Liv

Børn har godt af udeliv, men pas på de giftige planter i haven

Foto: Adobe Stock
26. juni 2018

Haven står i fuldt flor, og mange børn nyder at rende frit ud og lege. Men det kan give problemer, hvis børnene bliver fristet til at smage på havens giftige planter. Bliv klogere på, hvordan du gør haven til et ufarligt sted at være for de nysgerrige små.

Børn undersøger verden ved blandt andet at smage på den – og det kan betyde, at de får spist nogle af havens giftige planter.

Bjørneklo og guldregn er måske nogle af de planter, der popper først op, når vi taler giftige planter. Men faktisk dyrker vi selv adskillige mere eller mindre giftige planter – hjemme i vores egen have.

Bærrene er værre en blomsterne

Det er for mange haveejere blevet populært med laurbærkirsebær som hækplante. Ikke desto mindre er de sorte og røde bær kategoriseret som giftige.

Og det er især de farvestrålende bær, der lokker de små i fordærv. Kaprifolie, liljekonval, taks og pebertræ har også bær, der kan friste børn til at smage. Til gengæld er børn ofte mindre tilbøjelige til at smage på blomster – men det kan ske.

Helt almindelige giftige planter

Nogle af de mest almindelige hækplanter som liguster (Ligustrum) og taks (Taxus) er også giftige, ifølge Giftlinjen på Bispebjerg.

Liljekonval (Convallaria majalis) er rigtig fin at nyde synet af i haven, når de små, hvide blomsterklokker blomstrer i maj. Men man skal ikke lade sig snyde af det flotte syn, for blomsterne er giftige. Når frugten bliver orange og modner, så ligner den et spiseligt bær, hvilket det langt fra er.

Lupin er også en rigtig flot plante, både blomsterne og bladene har stor prydværdi. Men frugten er en kapsel, der ligner en håret ærtebælg. Frøene inde i kapslen er giftige, og kan give opkast og mavesmerter ved indtagelse.

Selv bønnerne i køkkenhaven skal man holde sig fra, før de er kogt.

Andre planter er giftige ved berøring, såsom bjørneklo og skærm-vortemælk, hvis saft irriterer huden.

Symptomer på planteforgiftning

Du skal selvfølgelig holde et vågent øje med dine små, men det er samtidigt vigtigt at lære dem at omgås naturen med omtanke.

Skulle dit barn opleve mavesmerter, opkastning og diarré efter en tur i haven, kan det være tegn på planteforgiftning. Bestemte planter kan også give hjertebanken, store pupiller, rødme i huden og kramper.

Mange forgiftninger med planter er ikke alvorlige og kræver ikke behandling, men er du i tvivl om, hvor giftig planten er, eller hvor meget barnet har spist, er det vigtigt at søge hjælp. Du kan ringe til Giftlinjen på tlf. 82121212 døgnet rundt.

Hvis du vil danne dig et overblik over giftige planter i din egen have, kan du kan læse mere på Naturstyrelsen.dk.

Kilder:

https://www.b.dk/bolig/pas-paa-de-giftige-planter-i-haven

https://www.netdoktor.dk/nyheder/giftige-planter-i-haven.htm

 

 

Forrige artikelBare det er bæredygtigt …?

Næste artikelDin hund læser dig som en åben bog