Skøn

Bleg beskyttelse eller brændende brun?

5. marts 2010

Lun, brun og lækker. Så er sæsonen skudt i gang, og det er tid til at komme ud på mere end én måde. Få inspiration til, hvordan du får skudt din sommersæson rigtig godt i gang – på den sunde måde naturligvis.

Sol er fantastisk, ingen tvivl om det. Den kan gøre underværker for vores humør, give glød til vores hud og vitaminer til kroppen. Hvis du derimod får for meget sol, er sagen en helt anden: forbrændinger, pigmenteringsskader og risiko for potentiel hudkræft. Så beskyt dig og bliv brun på den sunde måde.

Solen udsender mange stråler. Når den usyn­lige infrarøde stråling rammer dig, mærker du varmen. Solens ultraviolette stråler kan du derimod ikke mærke, men du har helt sikkert mærket deres eftervirkninger: solforbrænding, tør hud og rynker.

Det er, fordi UVA- og UVB-strålerne har været på spil. UVB gør huden tykkere som beskyttelse og danner samtidig et forstadie til pigmentet melanin, som derefter farves brunt af UVA-strålerne. Du danner så at sige en ”parasol” af skygge, som beskytter de underliggende celler ved at absorbere UV-strålingen.

Desværre er UVB-strålerne også årsagen til solskoldning og soleksem. UVA-strålerne trænger dybt ned i huden med risiko for at påvirke dit celle-DNA, fremskynde rynker og øge risikoen for hudkræft. Så næste gang du siger ”aaahhhh” og nyder solens varmende kraft, så send en tanke til din hud, der hverken tænker på lækkerhed eller scorefaktor, men udelukkende på overlevelse.

Sol, solarium eller selvbruner?

Når du tager solarium, bliver du kun udsat for UVA, og derfor er solariedyrkning genvejen til flere rynker på kortere tid. Hvis du er en af dem, der bruger solariet for at forberede din hud på en tur sydpå, så pas på alligevel. Det kan godt være, din hud er blevet brun, men den har ikke opnået beskyttelsen fra UVB, som gør den tykkere. Så godt med solcreme alligevel.

Det samme gælder, når du bruger selvbruner. De døde hudceller farves, men selve huden er på ingen måde bedre beskyttet, end før du smurte selvbruneren på.

Hvis du nyder den ægte vare, så husk at tage højde for ”solhøjden”, altså hvor i verden du befinder dig. Graden af UV-påvirkning øges nemlig, jo tættere du kommer på Ækvator. UV-indeks i København kl. 12 kan være på 2,0, mens Kreta byder på 5,9 på samme tidspunkt. Så der er virkelig grund til at beskytte dig langt mere, når du rejser sydpå.

Hvad er så sundest? Hvis du gerne vil være brun, er mit bud en kombination af selvbruner og superfornuftige solvaner, herunder høj solbeskyttelse enten i form af tøj eller solcremer. Solariet går jeg langt udenom, synes pludselig, at det gamle kælenavn ”cancergrillen” er blevet uhyggeligt aktuelt igen, så pænt nej tak fra mig.

De nødvendige cremer

Solcremer er til gengæld et must. Der findes solcremer med fysiske og kemiske filtre (se boks). EU tilråder i år alle producenter at sørge for, at forholdet mellem UVA- og UVB-filter er 1:3. Hvis en solcreme har faktor 30 i UVB-beskyttelse, skal UVA-beskyttelsen altså svare til en faktor 10.

Den syndige sol

Det er dokumenteret, at solskoldning og langvarigt ophold i solen, altså udsættelse for UV-stråling, er den største risikofaktor for udvikling af hudkræft og den mere alvorlige modermærkekræft.

Giv beskyttelsen en chance

Du skal nok blive brun, selvom du bruger solcreme, solhat og siesta. Faktisk kan du blive brun med kasket på en græsplæne! Solens stråler reflekteres nemlig i dine omgivelser: vand 100 pct., sne 90 pct., sand 30 pct. og græs 3 pct. Så på med kasketten, den giver dig en strålende beskyttelse mod den direkte sol, og du skal nok få den smukke glød alene fra solens refleksion.

Solfilter uden hvidt skær

De fysiske solfiltre lægger sig på overfladen af din hud og giver således en her og nu-beskyttelse. Men de gør også din hud hvid på den ufede made. Derfor er det i dag muligt at få solcremer med fysisk solfilter, der ikke gør dig hvid, men det er udelukkende muligt, når producenten benytter sig af nanoteknologi, altså at nedbryde molekylerne til mindre størrelser. Du bliver ikke hvid, men det betyder til gengæld, at det fysiske filter kan trænge ned i huden. Og hvad der så sker, vides endnu ikke…
De kemiske filtre trænger ned i huden og gør, at UV-strålingen ikke når dybere. Virker derfor først efter ca. 30 minutter.

Klog på UV

UV-indekset er et mål for intensiteten af den hudskadelige UV-stråling. Du kan se dagens UV-indeks og tilmelde dig daglig UV-varsling via sms eller email på solen.dk

Når UV-indekset er 3-7, skal du beskytte dig godt mod solen, især i middags-timerne (SIESTA – SOLHAT – SOLCREME).

Katja anbefaler:

The Organic Pharmacy, Suncream
Spf 18 100 ml, kr. 399,- (kr. 3.990/liter)
Green People, Self Tan Lotion
200 ml, kr. 215,- (kr. 1.075/liter)
Green People, Sun Lotion
Spf 15 200 ml, kr. 215,- (kr. 1.075/liter)
Green People, After Sun Lotion
200 ml, kr. 155,- (kr. 775/liter)
Lavera Sun Anti-age solcreme
Spf 20 50 ml, kr. 114,75 (kr. 2.295/liter)
Lavera Sun Family SolSpray
Spf 15 200 ml, kr. 174,75 (kr. 874/liter)
Lavera Sun Sensitive selvbruner
150 ml, kr. 169,75 (kr. 1.131/liter)

Hvis en solcreme lever op til anbefalingerne, må den markedsføres med et UVA-logo på, så vi som forbrugere kan sikre os, at vi er ordentligt beskyttet mod såvel UVA som UVB. Tidligere har solfaktoren udelukkende fortalt noget om UVB-beskyttelsen. Og så langt så godt. Problemet er bare, at det ikke er muligt at lave en solcreme, der kan leve op til anbefalingerne UDEN at bruge kemisk solfilter. Derfor har både Dr. Hauschka og Weleda valgt at stoppe deres produktion af solcremer, og det ser ud til at flere naturmærker følger efter.

Det betyder desværre, at vi ikke længere har muligheden for selv at vælge. Vælge, om vi vil være godt beskyttet mod UVA, men samtidig udsætte os selv for kemiske solfiltre, eller have fornuftige solvaner og holde os til de fysiske solfiltre. Og hvad med vores børn og tidligere anbefalinger om, at de ikke må bruge solcremer med kemisk filter?

Jeg er klart til de fysiske solfiltre, og især til mine børn (uden nanoteknologi, læs boks), men føler mig nærmest som en dårlig mor, når jeg går imod EU-anbefalingerne og fravælger den “perfekte” UVA-beskyttelse. Jeg forstår godt, at f.eks. Dr. Hauschka og Weleda har stoppet produktionen. De risikerer at blive fremhævet gang på gang for ikke at være “gode nok”, komme værst ud i diverse tests samt bidrage til en øget forvirring hos os forbrugere, men hvor ville jeg gerne have lov til at vælge selv.

Løsningen? Jeg har allerede ribbet min lokale helsekost for naturlige solcremer, og så håber jeg bare, at en eller anden i et laboratorium får hjernecellerne i svingninger og finder på en holdbar, naturlig løsning snarest, please…

Forrige artikelNys, dans, grin og hop uden frygt

Næste artikelPruut!