Blåbær er guf for ældres hjerner

Et nyt studie viser, at en drik med koncentreret blåbærsaft hver dag forbedrer blodtilførslen i hjernen markant hos ældre.

Ældre menneskers hjernefunktioner forbedres, hvis de drikker koncentreret blåbærjuice, viser ny forskning fra University of Exeter. Det skriver medicalxpress.com ifølge Videnskab.dk.

Blåbær er rige på flavonider, som har antioxidante og betændelseshæmmende egenskaber.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

– Studiet viser, at blot 12 ugers dagligt indtag af 30 ml koncentreret blåbærjuice forbedrer blodtilførslen til hjernen, hjernens aktivering og nogle aspekter af arbejdshukommelsen hos gruppen af sunde ældre, siger Joanna Bowtell, som er lektor ved University of Exeter og hovedforfatter på studiet.

Det nye studie er baseret på 26 sunde ældre, hvor 12 fik daglig blåbærjuice – svarende til 230 gram blåbær – i en periode på 12 uger, mens de resterende 14 fik placebodrik og altså også troede, de indtog blåbærjuice.

Efterfølgende MRI-skanninger af forsøgspersonernes hjerner og forskellige IQ-tests viste hjernemæssige forskelle mellem dem, som indtog blåbærjuice, og dem som ikke gjorde.

Tidligere forskning har vist, at risikoen for demens reduceres ved højere indtag af frugt og grøntsager, og at kognitive funktioner bevares bedre hos ældre, som har en diæt, der er rig på plantebaserede madvarer.

2 kommentarer

 • Mona Mønster siger:

  Jamen det må jeg da prøve.

 • Lise Ingwersen siger:

  Gælder det også Blue Vision, altså blåbær i kapsler!

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *