Nyheder

Blodtrykspatienter får bedre behandling

10. maj 2007

Danskere med forhøjet blodtryk kommer meget bedre gennem deres behandlingsforløb end andre landes patienter, fordi læger herhjemme har stor viden om blodtryk.

Masser af håb for patienter med forhøjet blodtrykTre fjerdedele af de patienter med forhøjet blodtryk, der kommer i behandling med blodtrykssænkende medicin, er godt behandlet og når deres behandlingsmål Tre fjerdedele af patienter med for højt blodtryk, når deres behandlingsmål. Det er det overraskende positive resultat af Danmarks hidtil største blodtrykundersøgelse, som netop er færddiggjort fra Odense Universitetshospital, og det bringer Danmark helt i front internationalt, når det gælder effektiv blodtryksbehandling.

For højt blodtryk er en af de væsentligste årsager til apopleksi – hjerneblødning eller blodprop i hjernen og øger ligeledes risikoen for bl.a. alvorlig hjertesygdom.

Sammenligning med udlandetHidtil har forskerne, bl.a. på baggrund af tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vurderet, at kun mellem en tredjedel og halvdelen af blodtrykspatienter i behandling når deres behandlingsmål.

»De nye tal er overraskende, men de er rigtige,« forsikrer overlæge, dr.med. Ib Abildgaard Jacobsen fra Odense Universitetshospital. Han har stået i spidsen for undersøgelsen, hvor 8.000 danskere, et repræsentativt udsnit af befolkningen, har fået undersøgt deres blodtryk.

Han forklarer de gode danske resultater med, at det danske sundhedssystem er bedre organiseret, og de danske læger har mere viden om blodtryk og tager problemet mere alvorligt end i de fleste andre lande.

»Det gælder ikke bare i sammenligning med lande i Østeuropa og den tredje verden, hvor effekten af blodtryksbehandling er meget lille, men også med et land som England, hvor kun 25 procent af patienterne får tilstrækkeligt udbytte af behandlingen,« siger han.

Når behandlingen så alligevel ikke lykkes hos en fjerdedel af patienterne, kan det ifølge Ib Abildgaard Jacobsen bl.a. skyldes, at deres sygdomsbillede er så komplekst, at det kræver særlig ekspertviden, som de praktiserende læger ikke besidder.

»De bør behandles på et særligt blodtrykambulatorium, som findes på nogle sygehuse, men det bliver langtfra alle,« siger han. »Det er meget, meget få tilfælde af for højt blodtryk, der slet ikke kan bringes ned. Det er oftest et spørgsmål om tilstrækkelig indsigt, tilstrækkelig stædighed og tilstrækkelig medicin.

Undersøgelsen viser imidlertid også, at kun godt halvdelen af de, der har for højt blodtryk, i det hele taget kommer i behandling. »Der er stadig alt for mange, der ikke får den behandling, de behøver,« siger Ib Abildgaard Jacobsen.

Kilde: Berlingske Tidende og Jyllands-Posten

Forrige artikelUsynlige kemikalier i små partikler

Næste artikelBlodprøve i stedet for fostervandsprøve