Nyheder

Bliv slank og lev længere med selen

Selen mindsker risikoen for overvægt og kan måske forlænge dit liv. Men danskerne er ikke så gode til at få det i tilstrækkelige mængder.

Foto: Shutterstock
19. september 2023

Selen mindsker risikoen for overvægt og kan måske forlænge dit liv. Men danskerne er ikke så gode til at få det i tilstrækkelige mængder.  

Spormineralet selen har vist sig at være uhyre vigtig for sundheden, men her i Nordeuropa kan det være svært at få nok gennem kosten. Det ved landmænd, der derfor tilsætter det til dyrefoderet.

Vores gennemsnitlige indtag af spormineralet selen fra kosten er lavere end det niveau, som undersøgelser viser kan give den bedste beskyttelse mod en række kroniske sygdomme, herunder forskellige kræftformer.

Et langt, sundt liv takket være selen?

En forskergruppe fra Orentreich Foundation for the Advancement of Science i USA er kommet lidt tættere på nøglen til et langt, sundt liv: Selenindtagelse kan spille en vigtig rolle i kampen mod overvægt. Spormineralet kan måske tilmed forlænge levetiden.

Det centrale i forskningen er, at tilstrækkelige selenniveuaer kan have samme sundhedseffekt som et lavt indtag af methionin.

Forskerne vidste allerede fra tidligere undersøgelser, at en kost med lavt indhold af methionin har en positiv effekt på levetiden. Methionin er en aminosyre, der er essentiel og vigtig – men vi kan også få for meget af den. Det er let at få for meget af den. Der er særligt rigeligt med methionin i animalske fødevarer. Derfor er en plantebaseret kost, der automatisk er lav i methionin, meget velegnet til alle, der planlægger et langt, sundt liv.

Med en diæt med lavt indhold af methionin falder IGF1-niveauerne. IGF-1 (insulinlignende vækstfaktor 1) er et hormon, der er vigtigt for at kontrollere cellevækst. Lave IGF1-niveauer ser ud til at være en vigtig livsforlængende faktor. Tidligere undersøgelser har vist, at selen også kan sænke IGF1-niveauet, så forskerne ville nu undersøge selens effekt på levetiden.

Selen har en livsforlængende effekt

Ved hjælp af gærkulturer opdagede forskerne, at selen (uanset om det var organisk eller uorganisk) kunne forlænge gærcellernes levetid. Sammenlignet med gærceller, der skulle overleve uden selen, levede gærcellerne fodret med spormineralet 62 procent længere, altså 21 dage i stedet for 13 dage. Det vides endnu ikke, om tilskud også forlænger levetiden hos mennesker.

Beskytter mod fedme og reducerer kropsfedtprocenten

Et sundt selenniveau hjælper dig med at tabe dig eller undgå at blive overvægtig – og overvægt er kendt for at være en risikofaktor for mange kroniske sygdomme, som i sidste ende koster leveår.

I en italiensk undersøgelse fra 2020 blev 37 overvægtige voksne (18-65 år) sat på en let kaloriebegrænset diæt i tre måneder. Halvdelen fik nu 240 mikrogram organisk selen dagligt, mens den anden halvdel fik et placebopræparat. Ved afslutningen af ​​undersøgelsen havde selengruppen en signifikant reduceret kropsfedtprocent og en øget muskelprocent, hvilket ikke var tilfældet i placebogruppen.

Selen kompenserer for de skadelige virkninger af en kost rig på methionin

En kost med lavt indhold af methionin har lignende positive effekter på kropsvægten, som indledende museundersøgelser viser. Når de blev fodret med en kost med højt fedtindhold, der indeholdt normale mængder methionin (typisk for en vestlig kost), tog de pågældende dyr betydeligt på i vægt og kropsfedt.

Interessant nok ser selen ud til at have en så stærk effekt til at beskytte mod fedme, at en tredje gruppe mus, der fik mineralet ud over deres fedtrige, methioninrige kost ikke udviklede overvægt og havde også lave IGF1-niveauer. Selenet var i stand til at kompensere for den ugunstige effekt af en kost rig på methionin på vægten.

Sørg for at få nok selen

Det er ubestridt, at selen har stor betydning for sundheden: Selen er et essentielt sporstof og skal indtages gennem kosten. Det er derfor allerede en fordel at undgå selenmangel.

Selen findes overalt i jord og vand, og i mange fødevarer, såsom korn og grøntsager – men også i kød, mælk, æg og fisk.

Indholdet af selen i jordbunden varierer markant mellem forskellige steder i verden, og derfor varierer fødevarernes indhold også. Det gælder både for korn og grøntsager, men også for f.eks. kød og mælk, da indholdet af selen i græs og andet foder afhænger af dyrkningsstedet.

Jordens indhold af selen er lavt i Danmark sammenlignet med f.eks. USA. Til gengæld er fisk en god kilde til mineralet i Danmark.

Danske Pharma Nord producerer produceret organisk bundet selen i selengær, der sælges som tilskud Bio-Selen+zink eller Bio-SelenoPrecise. Selengæren har i undersøgelser vist den højeste og mest stabile optagelighed. 100 mikrogram selengær dagligt kan ifølge undersøgelser give et selenindhold i blodet på 165 ng/ml, hvilket ikke realistisk kan opnås med en kost nok så rig på fisk og skaldyr.

Kilde: zentrum-der-gesundheit.dk

Forrige artikelBliv medlem af Naturli+ helt GRATIS

Næste artikelGrønne opskrifter

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.