvidenskab 2016;4:8-11.

Hansen SN, et al. Does Vitamin C Deficiency Affect Cognitive development and function? Nutrients. 2014;6(9):3818-46. 

Bruno RS, et al. Faster plasma vitamin E disappearance in smokers is normalized by vitamin C supplementation. Free Radic Biol Med. 2006;40(4):689-97.

Walhovd KB, et al. Long-term influence of normal variation in neonatal characteristics on human brain development. PNAS 2012;109(49):20089-94.

Matsuoka YJ, et al. Change in blood levels of eicosapentaenoic acid and posttraumatic stress symptom: A secondary analysis of data from a placebo-controlled trial of omega3 supplements. J Affect Disord. 2016;205:289-91.

Voicehovskis V: Posttraumatic Stress Disorder and Oxidative Stress Parameters Assessment and Correction by means of Antioxidants in Contingent of International Operations. PhD Dissertation 2012.

Forrige artikel10 fødevarer, der skærper din hjerne

Næste artikelSov godt-smoothie

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.