Krop

Blodsukker-stabiliserende morbærblade mod diabetes

Foto: Shutterstock
19. december 2019

En diabetes 2-diagnose betyder for de fleste en livsstilsomlægning, hvis de vil leve et godt liv med sygdommen. Men vidste du, at ekstrakt fra morbærblade, som er blevet brugt i kinesisk medicin, faktisk både kan virke blodsukkerstabiliserende og fremme vægttab?

Fedme er en stigende sundhedsudfordring. Herhjemme er antallet af overvægtige og fede fordoblet over de seneste cirka 30 år. Det er problematisk, fordi der med de ekstra kilo er en øget risiko for en række sygdomme – heriblandt type 2 diabetes.

Ifølge Diabetes Foreningen har mere end 230.000 danskere sygdommen, mens 60.000 endnu ikke ved, at de har den, og omkring 300.000 har prædiabetes. Foreningen forventer, at tallene vil stige i de kommende årtier.

[relateredehistorier]

Sund livsstil kan virke uoverskuelig

Men fordi type 2 diabetes i høj grad skyldes livsstil, kan man forbedre sit helbred ved at lægge sine vaner om. For mange betyder det at tabe nogle – eller mange – kilo, få mere motion i kalenderen og skille sig af med usunde madvaner.

Det er fornuftige, nogle vil mene nødvendige, skridt, hvis man skal leve et godt liv med diabetes 2. Men det kan også være uoverskueligt.

Derfor kan der være en god pointe i at hjælpe sig selv og sin krop med tilskud, der er forskningsmæssig evidens for, har positive effekter på både overvægt og diabetes.

Den hemmelige ingrediens

I lande som Kina, Korea og Japan har man i mange år brugt morbærblade medicinsk til blandt andet behandling af diabetes og overvægt.

I de senere år er te brygget på morbærblade blevet en del af den daglige sundhedsrutine for mange japanere – særligt dem, der er påpasselige med deres blodsukker og kalorieindtag.

Og det er faktisk langt fra mærkeligt. Japansk forskning konkluderer nemlig, hvad de ser ud til at have vidst i Østen i mange år: Morbærbladene har en forebyggende effekt på livsstilssygdomme.

Det skyldes, at bladene har højt indhold af mineraler som blandt andet magnesium og zink, som har vist sig at have positive effekter på insulinfølsomhed og -produktion, men også det bioaktive stof DNJ.

Blodsukkeret stiger mindre

DNJ er et unikt stof, man kun har fundet i morbærblade, som virker blodsukkersænkende. Det gør det ved at hæmme det enzym, der omsætter sukker og stivelse fra mad til glukose.

Den omsætning sker i tyndtarmen, hvorfra glukosen bliver absorberet i blodet, og blodsukkerniveauet stiger. Den proces er helt naturlig og finder sted efter et hvert måltid.

Men ved at tage morbærekstrakt, som indeholder DNJ, med sin mad, vil stigningen være markant mindre. Faktisk vil blodsukkeret stige 30 procent mindre, hvis man har indtaget 0,8 gram morbærblad-pulver, og 50 procent mindre hvis dosen fordobles, viser japansk forskning.

Bedre end standardbehandling

De fund bliver bakket op af et studie foretaget af forskere fra USA og Indien tilbage i 2001. Her kiggede man netop på morbærs blodsukkersænkende effekt, og sammenlignede den med effekten fra glibenclamid, som er medicin til type 2 diabetes-patienter.

I dette studie på 24 type 2 diabetes-patienter fandt forskerne, at gruppen, der havde fået ekstrakt af morbærblade, i løbet af 30 dage forbedrede deres blodsukkerregulering signifikant i forhold til den klassisk medicinerede gruppe.

Gruppen havde også signifikant lavere kolesterol og færre frie fedtsyrer i blodet. For den medicinerede gruppe var faldene på disse to parametre for små til at være signifikante.

Resultaterne viser, at morbær ikke kun kan virke sygdomsforebyggende, men faktisk også have positive effekter ved at holde diabetes i skak.

Slankende effekt ved morbærblade

En anden positiv virkning på type 2 diabetes, som morbær har, er ved at virke vægttabsfremmende. I et klinisk studie fra Italien så forskerne på, om morbær i sig selv har en slankende effekt.

Det gjorde de ved at følge en gruppe overvægtige mennesker i tre måneder. Gruppen blev inddelt i to, hvor de enten fik placebo eller 2400 mg ekstrakt af morbærblade om dagen. Begge grupper fik samme diæt under forsøget.

Efter de 90 dage havde den udsatte gruppe i snit tabt 10 procent af deres kropsvægt, mens tallet kun var tre procent blandt kontrolgruppen. Insulin og glukoseniveauerne var også signifikant forbedret for morbærgruppen.

Man kommer nok ikke uden om at skulle lægge sit liv om, hvis man har fået konstateret type 2 diabetes.

Når det er sagt, er der altså flere veldokumenterede grunde til at supplere omlægningen med morbærekstrakt, som man med fordel også kan tage forebyggende. En måde at få de tilstrækkelige daglige værdier er gennem tilskud som Mulberry fra New Nordic, der indeholder ekstrakt fra udvalgte morbærblade.

Forrige artikelVind din helt personlige, naturlige hudpleje

Næste artikelDrømmegode trøfler

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.