Sind

Blomsterremedier: Har du mandag morgen-blues?

14. august 2015

Kan et par dråber af et fortyndet middel i et glas vand virkelig ændre vores sindstilstand? Ja, mener flere Bach-terapeuter, og de homøopatiske midler har en stor gruppe tilhængere, især når det gælder et afbalanceret sind.

 

Siden Dr. Edward Bach opdagede de 38 remedier til at afbalancere følelser og sindstilstande, har de fortyndede blomsterdråber fået mange tilhængere. Det er let at skyde deres virkning ned, ved at påstå, at virkningen er ren placebo – det er trods alt nervøsitet, depression eller mental uro, vi snakker om, og selvfølgelig kan vi med viljens kraft påvirke disse tilstande. Men både børn og sågar dyr har glæde og gavn af midlerne – selvom de ikke ved, at det burde hjælpe.

Men hvad er det egentlig, at disse blomsterremedier går ud på?

Dr. Edward Bach var en engelsk læge, der levede fra 1886-1936. Han var allerede tidligt meget interesseret i patienter som mennesker og ikke som tilfælde og yderst bevidst om, at folks personlighed og indstilling havde en virkning på deres helbred. Hans interesse ledte ham ind i homøopatien, hvis grundlægger Samuel Hahnemann havde opdaget personlighedens betydning for udvikling af sygdom.

Hans ønske om at udvikle rene og naturlige midler ledte ham til blomsterremedierne – og efter at have identificeret syv mennesketyper, begyndte han at indsamle og udvikle de i alt 38 blomsterremedier, som udgør hele behandlingssættet.

Blomsterremedier skal sammensættes

Idéen med de 38 blomsterremedier er, at man sammensætter de forskellige midler, så de passer til lige præcis din tilstand og personlighed – og den bagvedliggende årsag til den psykiske ubalance. Man skal altså kende patienten godt, før man kan sammensætte blomsterremedierne, eller man skal være meget ærlig over for sig selv, hvis man vil forsøge sig ud i at blande en kur selv.

F.eks. kan frygt have mange udtryk: Panik, der kræver Rock Rose (Soløje), en kendt hverdagsfrygt, hvortil man bruger Mimulus (Abeblomst), frygt for at miste kontrollen med sit sind kræver Cherry Plum (Kirsebærblomme), mens  Aspen (Bævreasp) er er midlet mod uforklarlig angst. Hvis du frygter, at der skal ske andre noget dårligt, er det Red Chestnut (Rød Hestekastanie). Det er derfor nødvendigt at kende til problematikken bag angst og frygt.

Du kan sammensætte op til 6-7 remedier, ud fra din personlighed og den ubalance du gerne vil rette op på. Beskrivelsen af de tilstande, der kræver remediet, er ikke altid flatterende, så det kan være svært selv at erkende, at det er lige denne tilstand, man er ude i. Men hvis du læser om de forskellige tilstande, der remses op i materiale om Bachs Blomsterremedier, så er der tale om den ekstreme tilstand. Der er altid grader af tilstandene, og hvis du læser den positive side af tilstanden, har du måske lettere ved at genkende dig selv – eller det, du gerne vil hen imod.

Et blandingsmiddel af udvalgte blomsterremedier

Bach blev engang spurgt, om man ikke bare kunne blande alle 38 blomsterremedier og så have en kur til alle? Men denne metode vil ikke give nogen effekt.

Derimod lavede Edward Bach selv et blandingsmiddel – Rescue Remedy (Nødhjælpsremediet) – som er en kombination af Impatiens (Balsamin), Star of Bethlehem (Fuglemælk), Cherry Plum (Kirsebærblomme), Rock Rose (Soløje) og Clematis (Klematis).

Remediet kan bruges hurtigt i nødsituationer, hvor du pludseligt og overraskende står overfor dårlige nyheder eller overraskelser, der gør dig bange, forvirret eller rædselsslagen. Eller hvis du er nervøs før en eksamen eller prøve. Målet er at give ro og balance til at klare situationen.

Hvorfor tage blomsterremedier?

Blomsterremedierne er ikke en erstatning for medicin ved alvorlig psykisk sygdom, men de er en mulighed for at hjælpe krop og sind i balance i en hverdag, der for nogle kan virke uoverskuelig og angstfremkaldende. Lider du f.eks. af en tilbagevendende mandag morgen-blues, eller har dit barn søvnproblemer, fordi der er lidt for mange tanker, der fylder og roder rundt? Er du bare rædselsslagen ved tanker om eksamen eller vil du gerne have hjælp til at slippe et misbrug?

Idéen med blomsterremedierne er selvfølgelig ikke, at de ændrer ved de bagvedliggende årsager, men de kan ændre ved din måde at forholde dig til situationer eller din måde at angribe problemer på, og måske er det lige denne stabilitet, der nogen gange skal til for at komme videre.

Hvis du har fået lyst til at blive klogere på remedierne, så findes der flere bøger og pjecer, der fortæller om de enkelte remediers virkning, og hvordan du sammensætter dem.

På Casu.dk og Mezina.dk kan du bestille bøger om emnet ligesom helsekostbutikker både kan hjælpe med litteratur og remedier.

Forrige artikelFiskeolie hjælper mod skizofreni

Næste artikelBørn skal bevæge sig, NU!