Nyheder

Biodiversiteten i frit fald

Foto: Adobe Stock
16. oktober 2020

Det er snart næsten et årti siden at Danmark forpligtede sig til at indfri 20 mål, der skulle sikre mere natur og biodiversitet. Men med under et halvt år til deadline står det skidt til. Kun et mål er indfriet, viser ny rapport.

Flere forskere kalder den tid, vi lever i, for den sjette masseuddøen. Det dækker over, at arter uddør og falder i antal i en voldsom hast – og for første gang skyldes begivenheden mennesker. Som det nok kan læses, så er masseuddøen ikke en førstegangsbegivenhed, men tidligere har det været andre faktorer som eksempelvis en meteor, der var årsagen. I dag er det menneskelig påvirkning. 

Derfor er der også fokus på, hvordan vi med menneskelig indsats kan vende den negative udvikling og arbejde imod et kollaps i økosystemerne. Det har Danmark også forpligtet sig til. I 2010 skrev vi under på FN’s naturmål. Det er 20 mål, som skulle være indfriet senest i 2020. Nu er året kommet, og der er stadig meget lang vej igen, viser en ny analyse fra WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening. 

[relateredehistorier]

Faktisk er det kun et mål, analysen viser, vi har nået, mens et andet er på vej. De to handler henholdsvis om adgang til genetiske ressourcer og en indsats mod invasive arter. Men for de øvrige 18 målsætninger er der lang vej hjem. Faktisk viser analysen, at det på nogle parametre står værre til nu, end det gjorde i 2010, og der er altså tale om deciderede tilbageskridt. Den manglende politiske handling er ifølge Marie Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, et massivt svigt. Hun udtaler i en pressemeddelelse:

Vores analyse viser desværre, at den danske naturindsats har fejlet eklatant i forhold til de internationale mål om at vende tilbagegangen for naturen, som vi har forpligtiget os til. Det er svigt, som skiftende regeringer har ansvaret for, og som i sidste ende har katastrofale følger for den danske natur og biodiversitet. Rapportens konklusioner understreger, at der nu i den grad er brug for at det nuværende flertal leverer på de grønne løfter fra valgkampen.

Biodiversitet skal sikres ved lov

Vi taler i disse dage meget om en grøn omstilling. Det er slut med sort forbrug og sort økonomi og tid til grønne biler på vejene og grønne virksomheder. Men meget fokus ligger på CO2-udledningen. Et vigtigt parameter, men altså ikke det eneste væsentlige, hvis vi skal sikre kloden i fremtiden. 

Bo Øksnebjerg, Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden peger på, at det store fald i arter og levesteder er med til at gøre vores økosystemer svagere. Og et kollaps i disse systemer kan få vidtrækkende konsekvenser. Man kan tænke økosystemerne som et stort net, og klipper man for mange masker op, falder nettet sammen. Derfor mener han også, at der er på tide med en biodiversitetslov. 

– Det er nu politikerne skal tone grønt flag og gøre en indsats for naturen. Biodiversitetspakken skal forhandles snarest, og det er blandt andet helt oplagt, at den indeholder en ny biodiversitetslov, siger han i en pressemeddelelse. 

Lidt bedre globalt

I alt har 196 lande skrevet under på FN’s Naturmål. Og ifølge en rapport fra FN selv, går det overordnet set bedre, end det gør i Danmark. Rapporten peger nemlig på, at man samlet set næsten er i mål med seks mål – altså tre gange så mange som i Danmark. 

Det er dog stadig bekymrende langsomt, og rapporten konkluderer også at “Hastigheden hvormed vi mister biodiversitet har ikke været hurtigere i menneskets historie og presfaktorerne intensiveres fortsat”.

Presfaktorerne er ikke én ting, men en kombination af påvirkninger. Herhjemme er det især udledningen af miljøfremmende stoffer og næringsstofbelastning, der påvirker negativt. Vi er snart igennem 2020, og som det ser ud nu, kommer vi ikke til at leve op til de aftaler, vi skrev under på for snart et årti siden. 

Forrige artikelDet jordnære køkken

Næste artikelKom af med kalkgener uden kemi