Bør jeg tage imod medicin for osteoporose?

For ca. 15 år siden fik min mor konstateret osteoporose. Hun fik at vide, at hendes døtre burde få taget en DXA-skanning.

Jeg var på det tidspunkt 43 år. Jeg havde osteopeni.

Jeg har med jævne mellemrum fået fortaget en DXA-skanning. Den sidste var T-score: ryg -3,17 og hofte -1,33. Så det går desværre den forkerte vej.

Min læge har sendt mig på et kursus om osteoporose, og derefter snakkede hun om, at jeg skulle starte med Alendronat.

Jeg er bare rigtig meget i tvivl, om det er det bedste for mig – jeg har hørt, at det kan gøre kæberne porøse. Jeg har læst, at fermenteret rødkløverekstrakt hæmmer knoglenedbrydningen, samt at 180 mg K2 vitamin efter tre år øger knoglemineralmassen.

Hvad tænker du, jeg bør gøre?

Jeg tager 5 Osforte kalk(organiske), 1 Omnimin-vitamin, 3 matas fiskeoliekapsler med 600 mg pr kapsel samt 1 D-Pearls 38 mg.

Jeg har et fuldtidsjob som rengøringassistent, så derfor er der en del tunge løft. Jeg træner i fitness 2½-4 timer om ugen. Der løber jeg en del og ellers styrketræner jeg. Derudover går jeg nogle lange ture i min fritid.

Jeg er 58 år. Har aldrig røget og drikker sjældent alkohol. Drikker stor set kun vand. Lever rimeligt sundt.

Den medicinfrie

 


 

Det lyder til, at du har sat dig godt ind i, hvad der skal til for at forebygge yderligere tab af knoglemasse. Helt overordnet gør du de rigtige ting: Du bevæger dig, du hverken ryger eller drikker alkohol og har fokus på en sund kost.

Kosten er enormt vigtig. En kost rig på grøntsager, særligt de grønne bladgrøntsager og frugt/bær er alfa og omega. Gerne op mod 1 kg om dagen.

Det er herigennem, at vi får alle byggestenene til knoglerne. Tilskud kan aldrig gøre det ud for en dårlig kost. Vær ligeledes opmærksom på at holde dit kaffeindtag lavt. Som du skriver, er der evidens for, at fermenteret rødkløver fra Herrens Mark er gavnlig for knoglestyrken. Det samme er tilfældet med en sund tarmflora. Dette opnås bl.a. med en kost med mange fibre – de såkaldte prebiotika, som de gode tarmbakterierne bruger som føde.

Probiotika som tilskud er ligeledes gavnligt i den henseende. Det kunne være Osteocare fra NDS, som er specielt udviklet til knoglerne. Jeg vil desuden anbefale dig at vælge et tilskud til dine knogler, som ligeledes indeholder bor. Der findes mange gode på markedet eks. bone support fra Natures Own eller Wild Nutrition.

Et andet vigtigt mikronæringsstof for knoglerne er C-vitamin, da det indgår i dannelsen af kollagen. Tag gerne et dagligt tilskud af denne. Du kunne også med fordel vælge en anden fiskeolie såsom Arctic Cod liver oil fra Nordic Naturals. Et sidste støttende tiltag kunne være de homøopatiske cellesalte Calcium Phos og Calcium Fluor i D6.

Dine scanningstal særligt i ryggen er til den knapt så gode side. Hvorvidt du skal starte medicin er et valg, du må træffe efter at have opvejet virkning mod bivirkninger. Måske din læge og du kunne lave et kompromis, hvor du forsøger disse ændringer i et års tid, og så bestiller I en ny dexa-scanning?

Mange venlige hilsner

Maria Pinderup Langbak, læge og heilpraktiker

2 kommentarer

 • Lene Kripa Sørensen siger:

  FØR man evt. af frygt og/eller uvidenhed lader sig påvirke til at gå i medicinsk behandling for osteoporose, kunne jeg af hele mit hjerte unde ALLE, at de læste bogen: “Knogleskørhed – hvad kan vi selv gøre?” – Eller at de i det mindste først fulgte med i opslagene på FB-siden af samme navn!!! Dér er masser af hjælp at hente, og den erfarne forfatter, Kirsten Magdavius, skriver både udførligt og troværdigt. – På hendes FB-side beriges og uddybes emnet yderligere pga. de rigtigt mange nyttige indslag og spørgsmål fra det meget store antal brugere/følgere – gudsketakoglov.

 • Marianne Krogh siger:

  Der er desværre ikke evidens for, at fermenteret rødkløver fra Herrens Mark er gavnlig for knoglestyrken. Jeg har taget det i 3 år og min DXA-scanning her i juli viste, at min T-score var blevet forværret med 6%. Mit D-vit. niveau ligger fint på 96. Jeg har p.gr.a. div. andre livstruende sygdomme fået bevilget en årlig infusion med Zoledronsyre, da jeg ikke kan tåle Alendronat.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *