Nyheder

Bliv mere basisk med vand

21. juni 2016

Vores vand burde være en af vores største kilder til base, når det handler om syre-base-balancen, men sådan forholder det sig ikke for alle. Rigtig mange steder er vores vand slet ikke basisk nok længere. Og der er for langt til de naturlige kilder.

Vores forfædre bosatte sig ved siden af kilder, der sprang naturligt – fra gletchere og kilder, der piblede op gennem jord eller klipper. Vandet var fyldt med bevægelse, ilt og mineraler. Nogle af de mest mineralrige kilder blev senere kendt for at kunne helbrede syge mennesker, og den dag i dag findes der kursteder, som er bygget op omkring livgivende kilder. Mineralerne kan ofte både lugtes og smages i disse kilder, og at de kan virke helbredende er ikke helt ved siden af. Vandets sammensætning virker nemlig basisk på vores kroppe, og da syreophobninger og inflammation ligger til grund for mange sygdomme, kan det basiske vand have en positiv indflydelse i det sygdomsramte miljø.

I dag er der desværre mange af os, der bor langt fra en naturlig og levende kilde. Vores vand – hvor rent det end måtte være – er blevet stillestående og har mistet mange af sine kvaliteter, før det når vores vandhane. Og det er slet ikke så basisk længere, som det kunne være.

Men det kan lade sig gøre at gøre vandet levende og basisk igen – eller ioniseret og aktivt, som det kaldes, da processen gør ionerne i vandet aktive. Med en ioniseringsmaskine kan du genskabe de bevægelser, som naturen tidligere generede, når vandet løb ned over stenene i et naturligt vandløb. Herved opsamler vandet energi, som forskere faktisk har udviklet metoder til at måle. Den kaldes for ORP-værdien – det står for Oxidation Reduktions Potentialet.

Interesse for helbredende vand

Det iltrige og basiske vand har en positiv indflydelse på rigtig mange af kroppens processer, ikke mindst fordi det giver modspil til det sure miljø, som forårsager inflammation, hvis kroppen ikke er i stand til at udskille syrerne. Vores blod vil helst have en pH-værdi, der er neutral eller til den basiske side. Derfor ophobes syrerne i vævet, hvis blodet bliver for syrligt. Vores nyrer kommer især på overarbejde, når vi indtager for meget syre fra kød, kaffe, fedtstoffer, cigaretter og kornprodukter.

Det var denne erkendelse, der fik Mette-Marie Linding til at interessere sig for ioniseringsmaskiner. Inden sin mands død af kræft i bugspitkirtlen, bemærkede hun ofte den syrlige lugt, og da hun så stødte på teorierne om det basiske vand, faldt brikkerne på plads.

– Jeg blev simpelthen så vred over, at vi ikke kendte til basisk ioniseret vand i forvejen og muligheden for derigennem at holde sig mere basisk og rask. Min mand var arveligt belastet af en nyresygdom, som jo ikke gjorde en sur livsstil lettere for kroppen. Så jeg købte agenturet på Chanson-maskinerne herhjemme for forsikringspengene, som jeg fik efter min mands død, fortæller Mette-Marie Linding.

Indstil din egen pH-værdi

Ioniseringsmaskiner som Chanson sættes til den vandhane, hvorfra du poster dit drikkevand. Ved at lade vandet løbe igennem kan du hæve pH-værdien, og ionerne bliver aktive. På de nyeste maskiner kan du oven i købet få et display ved vandhanen, hvor pH-værdien kan ses og indstilles. Chanson-maskinerne bruger Himalayasalt til at ionisere vandet, hvilket giver adgang til urgamle mineraler. Du kan derfor også lave syrligt vand, der er ideelt til rengøring og afrensning.

De første ioniseringsmaskiner så allerede dagens lys i 1950’erne som følge af russernes og japanernes fascination af Hunza-folket i Himalaya-dalen i Pakistan, der havde ry for at blive over 100 år gamle, hvilket man mente, gletsjervandet var delvist ansvarligt for.

I 1958 blev den første kommercielle ioniseringsmaskine tilgængelig i Japan. Siden 1980’erne har det været et almindeligt husholdningsapparat i Japan.

Base er modsætningen til stress

Ioniseringsmaskiner er en forholdsvis dyr investering, når det gælder husholdningsapparater. Men det er heller ikke en maskine, du skal investere i mange gange, og der kan være tale om en god investering i dit helbred. Med vores meget syredannende livsstil – stress, forurening og søvnmangel virker også syredannende – kan vi have brug for alle de basedannende input, vi kan komme i nærheden af.

At ionisere sit vand og gøre det basisk har hjulpet mange med at slippe af med alt fra hudproblemer, ledsmerter og træthed. Sammen med en kost bestående af mange basedannende ingredienser kan det give inflammation og syreophobninger sparket.

Syre-base-balancen

I 1930’erne fremlagde den svenske biokemiker Dr. Ragnar Berg sin teori om syre-base. Siden er hans opfattelse og teori diskuteret siden, men med tiden har flere og flere dog opdaget, at syre-base-balancen er en konsekvens af kostens sammensætning.

Nogenlunde samtidig fik den tyske forsker Otto Warburg Nobelprisen for sin forskning i kræftceller. Han havde fundet ud af, at kræftceller kun kunne forekomme i iltfattigt blod.

PH-værdien i blodet skal helst ligge mellem 7,38 og 7,42, og kroppen optager ilt langt mere effektivt, når miljøet er basisk (niveauer fra 7,0 og opefter).

Et surt miljø med pH-niveauer fra 7,0 og nedefter kan mindske iltoptaget. Et afbalanceret kropsvæv kan iflg. Warburg optage op til 1000 gange mere ilt i forhold til for surt væv med en pH-værdi på f.eks. 4,5.

__________

Base- og syre-dannende

Basedannende:

Basisk vand

Grøntsager – jo grønnere, jo bedre

Nogle frugter – primært de syrlige

Urtete

Mandler og frø

Mange kolde olier

Syredannnende:

Kød, fisk og æg

Smør og opvarmet olie

Sukker – sodavand m.m.

Kaffe, sort te og kakao

Alkohol, tobak

Brød, korn, ris

Flere nødder: bl.a. hasselnødder, valnødder og jordnødder.

Forrige artikelDet rene vand

Næste artikelSkal vi have kyllinger badet i syre til Europa?