Finder du jævnligt dit barn klistret til sin iPad eller computer? Er det lidt svært at få ham eller hende lokket væk fra skærmen?
Måske har du mest lyst til bare at give op og så gå turen selv eller sætte dig i sofaen i stedet?
Du kan tage det helt roligt – eller nærmere helt aktivt. Der er nemlig håb forude. Læs med her og få gode ideer til, hvordan du lokker dine børn med ud i naturen uden alt for megen modstand. Lær også, hvorfor det er så god en ide at komme udendørs sammen.
Der er mange gode grunde til, at du skal holde fast i at komme ud i naturen sammen med dine børn. Naturen styrker nemlig jeres sundhed på rigtig mange måder.
Studier fra Norden har vist, at naturen har store positive effekter på børn. Naturen støtter udviklingen af deres opmærksomhed og koncentration. Tid i naturen skaber børn, der er stærkere, sundere og med mere normal vægt. Studier viser også, at naturen støtter dit barns fantasi, leg og relationer.
Yderligere positive effekter ved at være udendørs er, at børn, der har været ude i naturen som små, bliver mere bevidste om miljøet som voksne. Hvis du gerne vil have dit barn til at passe på vores klode, når det bliver ældre, kan du altså starte allerede nu med at lære barnet at sætte pris på naturen – ved at bruge den og bevæge sig i den.
Naturen har også helt konkrete positive effekter på vores krop og fysik. Når vi er udendørs, får vi naturligt lys gennem øjnene. Det medfører, at hjernen producerer mere af stoffet melatonin om natten. Uanset om solen skinner fra en skyfri himmel eller om det er overskyet: Det naturlige dagslys har altid en effekt. Melatonin er et hormonlignende stof, der bl.a. styrker søvnen og immunforsvaret effektivt.
Om sommeren, når solen skinner og strålerne rammer huden, dannes det livsvigtige D-vitamin. D-vitamin er blandt andet utrolig vigtigt for immunforsvaret, for knoglernes sundhed og for humøret. Vi kan ikke spise os til D-vitamin nok via kosten. Vi skal have det fra solen og/eller som kosttilskud. Om sommeren kan vi tanke op fra solens stråler, hvis vi altså bevæger os udenfor og uden at være tildækket af tøj. Det er endnu et argument for, hvorfor du skal have hele familien lokket med udendørs
Læs også: Styr din krop mod den gode søvn
Motion og bevægelse er meget vigtigt for vores sundhed. Motion styrker kredsløbet og lungerne. Bevægelse er med til at styrke knoglerne, musklerne, leddene, sanserne, søvnen, humøret og energien. Når vi er i god form og har stærke muskler, har det positiv effekt på vores organer og dermed på hele vores sundhed. Vi holder os raske og sunde længere gennem livet, hvis vi holder os i god og stærk form.
Når vi bevæger os i naturen, bliver vores balance og motorik udfordret mere, end hvis vi går på et fortov i byen. Det er godt og sundt for alle aldre. Vores primære sanser bliver støttet og udviklet, når vi bevæger kroppen på nye måder og f.eks. kravler, triller, balancerer, hopper og maver os frem. Naturen indbyder til alle disse bevægelser, og samtidig får vi nye dufte, synsindtryk og lyde.
En fælles tur i skoven kan også styrke relationerne i jeres familie. Når vi får fælles oplevelser, har vi noget at snakke om bagefter. Vi kan også hjælpe hinanden med at få øje på noget i naturen. Vi kan løbe om kap, vi kan grine sammen, mens vi kaster blade i luften, vi kan vise hinanden de kryb, vi finder. Vi kan få en god snak om noget, der fylder i hverdagen, vi kan skiftes til at bestemme vejen, vi kan øve os sammen i at tænde et bål og lave mad og meget mere.
Når vi er i naturen, styrker vi også vores indre balance – den balance der sidder i tarmene i form af tarmbakterier.
Studier har vist, at børn, der er i naturen, får en mere varieret sammensætning af tarmbakterier, som blandt andet er vigtigt for et velfungerende og afbalanceret immunforsvar.
Et afbalanceret immunforsvar er klar til at bekæmpe sygdomsfremkaldende vira og bakterier, hvis de skulle komme ind i kroppen. Og samtidig holder det sig i ro, når der kommer birkepollen eller hundeskæl forbi, så der ikke opstår allergi eller eksem. Flere og flere studier peger på, at en god balance i tarmens bakterier er afgørende for et balanceret immunforsvar. Man mener, at 70-80 % af vores immunforsvar sidder i fordøjelsen.
Naturen er med til at styrke denne balance. Et finsk studie på børnehavebørn har vist, at de børn, der var på skovtur hver dag og fik lov at lege i skovbunden, eller som legede hver dag på en legeplads med naturligt underlag og planter, fik en mere varieret og sund tarmbakterie-sammensætning.
Andre studier har vist, at børn der vokser op på landet, samt børn der vokser op med husdyr, får et mere balanceret immunforsvar. Meget peger på, at vi har brug for naturens sunde bakterier for at holde kroppen og immunforsvaret i god balance.
Netop nu er denne viden særligt vigtig. Vi er nødt til at vaske og spritte ekstra meget for at undgå at sprede sygdomsfremkaldende virus imellem hinanden. Samtidig er vi nødt til at holde vores kroppe så sunde og stærke som muligt.
Her bliver naturen særdeles vigtig blandt andet som en kilde til de gode naturlige bakterier, kroppen har så hårdt brug for. Lad endelig dit barn røre ved naturen, jorden, planterne og de kryb, I eventuelt møder på jeres vej. I behøver ikke have så travlt med at vaske hænder når I kommer hjem, hvis I bare har opholdt jer i naturen. Det vigtige er her at skelne mellem de bakterier og vira, der kan gøre os syge, og som vi typisk får fra andre mennesker, og så naturens mikroorganismer som ser ud til at hærde og styrke vores immunforsvar.
Har I selv kæledyr, så nyd det og lad endelig hele familien nusse lidt ekstra med dyret i denne tid.
Listen over fordele ved at være ude i naturen er således lang og vigtig.
Alligevel kan det godt være en udfordring at få familien motiveret til at få jakke og støvler på og komme ud af døren. Heldigvis er der hjælp at hente lige her.
Ikke alle børn jubler, når de voksne foreslår en “gåtur”.
Heller ikke alle voksne er så nemme at lokke med udenfor.
Hvis du gerne vil have dine børn og din familie med ud i naturen, kan det være en stor fordel at finde på aktiviteter, som giver eventyr og sjove oplevelser.
Det kunne f.eks. være:
Få gerne familien med til at lave en brainstorm over sjove ideer til aktivitet i naturen. På den måde kan I lave jeres helt egen liste, som I kan plukke fra.
Når en tur i naturen skal blive en god oplevelse, er det også vigtigt med påklædning, der passer til årstiden. Børn, der fryser, har det ikke sjovt. Varmt og vandtæt fodtøj, en varm hue og en halsedisse, lag-på-lag på kroppen, så er I godt på vej. Det inderste lag må meget gerne være varmt, blødt og svedtransporterende. Det kan for eksempel være undertøj i uld eller en blanding af uld og silke.
Overvej også at have noget varmt med at drikke, hvis I vil være ude i længere tid. En god termokande med varmt vand kan blive til både te, kaffe, varm kakao eller en lækker suppe. Du kan finde økologiske udgaver af det hele i din helsekostbutik. Her kan du også finde små hyggelige snacks, der passer til hele familien.
Det kan godt kræve lidt overvindelse at slippe den varme sofa. Men belønningen venter i form af øget sundhed, glæde, skønne fælles oplevelser og en rigtig dejlig samvittighed. Mange familier oplever også, at konflikterne mellem søskende bliver færre, når man er udendørs. Der er altså mange gevinster at hente.
Rigtig god tur ud i naturen.
Forrige artikelLær af naturen: Lad falde, hvad ikke kan stå!
Næste artikelLea Wermelin: “Jeg tror, mange har genopdaget naturens helende kræfter”