Forskere fra Aarhus Universitet har fundet en effektiv metode til at afsløre knogleskørhed tidligt. Det kan mindske antallet af knoglebrud, håber forskerne.
Halvdelen af alle knoglebrud hos danskere med knogleskørhed sker helt uventet. Lægen har ganske enkelt ikke opdaget, at patienten har knogleskørhed, før de falder og brækker benet eller hoften.
Men nu har forskere fra Aarhus Universitet opdaget en metode, som kan afsløre knogleskørhed tidligt og dermed forhåbentligt forhindre mange knoglebrud hos de 400.000 danskere med sygdommen.
Tidlig behandling
Forskerne har fundet frem til, at forandringer i et bestemt gen kaldet Alox-12 efter al sandsynlighed har forbindelse til knogleskørhed. Ved at undersøge blodprøver fra tilsyneladende raske personer, kan metoden slå fast, om en person har risiko for at blive ramt af knogleskørhed. Dermed kan behandlingen sættes tidligt i gang.
Forskningsresultaterne kan få betydning for mange danskere, fordi brud i ryg, på hofte og underarm som følge af knogleskørhed tager til med alderen. Og med den stigende levetid i den danske befolkning kan sygdommen blive et endnu større problem i fremtiden.
Forskerne håber, at resultaterne snart kan hjælpe almindelige patienter, men der mangler endnu at blive gennemført flere undersøgelser.
Kilde: Jyllands-Posten