Den fugtige sommer har givet gode livsbetingelser for bladlus. Vi har fundet nogle tips til at slippe af med plagen – uden at bruge gift.
Den fugtige sommer har givet gode livsbetingelser for bladlus. Vi har fundet nogle tips til at slippe af med plagen – uden at bruge gift.
De første bladlus dukker op i juni, når vejret begynder at blive varmt. Der er flest bladlus i juni og juli, da kombinationen af varme og fugtigt vejr skaber optimale levevilkår for skadedyret.
Store angreb af bladlus kan ødelægge planterne, da de også øger risikoen for svampe- og virussygdomme. Bladlusenes ekskrementer indeholder nemlig sukkerstoffer, som giver visse plantesygdomme bedre betingelser.
Grundlæggende ødelægger bladlus glæden ved planterne.
Det starter med en klistret, skinnende belægning på bladet. Belægningen kaldes populært for honningdug. Der er tale om bladlusens sukkerholdige ekskrementer.
Bladlus lever af at suge plantesaft fra planternes blade og knopper. De sidder som regel som klistrede klumper på planternes friske topskud, især først på sommeren.
Bladlus angriber især tørstige planter, så du kan forebygge angreb ved at vande i tørre perioder.
Skyl bladlus af planten med en vandstråle fra haveslangen. Er planterne i potte, kan du gøre det under bruseren. Du skal undgå ar sprøjte på stilken, da du derved kan ødelægge planten.
Sørg for gode betingelse for de dyr, der lever af bladlus: mariehøns, svirrefluer, snyltehvepse, guldøjer, tæger og galmyg spiser bladlus, så sørg for gode forhold for dem. Køb gerne nyttedyrene, da det er svært selv at få mange nok.
Hvis du dyrker din have efter “vild med vilje”-principperne, vil biodiversiteten også gøre livet surt for bladlusene. Du forvirrer skadevolderne bedre, og havens vidunderplanter er mindre sårbare for enkelt angreb. Samtidig skaber du med kvasbunker, stengærde og buskadser gode gemmesteder for nyttedyrene, som skal hjælpe dig.
Effektive nyttedyr, der æder bladlus, er mariehøns, guldøjer, snyltehvepse, svirrefluer, tæger og galmyg.
Men det er svært at tiltrække nyttedyrene, og der skal rigtig mange til, hvis du først har fået et massivt angreb af bladlus, derfor er det en god ide at købe nyttedyrene – og så i øvrigt indstille dig på, at det tager tid at bekæmpe bladlusene.
Du kan godt forsøge at fjerne bladlus manuelt med fingrene, men det er et stort arbejde, og der er stor risiko for, at du ødelægger planterne, da bladlus ofte sidder på de sarte, friske topskud.
Bladlus er skabt til at holde sig fast i regnvejr, eller også lader de sig bare falde ned, og så kravler de op igen.
Derimod hjælper det at putte planten under varmt vand, fx under bruseren, da de er vant til det kolde vand. Tip planten ind under vandet, så jorden ikke bliver våd. Rengør derefter grundigt på området, så du får bekæmpet bladlusene.
Ifølge et gammelt husråd kan du bekæmpe bladlus ved at strø aske fra pejs, brændeovn eller grill ud på jorden omkring roserne, men det har næppe nogen effekt.
Bladlus kommer fra flyvende insekter, og derfor vil aske på jorden formentlig ikke holde bladlusene væk. Aske må desuden kun strøs ud i prydhaver, da det kan indeholde forurenende stoffer, og derfor er uegnet i køkkenhaver.
Hvidløg plantet mellem roserne i rosenbedet eller hvidløg blandet med vand eller olie og sprøjtet på blomsterne har ingen påvist effekt mod bladlus.
Det har højst en afskrækkende effekt, da lugten forstyrrer bladlusene, men det holder dem næppe helt væk.
Kilde: Bolius.dk