Nyheder

Børn får ftalater gennem huden

27. oktober 2015

Ny forskning fra DTU viser, at vores hud er langt mere modtagelig overfor ftalater end hidtil antaget.

Der har gennem de senere år været en voksende opmærksomhed på ftalater i legetøj til de mindste, mademballage og andre produkter, der direkte eller indirekte har adgang til vores mund og fordøjelsessystem. De hormonforstyrrende ftalater, der bruges som blødgørere i plast, er mistænkt for at gribe forstyrrende ind i børns udvikling, fordi ftalaterne opfører sig ligesom hormoner i organismen.

Stofferne er meget hurtigt omsættelige, så de forsvinder hurtigt ud af den voksne krop igen. De udskilles gennem urinen. Det ser værre ud for gravide, hvor stofferne kan påvirke fosterets udvikling, og hos børn, der muligvis kan gå for tidligt i pubertet pga. de hormonforstyrrende blødgørere.

Ftalater kan fremskynde puberteten

De seneste årtier har der været en voksende tendens til, at piger udvikler bryster og får deres første menstruation helt ned til otte – niårs alderen, mens drenge i stigende grad fødes med misdannelser på kønsorganet. Den faldende sædkvalitet menes også at have en forbindelse til de hormonforstyrrende stoffer.

Derfor har EU for flere år siden lavet forbud mod ftalater i legetøj til småbørn, fordi de mindste har for vane at proppe legetøjet i munden, ligesom drikkedunke og mademballage også er blevet befriet for stofferne. Gravide er blevet advaret mod ftalater i billige drikkedunke og mademballage.

Men det betyder desværre ikke, at børnene ikke får stofferne i kroppen. For huden er også en åben ladeport til organismen. Det viser ny forskning fra DTU Byg.

Ftalater i mange materialer

Ftalater findes indendørs i alt fra byggematerialer over plasticflasker til vores shampoo. Selvom stofferne er hurtigt omsættelige, viser målinger, at vores krop til alle tider indeholder en mængde ftalater.

Seks raske mænd i alderen 27-66 blev under DTU-forsøget isoleret i et rum, hvor de blev eksponeret for en lettere forhøjet dosis af ftalater i seks timer ad gangen, mens de indåndede ren luft gennem en særlig hætte. Efterfølgende blev forsøgspersonernes urin undersøgt for at måle indholdet af stofskifteprodukt fra ftalat. Forsøget viste, at kroppen optager en betragtelig mængde ftalater alene ved at blive eksponeret for stofferne gennem den luft, vi befinder os i.

– Optagelse af ftalater gennem huden, der stammer direkte fra luften, er hidtil ikke blevet inddraget som risikofaktor på linje med direkte eksponering. Vores forskning viser, at kroppens optagelse af stofferne direkte fra luften ligger på niveau med den eksponering, der sker ved indånding. Derfor opfordrer vi til, at luftbåret indtag fremover tages med i eksponeringsvurderingen af ftalater, konkluderer Gabriel Bekö, lektor ved Sektion for Indeklima og Bygningsfysik ved DTU Byg og medforfatter til en artikel om de nye resultater.

DTU-forsøget viser, at der er god grund til at se på mulighederne for en udfasning af ftalater og lignende hormonforstyrrende stoffer i alle typer materialer, fordi stofferne kan forurene nærmiljøet og gribe hormonforstyrrende ind i børns udvikling.

Kilde: DTU.dk

Forrige artikelForbedret livskvalitet starter i cellerne

Næste artikelAfgift uden logik