Nyheder

Blærebetændelse? Bekæmp den ved at styrke urinvejene

Foto: Adobe Stock
19. marts 2018

Et gammelt husråd siger, at tranebær kan forebygge eller ligefrem afhjælpe blærebetændelse – og der er noget om snakken. Få fire gode råd til, hvordan du forebygger eller kommer den sviende fornemmelse forneden til livs.

De fleste har prøvet følelsen af at ”tisse glasskår” – ovenikøbet med konstant trang til at skulle tisse, selvom der blot kommer få dråber. Det gør ondt over blæren, som ikke føles tømt, selv om man lige har ladet vandet.

Blærebetændelse er en lidelse som mange kvinder oplever – bakterier trænger nemlig meget lettere op til kvindens urinblære end hos mænd på grund af kvindens kortere urinrør. Som tommelfingerregel får drenge og mænd slet ikke urinvejsinfektioner, medmindre der i forvejen er noget galt i urinvejene. Heldigvis er der råd at hente mod den hæmmende lidelse.

1.    Tranebær mod blærebetændelse

Stofferne i tranebær forhindrer populært sagt visse colibakterierne i at hæfte sig til cellevæggene i urinvejene og formere sig; de skylles så at sige væk, før de kan forårsage en infektion.

Tranebær er sure og bitre, og derfor tyr mange til tranebærsaft sødet med raffineret sukker mod urinvejslidelser. Men sukker er mad for bakterier, så hvis du kan klare at drikke din saft uden sukker, er det bedst.

En række kliniske undersøgelser har dokumenteret tranebærrens effektive forhindring af urinvejsinfektioner og i lyset af udviklingen af ​​antibiotikaresistens, er der stigende interesse for metoder, der hæmmer bakterierne fremfor at dræbe dem.

En epokegørende undersøgelse fra 1994 foretaget af et forskerteam fra Harvard Medical School under ledelse af Dr. Jerry Avorn vurderede såvel videnskabeligt som klinisk tranebærrets enestående medicinske evner. Det randomiserede, placebo-kontrollerede dobbelt-blind forsøg omfattede 153 ældre kvinder, som hver drak 300 ml tranebærsaft om dagen. Det viste sig, at de kunne reducere risikoen for infektioner i urinrør og blære med 58 procent.

2. Sørg for at være sur forneden

Når du får en blærebetændelse kommer den nede fra skeden ved urinrørets åbning og vandrer op igennem urinrøret og ind i blæren. Risikoen for, at der skal komme mærkelige bakterier ind i urinrøret, afhænger af den bakterieflora, der er i skeden.

De mælkesyrebakterier, der bor i din skede, er med til at holde miljøet surt med en pH-værdi omkring 4. Ændrer pH-værdien sig, får de svært ved at overleve, og andre bakterier får lov at komme til. Især ændrer surhedsgraden sig, når du har været på en antibiotikakur, for den slår ikke bare de bakterier, der gør dig syg, ihjel – den dræber også de gavnlige mælkesyrebakterier.

Oplever du at få blærebetændelse igen og igen, kan det skyldes, at miljøet i din skede ikke er surt nok, og her kan det være en god idé med et tilskud af gavnlige mælkesyrebakterier.

3.    A-vitaminer og C-vitaminer

A-vitamin betegnes som hudens, øjets og slimhindernes vitamin. A-vitamin indgår i en lang række nærende processer i kroppen, og så styrker dette vitamin vores slimhinder, såvel de ydre som de indre. Det gælder både vores indre slimhinder i tarmen, i lungerne som i urinvejene, men også vores ydre hudlag og vores øjne styrkes af tilstrækkeligt med retinol og vitamin A.

Surhedsgraden i urinen betyder meget i forbindelse med blærebetændelse, eftersom bakterierne vokser dårlig i sur urin. En større dosis C-vitamin dagligt vil syrliggøre urinen og nedsætte risikoen for blærebetændelse. For meget A-vitamin modvirker dog virkningen af D3-vitamin, der både er et vitamin og et hormon og vigtigt for alle kroppens organer, væv og immunsystemets funktion.

Alt i én

 Hvis du vil undgå at få enten for lidt eller for meget A-vitamin samt at købe tranebærjuice og stikpiller til at stabilisere pH-værdien, så kan du faktisk få et produkt, der indeholder alle tre ovenstående faktorer.

Bio-Kult Pro Cyan er en tredobbelt videnskabelig formel udviklet med tranebær-ekstrakt, to specielt udvalgte levende bakterierstammer og Vitamin A, som bidrager til den normale funktion af immunsystemet og vedligeholdelse af slimhinder.

En kombination af naturens hjælpere, der kan beskytte dig mod den sviende fornemmelse.

 

 

Forrige artikelBiodynamisk rytme og vitalitet giver sunde afgrøder

Næste artikelDin te er muligvis en antioxidantbombe