Krop

Blidt skub til blodcirkulationen

Foto: AdobeStock
11. november 2018

Forskning viser, at ekstrakt fra de friske, røde bær på hvidtjørnen forbedrer blodcirkulationen i hjertet – hvilket både kan virke beroligende for ældre hjerter og sætte udholdenheden op hos motionister.

Vores kredsløb er på arbejde døgnet rundt, livet igennem. Uanset om vi er midaldrende og mærker de første tegn på, at blodet ruller knapt så raskt i årerne, eller om vi er yngre motionister, kan vi til tider ønske os lidt mere fut i cirkulationen.

Her er hvidtjørn eller Crategus en interessant plante at kigge på.

Vi ved, at de aktive stoffer i hvidtjørn kan påvirke blodcirkulationen gunstigt, da de dels blidt udvider hjertekrans-karre­ne, og dels stimu­lerer blodkar til at vokse sammen igen i beskadigede områder i hjertemusk­len.

Forebyggelse af problemer med blodcirkulationen er vigtig

En af hvidtjørns stærkeste sider er fo­rebyggelse. Især hos midaldrende menne­sker, som mærker de første tegn på hjertesvækkelse i form af kortåndethed, puls­forøgelse og trykkende fornemmelser ved anstrengelser.

Disse første tegn på, at ilten ikke når rundt i systemet på en optimal måde, bør tages alvorligt, så du på sigt kan undgå at blive hjertepatient.

Godt for hjertepatienter – og sportsfolk

R.F. Weiss, den tyske botaniker, læge og grundlægger til moderne medicinsk Phytotherapi, mener, at hvidtjørn er en af de vigtigste naturmedicinske planter mod hjertekarproblemer. Der findes mange studier og placeboforsøg, hvor hvidtjørn anbefales til dårligt kredsløb og ved svækket hjerte.

I en undersøgelse, ledet af doktor Friedrich H. Degenring, viste effekten af Crataegisan – ekstrakt af friske bær fra hvidtjørnen – sig at kunne måles efter blot to uger med 30 dråber tre gange dagligt.

Her oplevede hele 81 pct. af hjertesvigtpatienter i NYHA-funktionsklasse 1 og 2 (en lægelig klassifikation, der viser, hvor belastet patienten er af hjertesvigt) en klinisk forbedring af deres symptomer.

Større udholdenhed af blodcirkulationen

Også ældre, der døjede med mindre hjertekarproblemer, der endnu ikke var behandlingskrævende, oplevede en forbedring i forsøget, der også konkluderede, at Crataegisan  – der herhjemme fås fra A. Vogel – blev tolereret godt af patienterne.

Men du behøver ikke ligefrem være ældre eller svækket for at mærke fordelene på blodcirkulationen. Hvidtjørnens bær har nemlig flere adaptogen-lignende virkninger på det kardiovaskulære system.

Professionelle sportsudøvere, der som bekendt belaster deres hjerte og kardiovaskulære systemer, kan opnå store fordele som bedre udholdenhed, når blodcirkulationen får lidt hjælp.

Virkninger indtræder dog først for alvor efter indtagelse i en rum tid, da effekten som sagt er en blid, men stabil påvirkning af dine blodkar.

 


 

Hvidtjørn – et skattet middel

Planten hvidtjørn er en høj og tæt busk, som vokser på skrænter, i skovbryn og i krat og om sommeren dækkes hvidtjørnen af flotte, hvide blomster, som senere bliver til små røde bær. 

Indenfor folkemedicinen har man altid brugt hvidtjørnblade, -blomst og -bær – og siden år 1850 har hvidtjørnen haft en fast plads indenfor plantemedicin. Bl.a. er det også en del af sortimentet i Alfred Vogels mange virkningsfulde planteekstrakter.

Nu bekræfter studier, at Crataegus-produkter har medvirket til bedre hjertefunktion og færre rytmeforstyrrelser hos en lang række mennesker.

Forrige artikelKina ophæver forbud mod næsehorns- og tigerprodukter i medicin

Næste artikelIntelligent førstehjælp: Tryghed til hjernen fjerner smerten

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.