Nyheder

Bilos øger risiko for demens

5. august 2015

Bestræbelserne på at få trafikforureningen reduceret i storbyerne er vigtige af mange grunde. Nu viser forskning, at bilos øger risikoen for at udvikle demens.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé, når politikere ønsker færre biler i midtbyen. Det er ikke kun af hensyn til cafélivet og cyklisterne. Mere og mere forskning viser de mange alvorlige konsekvenser af luftforurening fra biler. Tidligere er luftforurening blevet knyttet til såvel lav fødselsvægt som hjertekarsygdomme, men hjernens funktioner menes også at tage skade.

Betydelig øget risiko for demens

Nu har svenske forskere fra universitetet i Umeå studeret 2000 af byens indbyggere i 15 år.

– Vi kan se, at de mennesker, som lever i et miljø med meget udstødningsgas har en betydelig øget risiko for at udvikle demens. Samlet kan 16 pct. af alle demenstilfælde i studiet være forårsaget af eksponeringen for udstødningsgasser, siger Bertil Forsberg, der er professor i miljømedicin og medforfatter til studiet, til det svenske dagblad Dagens Nyheter.

Hukommelsestab og bilos

Da forskerne begyndte studiet, viste ingen af deltagerne tegn på hukommelsestab. Herefter blev deltagerne undersøgt hvert femte år, og samtidig registrerede forskerne luftforureningen ved deres bopæle.

Resultaterne efter 15 år var ret alarmerende. Den fjerdedel, der boede i områder med den største luftforurening, havde op mod 40 pct. større risiko for at udvikle demens end den fjerdedel, der boede i områder med den mindste luftforurening.

Alzheimers kunne knyttes til luftforurening

Omkring 300 af 2000 deltagere i studiet udviklede Alzheimers eller anden demens i løbet af de 15 år, forskerne registrerede deres hukommelse og den luftforurening, de levede i.

Seniorforsker Magne Refsnes fra ”Afdeling for Luftforurening og Støj” hos Folkehelseinstituttet i Norge synes, at studiet er meget interessant.

– Studiet knytter 16 pct. af alle demenstilfælde til bilos, og hvis det passer, er det ret alvorligt. De betyder, at nitrogendioxid og partikelforurening er en ganske væsentlig årsag til demensudvikling i byer som Umeå, siger Magne Refnes til det norske dagblad VG.

Kilde: VG.no

Forrige artikelLykkepiller virker måske modsat antagelsen

Næste artikelGrøn grill

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.