Krop

Blåt lys styrker hudens immunsystem

Blue LED Therapy er en intens form for behandling med blåt lys, der især har
vist god effekt ved eksem, psoriasis og kløe.

Foto: Shutterstock
12. september 2023

Blue LED Therapy er en intens form for behandling med blåt lys, der især har vist god effekt ved eksem, psoriasis og kløe.

Det er ikke sjovt, når nattesøvnen bliver forstyrret af kløe og ubehag i huden. Ej heller, når huden er rød og skællende. Eller når solen kalder på shorts og t-shirt, men knæhaser og nakke er ildrøde. Alle, der har prøvet det, ved, hvordan det går ud over velvære og livskvalitet. Hvad gør man så?

Læs også: Fortvivlet over udslæt i ansigtet

Ja, de fleste følger lægens råd og smører sig med hormoncremer, der umiddelbart giver lindring ved at undertrykke symptomerne. Der er bare den hage ved det, at cremerne svækker huden og gør den endnu mere sensitiv, også overfor solen. Og når cremetuben er tom, vender kløen og ubehaget tilbage.

Faktaboks

  • Kirsten Lange Røddik er uddannet farmakonom og hudnørd. I over 20 år har hun på forskellig vis arbejdet med huden. Både på apoteker, i hudplejefirmaer og hos Philips, som i sin tid udviklede Blue LED Therapy, der siden er videreudviklet af en hollandsk virksomhed Phlecs.
  • Blue LED Therapy er godkendt som medicinsk udstyr og har klinisk dokumenteret effekt. Kirsten Lange Røddik har agenturet på behandlingsmetoden i Danmark.
  • Blue LED Therapy afgiver lys i bølgelængden 453 nanometer, hvor lyset er synligt for øjet og ses som blåt.
  • Blue LED-lys giver tre til fire gange så meget lys som almindeligt blåt lys, men er langt mere skånsomt. Lyset afgiver ingen skadelige stråler, da det er fri for UV.

“Det særlige ved lyset er, at det opererer cirka én mm nede i læderhuden, hvor immunforsvaret ligger. Så hvis der er en ubalance her, hjælper lyset med at genskabe balance, så huden igen kan blive sund og stærk.”

Hæmmer inflammation

  • Behandlingen med intens blåt lys blev udviklet til at afhjælpe eksem og psoriasis, som er betændelsestilstande i huden.
  • Studier viser, at blåt lys har en anti-inflammatorisk virkning og hæmmer betændelse i huden.
  • Lyset påvirker aktiveringen af betændelsescellerne og dæmper immunaktiviteten i huden.
  • Den lindrende effekt af lyset inkluderer reduktion af kløe, rødmen, hævelse og smerte i huden.
  • Lyset opererer cirka én mm nede i læderhuden, hvor immunforsvaret ligger, og hjælper med at genskabe balancen for at gøre huden sund og stærk.

Styrker immunforsvaret

Ligesom vi i tarmsystemet har et mikrobiom, altså en hær af gode og ’dårlige’ bakterier, svampe og vira, der i balance sørger for en velfungerende fordøjelse, så gør det samme sig gældende i huden.
Vi har millioner af mikrober på huden. Nogle er skadelige, andre er gavnlige, men i balance er huden sund. Hvis der kommer ubalance i hudens mikrobiom, afspejler det sig i hudsygdomme som psoriasis og eksem, kløe, udslæt, hævelser, rødme og smerter.

“Huden er jo vores største organ og forsvarsværk, så det er vigtigt, at den er sund. Det kan det blå lys hjælpe med, fordi lyset aktiverer signalstoffet cytokiner, der er med til at stimulere immunforsvaret”


Sådan foregår det

Behandlingen varer en halv time på en brikse, lignende et solarium, med eller uden undertøj. Briller bruges for at beskytte øjnene mod lyset. Først 15 minutter på ryggen og derefter på maven i samme tid. Effekten kan mærkes efter 5-10 behandlinger, afhængig af hudens tilstand, alder og livsstil. Flere behandlinger kan være nødvendige ved psoriasis på grund af fortykket hud. Blåt lys bruges også til at forberede sensitiv hud til solen om foråret og sommeren. Det blå lys fremkalder også produktionen af endorfiner og skaber en afslappet tilstand.

Forynger huden

Udover at lindre ved generende hudsygdomme kan Blue LED Therapy også medvirke til at sænke hudens aldringstegn. Læderhuden, hvor det blå lys arbejder, er en del af bindevævet, hvor der dannes kollagen, som gør huden stærk, og elastin, som gør huden elastisk. Produktionen af både kollagen og elastin falder med alderen, og det får huden til at se ældre ud. Den bliver mere rynket og mindre spændstig. Når huden udsættes for det blå lys, booster det produktionen af kollagen og elastin, så huden bliver yngre at se på.

På vej til hele lander: Blue LED Therapy bruges flere steder i Europa, bl.a. i England og Tyskland.
Herhjemme kan behandlingen lige nu kun
fås i Aarhus, men den rulles snart ud i København,
Aalborg og Randers. I Silkeborg åbner en lokation i september. Planen er at tilbyde behandlingen på klinikker i ti danske byer indenfor et år.

Mere info om behandling med Blue LED Therapy
www.langeconsult.dk/blue-light-therapy

Forrige artikelKan selen styrke stofskiftets funktion?

Næste artikelTerapi i koldt vand

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.