Ved du, hvorfor der traditionelt hører surt med til alle de tunge retter som andesteg, kalvesteg og flæskesteg? Udover, at de eddikesure indslag giver en smagsmæssig modvægt, så stimulerer de faktisk også fordøjelsen og forbereder maven på at behandle de fede indslag.
Men, som du nok allerede ved, så gør en rødbede, asie eller lidt rødkål ikke den store forskel, hvis du har forspist dig, eller bare fået alt for meget fedt i flere dage. Din mave og ikke mindst din lever stønner måske under den sure tjans og har derfor brug for de bitre venner.
Som navnet bitterstoffer antyder, har vi med fødevarer at gøre, der smager bittert. Det er ikke tilfældigt: Allerede når tungen registrerer den bitre smag, sættes der gang i en større produktion af spyt, ligesom de andre fordøjelsessafter samt galde aktiveres. Denne forberedelse af kroppen på at modtage maden gør også bitterstoffer gode ved nedsat appetit.
Bitterstoffer findes faktisk i de fleste planter i større eller mindre grad. Men da vi ikke altid bryder os om den bitre smag, er mange afgrøder efterhånden forædlet til at indeholde mindre end oprindeligt. Til gengæld kan vi så finde nogle planter, der har ekstra mange af de sunde bitterstoffer:
Artiskok
Har siden tidernes morgen været brugt mod fordøjelsesproblemer. Den bakker op om leveren og galdeblærens arbejde, og så viser studier, at den som sideeffekt kan sænke det dårlige kolesterol.
Røllike
Den nøjsomme plante har været brugt til alt fra sårheling til krampeløsning, men er altså også stærk ved fordøjelsesproblemer og appetitløshed. Som sideeffekt kan nævnes, at den også kan bruges mod hæmorroider.
Mælkebøtte
Galdefremmende, vanddrivende og afgiftende! Mælkebøtten sætter for alvor gang i alle kroppens udrensningssystemer. F.eks. viser forskning, at galdesyren fordobles på en halv time efter indtagelse.
Gul Ensian
Bjergplanten har været brugt til alt fra giftige bid og feber, men den er også genial, hvis oppustethed og mavesmerter plager. Udover at fremme fordøjelsen, bliver næringsoptagelsen af jern og B12 bedre.
Hvis du ikke lige har hele urteapoteket på plads (eller forstår at dosere), så findes der udmærkede tilskud, der har udnyttet planternes effekt på fordøjelsen. F.eks. Boldocynara, der både fås som dråber og tabletter med artiskok og mælkebøtte, eller Gastrosan Complex med røllike og ensian.
Både Boldocynara og Gastrosan Complex er fremstillet af økologiske planter, som er skånsomt behandlet og kontrolleret for aktivstoffer under fremstillingen.
På grund af de appetitfremmende egenskaber kan tilskuddene godt tages inden et stort måltid, så appetitten kan sætte ind og maven begynde at forberede sig. Tilskuddene har dog også effekt, efter skaden er sket, og du har behov for hjælp til fordøjelsen og lindring for maven.
Skab et godt klima for maven Når vi spiser meget mad, der er svært fordøjeligt, kan det være en fordel at hjælpe maven i form op til. Vi ved alle, at en god tarmflora med sunde mælkesyrebakterier er vigtig. Derfor er det også en god idé at give maven præbiotika, der populært sagt er fødevarer, som vores sunde bakterier trives i. En let – og velsmagende – form for præbiotika er Valle Force Berry, der ligesom den traditionelle valle smører tarmene og letter passagen. Valle var faktisk et af de første produkter, som Alfred Vogel fremstillede i sin serie af naturmidler, og i Schweiz er det den dag i dag stadig et yndet produkt til at holde maven ved lige og i form. Den nyeste version er Berry, som er mere behagelig i forhold til Valle Force, der kan være lidt stram i smagen. Sidstnævnte fungerer til gengæld godt i dressinger eller andre steder, hvor den syrlige smag er velkommen.
|
Vel-B-komme Hvis du overvejer at tage ekstra B-vitaminer, er julen et godt tidspunkt. Flere af B-vitaminerne har nemlig stor betydning for din evne til at omsætte fedt, protein og kulhydrater til energi. Samtidig er B’erne nødvendige for, at du kan udnytte alle de andre vitaminer. En god idé er at tage B-vitaminer i et kompleks – f.eks. Komplet B fra Biorto – så du er sikker på at få alle typer B-vitaminer, der er nødvendige for at fungere optimalt. B-vitaminer findes i rigtig mange fødevarer, men der er til gengæld ingen fare for at få for mange, da der er tale om vandopløselige vitaminer. Et overskud vil du derfor udskille, når du tisser. |