Børn risikerer at få højere blodtryk og mere fedt omkring maven, hvis de sover for lidt – også selvom de spiser sundt. Det viser en undersøgelse af 530 børn, foretaget af forskere fra Institut fra Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Resultaterne er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.
Igennem de seneste år har der været meget fokus på søvn som en forklarende faktor for udvikling af overvægt og fedme. Derfor satte forskere fra OPUS Skolemadsprojektet sig for at undersøge, om søvnlængden har betydning for, hvor sund en skolemadsordning baseret på nordiske råvarer er.
Undersøgelsen var en del af Forskningscenter OPUS, der var støttet af Nordea-fonden. Heri undersøgte forskere blandt andet betydningen af sund skolemad på mere end 800 børns sundhed og indlæring. I projektet spiste 3. og 4. klasserne fra ni skoler igennem en tre måneders periode skolemad, baseret på nordiske råvarer og tilberedt på skolen. I en anden tre-måneders periode spiste børnene deres normale madpakker.
Som en del af undersøgelsen fik børnene blandt andet målt taljeomkreds, fedtmængde, fysisk aktivitet, kostindtag og søvnlængde. I løbet af projektet kunne forskerne til deres overraskelse konstatere, at en del af børnene fik mere fedt på kroppen, mens de spiste sund skolemad. Det fik forskerne til at dykke ned i børnenes søvnlængde.
– Vi kunne se, at den gruppe af børn som sov kortest også var mindre fysisk aktive, at deres blodtryk og taljeomkreds steg, og at de også fik en lille smule mere fedt på kroppen. Og det skete hen over en tre-måneders periode med sund skolemad, siger adjunkt Mads F. Hjorth, der er forfatter på den videnskabelige artikel og ansat ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Resultaterne understreger vigtigheden af, at man i kostanbefalinger udvider perspektivet på, hvad der fører til usunde madvaner, overvægt og fedme:
– Jeg synes, det vigtigste budskab er, at der nu er meget som tyder på, at det ikke nytter udelukkende at prædike sund kost til børnene, når en del af årsagen til, at de spiser for meget kan være, at de sover for lidt, og det er manglen på søvn, som ødelægger deres evne til at styre appetitten, siger professor Anders Sjödin, der var ledende forsker på søvnundersøgelserne.
Den tredjedel af børnene, som sov kortest, sov gennemsnitligt otte timer og 45 min. pr. nat, og den tredjedel, som sov længst, sov gennemsnitligt ni timer og 35 min. pr. nat. De kortest sovende børn fik – i løbet af blot tre måneder – en større taljeomkreds, tog gennemsnitligt 200 g ekstra fedt på og øgede deres blodtryk med 1,5 mmHg, i forhold til de børn som sov længst. Forskerne undersøgte, om denne øgning var relateret til forældrenes uddannelse og etnicitet, men undersøgelsen viste ikke nogen sammenhæng i den retning.
Det er usikkert, hvad sundhedseffekterne betyder for børnenes risiko for livsstilssygdomme senere i livet, men det er veletableret, at overvægtige børn har større risiko for også at blive overvægtige voksne og derigennem få en forringet sundhed på længere sigt.
Kilde: Københavns Universitet