Den internationale lægestand har traditionelt været tæt forbundet med medicinalindustrien, men nu skal lovgivning i både EU og USA gøre forholdet mere synligt.
Medicinalindustrien ynder at invitere læger på kurser og konferencer på eksotiske destinationer med indlagte gourmetmiddage, turistture uden det store faglige indhold og kostbare gaver til at tage med hjem.
Det er i første omgang dyrt for industrien, men det lønner sig i sidste ende. Der er lavet studier af læger, der havde været på en frynsetur. De både fordoblede og tredoblede udskrivningerne af det lægemiddel, de havde fået præsenteret på de indlagte seminarer, når de kom hjem.
Der er allerede lovgivning herhjemme, der forhindrer den mest udprægede form for bestikkelse, men bevisbyrden er somme tider lidt svær at løfte. For hvordan vurderer man fagligheden af en tur, og hvad må det koste? En luksusmiddag på en fin restaurant kan godt løbe op i 5000,- uden at have skyggen af fagligt indhold, mens et adgangskort til en stor sundhedskonference kan koste fire gange så meget men til gengæld have stor faglig relevans.
Men uanset om tilbuddet fra medicinalvirksomheden er af faglig relevans, vil et tæt samarbejde gradvist farve lægens syn på den pågældende virksomheds produkter.
Nu ønsker man både i USA og EU større gennemsigtighed. Så kan borgerne selv vurdere, om lægen er købt af medicinalindustrien eller ej. Tanken er, at stort set al økonomi, der går fra industrien til lægen skal registreres. Det vil sige, at man som borger kan se, hvilke kurser, konferencer m.v. lægen har deltaget i, hvem der har betalt og hvor meget, det har kostet.
“Læger uden sponsor” er et netværk af læger herhjemme, der ønsker at markere en uafhængighed af industrien. De kan se en klar fordel ved den nye lovgivning.
– Jeg kunne godt forestille mig, at lægerne herefter vil være lidt mere forsigtige med, hvad de udtaler sig om. Der er måske også nogle, der vil bekende klarere kulør og tydeligt markere, om de arbejder for industrien eller for myndighederne, siger læge Preben Holme Jørgensen fra netværket til dagbladet Jyllands-Posten.
Medicinalindustrien herhjemme bakker op om lovgivningen men håber, at der kommer en bagatelgrænse. I Frankrig har man nemlig allerede lignende regler, og her skal alt ned til 10 euro registreres. Det betyder så også, at en simpel sandwich og en vand ved et møde skal skrives ned.
Lundbeck har samarbejdet med den europæiske brancheorganisation Efpia om det nye europæiske regelsæt, der forventes effektueret i 2016. Reglerne omfatter både læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonale.
Kilde: Jyllands-Posten, 19. oktober 2013