En lille gul blomst, der vokser på bjergtinder over det meste af kloden, kan forlænge en bananflues liv med op mod 24 pct.
Den latinske betegnelse er Rhodiola Rosea, men herhjemme kender vi den bedst som rosenrod. Den er at finde i flere kosttilskud, der kan modvirke stress, apati, depression og angst. Men nu kan den også forlænge livet – i hvert fald hos bananfluer.
Det er amerikanske forskere fra University of California, der har undersøgt bananfluer og rosenrod. Forskerne vidste i forvejen, at bananfluers livslængde blandt andet afhænger af, hvor optimale forholdene er. Jo mere gæret frugt, de kan gå ombord i, desto kortere lever de, fordi de ganske enkelt udvikler sig hurtigere. Det lyder lidt løjerligt, men forskerne satte fluerne på en diæt, så de kunne kontrollere, hvor meget gær, fluerne fik. Mængden af gær er afgørende for fluernes levetid.
Dermed kunne de ret præcist forudsige, hvor gamle fluerne ville blive. Hvis rosenrod ændrede levetiden ved hjælp af de samme, molekylære strukturer som diæten, ville blomsten ikke have nogen effekt på de fluer, der kun havde adgang til en afmålt mængde gær. Til forskernes overraskelse øgede rosenrod levetiden yderligere hos bananfluerne på diæt.
– Vi fandt ud af, at Rhodiola kunne forlænge levetiden oveni den forlængelse, diæten gav. Det beviser, at Rhodiola kan have en effekt selv på ældre, raske mennesker, siger Mahtab Jafari, professor ved University of California.
Rosenrod havde flere positive effekter på bananfluerne. Det forsinkede også det tab af fysisk udholdenhed, man ser hos ældre fluer. Selv fluer, der var oppe i alderen, fik forlænget livet, når de gik ombord i blomsten.
Forskerne påstår ikke, at rosenrod kan forlænge et menneskeliv. Men forskningsprojektet rummer nogle vigtige indikatorer til at forstå, hvordan stoffer, der kan forlænge livet, fungerer i kroppen. Forskerne har tidligere påvist, at udtræk fra rosenrod kan modvirke oxidativt stress i menneskeceller, ligesom de fandt ud af, at ekstrakten havde en antiinflammatorisk effekt på fluerne.
Kilde: ScienceDaily.com