Sind

Blive eller søge nyt job

25. september 2009

Sommerferien er for længst lagt i skuffen for de fleste – hverdagen går sin gang, men ikke alle er landet lige blødt i kontorstolen efter ferien. Måske har den oven i købet sat gang i tanker om et skift?

Du sidder måske med en fornemmelse af, at noget er helt forkert. Ikke nok med, at dynen næsten er umulig at vriste sig fri af, men allerede efter de første dages udveksling af ferieberetninger, bliver du indhentet af den tunge fornemmelse af træthed, frustration og tomhed: ”Hvad laver jeg dog her?”

Der er rigtig mange gode grunde til at stoppe op og forsøge at besvare netop det spørgsmål. en længere pause fra jobbet giver ofte anledning til både refleksion og nyt mod: ”Nu skal det være – nu vil jeg have den snak med min chef/kollega” eller ”Nu vil jeg bare have et nyt job!” grænsen mellem at blive i det job, du har, og søge et nyt kan til tider være hårfin. Nogle gange er det tilfældigheder, der afgør, hvad det ender med – en god gammel kollega rejser, og så ”gider jeg i hvert fald heller ikke mere”, eller chefen har tænkt nye tanker i sin ferie, og ”det lyder da meget godt, jeg giver ham/hende lige en chance mere”.

Tilfælde eller overvejet

men hvad vil der ske, hvis du skubber tilfældighederne og vanerne til side en stund og kigger nærmere på din tvivl? du vil få klarhed over dine forventninger til dit job og derefter vil der typisk ske et af følgende:

1) du når frem til, at du må finde et andet arbejde, og ved nu, hvad dette job skal indeholde.

2) du får lagt en strategi for, hvordan du forandrer forholdene omkring dit arbejde – f.eks. ny fordeling af opgaver og ansvar, løsning af konflikter.

3) du finder ud af, at (nogle af) dine behov hører et andet sted henne, f.eks. hos dig selv eller i et andet område af dit liv – f.eks. private relationer og selvopfattelse.

En meget enkel metode til en sådan afklaring består i at stille og besvare spørgsmålene: – Hvad forventer/ønsker jeg af mit job? – Hvordan vil jeg opnå det? – Hvem skal gøre det/hjælpe mig i den proces?

Sæt jobbet på skema

Sådan gør du:

1) lav et skema med tre kolonner for ”Hvad” – ”Hvordan” – ”Hvem”.

2) Udfyld først kolonnen med ”Hvad”, og forsøg så vidt muligt at prioritere listen over ønsker. Vær så specifik som muligt, så det bliver lettere at finde en konkret løsning. F.eks. kan ”ansvar” specificeres til ”ret til at planlægge egne opgaver”. ”Frihed” kan vise sig at handle om ”fleksible arbejdstider”.

3) Udfyld 2. kolonne med ”Hvordan”. Tag alt med – også det, du normalt ikke ville gøre. det er en god idé at tage en ven med på råd – han/hun ser måske muligheder, du ikke kan få øje på. Overvej også, hvordan du vil håndtere mulig modstand eller forhindringer. F.eks. ”møde med kollega – formulere konstruktive forslag til og fordele ved samarbejdet” eller ”tage kursus i xxx – arbejdsgiver betaler kursus, jeg betaler selv for tiden”.

4) Spørgsmålet ”Hvem” vil umiddelbart blive besvaret med ”mig” – fordi det er dig selv, der skal igangsætte og fastholde forandringen. men det betyder ikke, at du kun er ”din egen lykkes smed”. lad dig inspirere af andre, der har gjort det, du gerne vil! er du så heldig at have en god kontakt, som ved noget eller direkte kan hjælpe dig, så brug den.

Intet tabt

Formålet med denne øvelse er at klæde dig på til håndtering af dit nuværende job, søgning efter nyt job eller underbygning af din egen selvudvikling og (selv)coaching. det er aldrig spildt – du risikerer allerhøjest, at du finder ud af, at dit arbejde ikke er så ringe endda. Og så er det tilmed en rigtig god kur mod ferie-abstinenser – eller midlertidig tung dyne om morgenen. Hvis du derimod er nødt til at søge nyt job, har du nu en god grund og motivation til at gøre det.

Forrige artikelSkuldrene ryger ned mellem bøgetræer, granit og kilder

Næste artikelTræn dit milde blik på dig selv