Nyheder

Blærebetændelsens fjende

Blærebetændelse er en tilbagevendende gene for mange mennesker. Et nyt tilskud med et naturligt sukkerstof samt tranebærekstrakt og C-vitamin viser flot potentiale for at behandle og forebygge blærebetændelse – helt uden bivirkninger.

Foto: Shutterstock
8. april 2022

Blærebetændelse er en tilbagevendende gene for mange mennesker. Et nyt tilskud med et naturligt sukkerstof samt tranebærekstrakt og C-vitamin viser flot potentiale for at behandle og forebygge blærebetændelse – helt uden bivirkninger.

Du kender det ikke – men du kender det alligevel godt.

D-Mannose er et ukendt ord for mange. Men når du hører forklaringen, at det er et sukkermolekyle, som findes i bl.a. tranebær, er det nemmere at forstå effekten på blærebetændelse.

Det har i mange år været et populært – og virksomt – husråd at drikke tranebærsaft, når man er ramt af urinvejsinfektion. Typisk virker tranebærsaft lige så hurtigt mod en mildere blærebetændelse som antibiotika.

Hvis du ikke bryder dig om den syrlige smag af tranebær, eller har behov for et forebyggende tiltag, tilbyder D-Mannose et godt alternativ som både forebyggelse og behandling.

Binder sig til kolibakterier

D-Mannose er som nævnt et sukkermolekyle, der findes i tranebær samt andre typer frugt og grønt. Det kan fremstilles ekstraktion fra planter og træer eller kemisk ved syntese.

Molekylet har den opførsel i urinen, at det binder sig til den type bakterier, som har nogle hårlignende strukturer på overfladen (kaldet ”pili”). Det hindrer bakterien i at sætte sig fast på slimhinden i blæren, og den udskilles i stedet med urinen på naturlig vis.

E.Coli-bakterier, som er den dominerende årsag til blærebetændelse, er beklædt med pili og vil derfor være præcis den type bakterier, som D-Mannose hæfter sig til, hvorefter de begge skylles ud af systemet. Andre bakterier, som har en mere naturlig plads i urinen, påvirkes ikke af D-Mannose, fordi de ikke har pili.

Studier på mus har dokumenteret et reduceret antal bakterier i blærecellerne samt reduceret mængde biofilm i blæren. Pilotforsøg med mennesker har påvist, at der går næsten dobbelt så lang tid mellem urinvejsinfektion hos dem, der tager tilskud af D-Mannose.

Bakterier ernærer sig normalt ved sukkerstof, når de vokser og formerer sig. Men forsøg har også vist, at de undgår D-Mannose – formentlig fordi de foretrækker andre sukkerarter som glukose og fruktose.

Kombination med tranebær

Effekten af D-Mannose har været kendt i en lille snes år, og nu er der et godkendt produkt på markedet i Danmark.

På trods af ovennævnte studier har der været skepsis blandt nogle forskere om, hvordan D-Mannose egentligt får sin coli-fjendske effekt, fordi D-Mannose i andet frugt og grønt end tranebær så ud til at ryge direkte igennem systemet uden klar effekt.

Problemet var tilsyneladende, at D-Mannosen er mest effektiv i kombination med andre af de stoffer, som findes naturligt i tranebær. Disse stoffer ser ud til at have afgørende betydning for at forhindre colibakterier i at hænge fast i blærens slimhinde (”anti-adhæsionseffekt”).

Nyskabende sammensætning

Produktet D-Mannose med CranActin kommer ovenstående forhold i møde. CranActin er et tranebærekstrakt af høj kvalitet, som er tilsat D-Mannosen sammen med C-vitamin. CranActin er et koncentrat af hele tranebær-komplekset med alle de virksomme stoffer, som giver mulighed for en god anti-adhæsionseffekt.

C-vitamin bidrager til immunsystemets funktion, der bl.a. handler om at bekæmpe de bakterier, som har forceret slimhindens forsvarsværk.

Produkter med D-Mannose kan tages som behandling, hvis man har en urinvejsinfektion. Da det meget hyppigt sker, at blærebetændelse vender tilbage inden for 3 måneder efter en infektion, vil det formentlig også have en positiv forebyggende effekt som efterbehandling efter en blærebetændelse.

Blærebetændelse

Blærebetændelse opstår, når der kommer bakterier ind i blæren. Det handler primært om bakterier fra tarmen som E.Coli (75%), og langt de fleste tilfælde ses hos kvinder, der har et meget kortere urinrør end mænd.

30-44 % af de kvinder, der har haft blærebetændelse, får det igen. Ofte inden for de følgende 3 måneder.

I overgangsalderen reduceres mængden af hormonet østrogen. Det medfører en tør, tyndere og mindre modstandsdygtig slimhinde, og risikoen for infektion øges.

Blærebetændelse kan behandles med antibiotika. Mange foretrækker at undgå penicillin og vælge i stedet at drikke rigeligt med væske – især tranebærsaft.

Læs mere om D-Mannose OUHs info-site.

Forrige artikelGå dig i form

Næste artikelGamle kendinge træner hjernen

Carsten Gottlieb

Redaktør