Nyheder

Bilos tager vejret fra danske småbørn

8. oktober 2008

Børn i København kan begynde at hvæse tre-fire dage efter at have indåndet store mængder bilos.

Luftforureningen i hovedstaden er endda så slem, at den kan udløse astma, viser dansk forskning.
Hvis dit lille barn pludselig hvæser, når det trækker vejret, kan det være, fordi luften har været tyk af forurening fra byens biler.
Forskere fra blandt andet Københavns Universitet har analyseret luften på Jagtvej og H.C. Andersens Boulevard i København. De har fundet ud af, at en stor mængde ultrafine partikler i luften kan give små børn problemer med at trække vejret tre-fire dage senere.
Partiklerne stammer fra blandt andet bilernes udstødning, og de påvirker især babyer og småbørn på under 1 år. Det afslører forskerne i en artikel, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Thorax.
“Når der er meget trafikforurening, er der væsentlig større risiko for, at børn hvæser i dagene efter. Og når børn har hvæset nogle gange, er der formentlig større risiko for, at de udvikler astma senere. Så jeg ville selv tænke over, hvor jeg boede og helst ikke have et helt lille spædbarn i de allermest trafikerede områder,” konstaterer Steffen Loft, professor i miljømedicin på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.
Fordoblet risiko for hvæsen
Steffen Loft og kollegaen Zorana Andersen har sammen med fem andre forskere fulgt 205 børn i alderen 0-3 år. De udvalgte børn havde ekstra høj risiko for at udvikle astma, fordi deres mødre har astma i forvejen. Det gjorde børnene til særligt gode måleapparater.
Børnenes hvæsen blev sat i forhold til indholdet af partikler i luften over de københavnske veje. Sammenligningen blev renset for andre faktorer som temperatur, årstid, køn, alder, rygning i hjemmet og eventuel astma hos faderen.
Resultaterne viser, at hvis antallet af ultrafine partikler i luften stiger med 50%, så stiger risikoen for hvæsende børn over de næste dage med 200%.
“Vores studium viser, at forurening har meget af skylden for, at børnene får det dårligt. Selvom de er følsomme i forvejen, ville de ikke hvæse, hvis der ikke var forurening i luften,” fortæller Steffen Loft.
Tunge partikler skader babyer
Mens danske børn fra 1-3 år 'kun' lider under forurening fra den lokale trafik, står det værre til med de helt små. Forskernes målinger viser, at børn på under 1 år også bliver påvirket af, at blæsten bærer tungere partikler ind over Danmark fra blandt andet kraftværker i udlandet.
“I det hele taget har vindretningen utroligt meget at sige. Støv og skidt kan blæse over lange afstande. Er vinden den rigtige, kan man for eksempel finde partikler hos os fra Sahara eller fra en skovbrand i Rusland. Den tunge forurening er noget, der spreder sig over store områder, men i denne undersøgelse ser den altså ud til kun at påvirke børns vejrtrækning, når de er 0-1 år,” siger Steffen Loft.
Det er første gang, at danske forskere har undersøgt tunge partiklers (PM10) indflydelse på små børns vejrtrækning. Det er også første gang, der kommer navn på de partikler og gasser, som skader alle småbørn på op til 3 år (især NO2 og NOx).
Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelFlove teenagere bruger hjernen anderledes

Næste artikelHver anden dansker kan ikke sove