Børneeksem

Som barn havde jeg børneeksem, men efter nogle år gik det i ro. Jeg er nu flyttet hjemmefra, og efter nogle måneder begyndte det igen med kløe, tør hud og eksem. Kan det stadig være børneeksem, nu hvor jeg er blevet voksen?

Den studerende


Man kalder det børneeksem, da det hyppigst er småbørn, som bliver ramt, men man kan få det hele livet igennem, når man har tilbøjeligheden til det. Det er en kronisk, kløende allergisk sygdom, som er hyppigere hos mennesker, der også har andre former for allergi, især astma og pollenallergi. Eksemet sidder oftest i albuebøjninger, knæhaser, ved håndled og i ansigtet.

Ved børneeksem skal man først og fremmest forsøge at finde frem til fødemidler og andet, som kan udløse allergi eller overfølsomhed. Almindelige ting, som kan udløse allergi, er: Æg, mælk, andre mælkeprodukter, chokolade, jordnødder, soja, kartofler og gluten fra fx hvede, rug, byg og havre (cøliaki) samt skaldyr. Tilsætningsstoffer, farvestoffer og konserveringsmidler kan også være årsager til allergi.

Mange vitaminer og mineraler har betydning for huden. For eksempel er B3-vitamin (niacin) og B6-vitamin (pyridoxin) vigtige for nydannelse af hudcellerne og hudens funktion i det hele taget. Så det er vigtigt med et bredt tilskud af vitaminer og mineraler. Bioflavonoider, der bl.a. findes i grønt og frugt og er stærke antioxidanter, der er gode til at holde eksem nede. Et ekstra tilskud af C-vitamin en eller to gange dagligt er også godt. A- og E-vitamin er gode for huden. Mineralet selen er også et vigtigt antioxidant, og langt de fleste mangler selen i deres kost.

Der er meget, der tyder på, at mennesker med allergi har et problem med optagelse og omdannelse af livsvigtige (essentielle) fede syrer, der har stor betydning for huden. Det drejer sig først og fremmest om fiskeolier og gammalinolensyre. Disse olier skal indtages (olie eller kapsler), ikke smøres på huden, selvom cremer med kæmpenatlysolie (GLA) også kan hjælpe. Over halvdelen af eksemramte bedres, når de begynder at tage et tilskud af gammalinolensyre, der kan fås som kæmpenatlysolie alene eller blandet med hørfrøolie (Livets Olie). EPA-GLA er en blanding af gode fedtsyrer for huden.

Zink er vigtigt for fedtsyreomsætningen i kroppen og i høj grad for huden.

Aloe vera er også godt for huden, både ind- og udvendigt. Noni-juice indeholder vigtige stoffer, som er gode for immunsystemet og ved kronisk eksem.

Venlig hilsen

Carsten Vagn-Hansen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*