Krop

Børn skal bevæge sig, NU!

17. august 2015

Fysisk inaktivitet er en af de største trusler mod sundheden. Ikke mindst hos børn, der burde bruge barndommen på at grundlægge deres fysiske form, i stedet for at sidde stille foran computere og tablets. I Vejle har et fitnesscenter taget den nye udfordring op med stor succes.

Når dit barn sidder i timevis ved skærmen, går tiden ikke kun fra almindeligt samvær eller pligter. Der går også vigtig tid fra den fysiske aktivitet. Det er ikke sundt for nogen af os at sidde ned dag ud og dag ind, men for vores yngste medborgere er det endnu mere kritisk, hvis deres fysiske form aldrig bliver etableret. Det er i barndoms- og ungdomsårene, at vores krop udvikler sig allermest, og det er her, vi skaber den grundform, som vi skal leve med resten af livet.

Faktisk kan vi godt have et par sløve år som voksne og alligevel komme tilbage i god form, når vi får tid og energi til mere fysisk aktivitet. Men hvis de sløve år ligger i barndommen, hvor kroppen udvikler sig, bliver denne fysiske udvikling bremset. I værste fald vil det betyde, at vores krop aldrig rigtig finder ud af at komme i form.

Derfor er det endnu mere skræmmende, at tal fra Verdenssundhedsorganisationen WHO fortæller, at 81 pct. af 11-17-årige skoleelever i 2010 var for inaktive. De fik mindre end de 60 minutters motion om dagen, som er anbefalingen.

Børn siver uden anerkendelse

I Lido Fitness i Vejle har to kvinder taget kampen op mod disse tal. Anja Nielsen, som er uddannet træner og ernæringskonsulent, og Anni Kirk, der har en baggrund som folkeskolelærer og coach, har dannet et usædvanligt parløb for at lave et træningsforløb, der imødekommer de forskellige behov, der opstår, når det drejer sig om børn og unge mennesker. Træningsholdet kalder de Life Challenge, for det handler om mere end bare at komme i form.

– Vi møder ofte børn, der ikke har haft succes i det almindelige foreningsliv, og som derfor har nogle ekstra udfordringer, når det kommer til det at træne. Vi er f.eks. opmærksomme på, at de kan have vingummiknæ eller være dårlige til at balancere, fortæller Anja om træningsholdet, der nu har eksisteret i over fem år.

– Hvis du ikke er dygtig til sport, er der mange, der siver ud af den almindelige foreningsidræt, fordi de ikke bliver inddraget, set eller anerkendt, siger Anni.

Børnene deltager på Life Challenge i 12 ugers forløb ad gangen, hvor både sund kost og sunde vaner er oppe og vende, men det primære omdrejningspunkt er træningen og at blive bedre til at bevæge sig. Det kan dog være sin sag, når målgruppen er 9 til 19 år gamle.

Unge vil gerne disciplinen

Mens det i små klasser kan være en kamp at få alle elever til at sidde stille, kan det være en kamp at få en tweenie eller teenager op af sofaen. Hvilken forælder har ikke prøvet at komme med forslag til aktiviteter for dernæst at få et til tider meget negativt svar?

Anja Nielsen har også før Life Challenge trænet børnehold i fitnesscentre, men det har ikke været en udelt fornøjelse. Derfor er et projekt som Life Challenge meget afhængigt af at have en kvinde som Anni Kirk ombord. Hendes rolle er, at få børn og trænere til at fungere sammen, så eleverne får det bedste udbytte, og så alle har glæde af at være på holdet.

– Jeg har en meget anerkendende tilgang til de unge, og så er jeg samtidig den skrappeste! Griner Anni.

– De unge mennesker kan faktisk godt lide, at vi stiller krav, og at der er disciplin. Men samtidig vil vi dem også gerne. Vi tager os af, når dagen har været dårlig, og de voksne er dumme. Det er vigtigt, at de ikke føler sig forkerte, siger Anni.

– Teenagere er meget lukkede omkring sig selv og hinanden, så du skal være en speciel voksen, for at de lukker dig ind. Derfor er det heller ikke alle, der kan være instruktører på disse hold.

Hun indrømmer dog, at der gælder helt andre mekanismer, når det er forældrene, der forsøger at motivere og engagere, så hvis du stadig har en sur teenager efter at have indført disciplin og masser af interesse i dem, så er det helt normalt.

Bevægelse styrker skolegang

Motivationen til at bevæge sig er altså et central punkt på Life Challenge.

– Man kan sige nej, og dermed komme til at snyde sig selv for en del. En udfordring i dag er at lære, at man også nogle gange skal noget, men ikke gider, vil, har lyst til. Til gengæld får børnene nogle store oplevelser, når de så finder ud af, at der er noget, de kan alligevel. Vi ser desværre curlingbørn, der har en fast tro på, at de ikke kan, siger Anni.

Utrolig meget indlæring er baseret på, at vi motorisk kan koordinere og balancere.

– Vi havde på et tidspunkt en dreng, der stort set var umulig at give en information, fordi hans motorik og taktilevne var i bund. Derfor handler det her i høj grad også om indlæring og trivsel i skolen, siger Anja.

Fokus på den stærke krop

På holdet er der både tykke og tynde, korte og høje, stive fodboldspillere og dvaske sofagængere. De bliver vejet i starten af forløbet og til slut. Det er frivilligt, om man vil vejes undervejs. Det er nemlig ikke selve vægttabet, der er fokus på i undervisningen. Ingen er forkert eller skal deltage mere eller mindre.

– Vi lægger vægt på at have en sund tilgang til vægt. Man skal ikke være tynd, men være glad for at være sig selv. Vi snakker om at være sunde og stærke. Dem, der skal tabe sig, ved det godt og kommer selv og sætter deres egen målsætning om det. Men de er ikke på slankekur, de skal leve sundt, siger Anja.

Derfor er fokus på deltagernes indsats fremfor kilo og vægt. Der bliver målt forbedringer i antallet af burpees, mavebøjninger og kondital. Og så bliver eleverne både udsat for yoga, holdøvelser, løb og fitnesscentrets udstyr.

– Vi oplærer dem i at bruge maskinerne, og det er altid en fornøjelse at se vores tidligere kursister, der træner rigtigt og ofte bedre end mange af de voksne i centret.

 

Undervægt, overvægt og inaktivitet

Mens 170 millioner børn i de fattigste lande er undervægtige – og over 3 millioner dør af denne undervægt, er der mere end en milliard voksne i verden, der er overvægtige – mindst 300 millioner er klinisk fede.

En halv million mennesker i Nordamerika og det vestlige Europa dør hvert år af fedmerelateret sygdom. Et for lavt indtag af frugt og grønt vurderes til at være årsagen til næsten tre millioner dødsfald – pga. kredsløbssygdomme – om året.

Fysisk inaktivitet vurderes at være årsag til ca. 15 pct. af visse kræftsygdomme, diabetes og hjertesygdomme.

Kilde: WHO

 

Udvikling i børns fysiske aktivitet

Det vurderes, at den samlede fysiske aktivitet for danske børn og unge i dag er mindre end for 15-40 år siden. Præcist hvor meget er dog svært at fastslå, da metoderne til at måle fysisk aktivitet tidligere var mangelfulde. Men vi ved, at børn bevæger sig mindre i forbindelse med transport – til og fra skole, fritidsaktiviteter m.m.

For nogle unge kompenseres denne nedgang af mere aktivitet i fritiden. Vurderinger lyder på, at den reducerede gennemsnitlige energiomsætning svarer til 600 kcal i døgnet i forhold til slutningen af 1990’erne.

Det dækker dog over store variationer, og desværre sker der en tidlig polarisering mellem børn, der bevæger sig meget og børn, der slet ikke får fysisk aktivitet nok.

Fra ’Børn og unge: Fysisk Aktivitet, fitness og sundhed’ af Bente Klarlund Pedersen og Bengt Saltin.

 

Piger bevæger sig mindre

Efter 10 års alderen sker der et markant fald i børns fysiske aktivitet.

Der er flere piger end drenge med en meget dårlig kondition. Især blandt piger af etniske minoriteter er der en meget stor gruppe af inaktive.

Det skønnes, at 10-25 pct. af de 10-12-årige har et aktivitetsniveau, der er så lavt, at det påvirker deres fysiske udvikling og øger deres risiko for kronisk sygdom.

Fra ’Børn og unge: Fysisk Aktivitet, fitness og sundhed’ af Bente Klarlund Pedersen og Bengt Saltin.

 

Fysisk aktivitet gavner udvikling af voksenkroppen

Der er begyndende evidens for, at nervesystemets plasticitet er stor i årene frem til puberteten. Det betyder, at kroppen har let ved at lære nye motoriske færdigheder og koordination – en evne, der bliver ringere med alderen.

Ved at øge træningen systematisk kan man måle bedre fysisk kapacitet og bedre blodtryk efter 10-12 års alderen.

Fysisk aktive børn har større selvtillid og en højere stresstærskel, hvilket også afspejler sig i boglige fag.

Man mener, at inaktivitet blandt unge øger risikoen for senere kronisk sygdom. Både fordi blodtryk og blodsukker påvirkes, men også knoglemineralsammensætningen er afhængig af vægtbærende aktivitet i barndom og ungdom.

Fra ’Børn og unge: Fysisk Aktivitet, fitness og sundhed’ af Bente Klarlund Pedersen og Bengt Saltin.

 

Life Challenge

Indtil videre har holdene for 9-14 årige og XL-holdene for 15-19 årige eksisteret i flere år i Lido Fitness i Vejle. Konceptet er senest udvidet til Lido Fitness i Horsens. Anja Nielsen og Anni Kirk er ved at samle deres erfaringer i en konceptbeskrivelse, men succesen afhænger især af, at der er pædagogiske kræfter ind over holdene.

Se mere om Life Challenge på: www.lifechallenge.dk

Ved siden af Life Challenge driver Anni Kirk sin egen coachingvirksomhed: www.akinu-coaching.dk

 

Forrige artikelBlomsterremedier: Har du mandag morgen-blues?

Næste artikelØkologi er stort i Rusland

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.