Krop

Børns hjernefunktion styrkes af at spise fed fisk

Foto: Shutterstock
3. september 2020

Et nyt studie indikerer, at fed fisk kan påvirke hjernefunktionen positivt hos børn. Jo mere fed fisk børnene i studiet spiste, jo bedre klarede de test i fleksibilitet og koncentrationsevne.

Kan dine børn godt lide makrel i tomat? Eller røget ørred? Eller sild? Så er der godt nyt. For et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet indikerer, at hvis man øger børns indtag af fed fisk, så påvirkes hjernefunktionen til det bedre.

Studiet hører under Projekt Fisk. Det er et forsknings- og formidlingsprojekt støttet af Nordea-fonden, og det blev udført i København på 199 sunde og raske 8-9 årige børn fra Københavnsområdet.

Ingen af dem spiste meget fisk eller tog tilskud med fiskeolie inden forsøget.

Børnene blev valgt ved lodtrækning og delt i to grupper. En gruppe fik udleveret fed fisk, som skulle spises to gange om ugen. Den anden gruppe spiste kylling.

Og resultatet er ikke til at tage fejl af. Resultaterne viste, at de fiskespisende børn scorede bedre i kognitive test sammenlignet med de børn, der spiste kylling. Testene blev foretaget både før og efter studiet og især i koncentrations-testen, så man markant resultat, da antallet af fejl faldt med 12 procent i fiskegruppen.

”Dette indikerer, at fisken øgede børnenes kognitive fleksibilitet. Jo mere fisk børnene spiste, jo større var effekten, og alt peger på, at det kan tilskrives fiskens indhold af omega-3 fedtsyrer”, lyder det fra professor MSO Lotte Lauritzen fra Institut og ernæring på Københavns Universitet.

Hun stod bag studiet, hvis resultater i januar blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Clinical Nutrition.

Læs også: Derfor er gode fedtsyrer vigtigt for dit barns hjerne

Svenske børn læste bedre

Resultatet fra studiet bygges ovenpå den evidens, som man allerede har, om at omega-3 og omega-6 – som fed fisk indeholder, er godt for hjernen.

I Sverige har de også interesseret sig for, hvordan omega-3 og omega-6 indvirker på børns hjerner. Her var det læsefærdigheder, som de havde fokus på, og gruppen af børn var 154 sunde og raske skolebørn på 9-10 år. Alle børn fik inden forsøget testet deres læseforståelse, og herefter blev de opdelt i to grupper. Den ene gruppe fik et dagligt tilskud med fiskeolie (equazen eye q) i kapselform, og den anden gruppe fik et tilskud med neutralt olie i kapselform.

Efter tre måneder kunne man konstatere, at børnene, der havde fået fiskeolie og dermed tilskud af omega-3 og omega-6, havde forbedret både deres læsehastighed og deres oplæsning, i forhold til gruppen, der fik neutral olie.

Den svenske undersøgelse blev i offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal og Child Psychology and Psychiatry.

Børnene i den danske undersøgelse spiste ikke ret meget fisk før. Det gør danske børn generelt ikke. Et gennemsnitligt dansk skolebarn spiser typisk 100 gram fisk og mere end hver 10. barn spiser slet ikke fisk, ifølge Fødevarestyrelsen.

Så er man ikke til fed fisk, eller har man ikke let adgang til fed fisk, så kan et tilskud med den rette fiskeolie være et godt boost til hjernen. Både for børn og voksne. Din lokale helsekost butik står altid klar med vejledning om hvilke fiskeolier, der er bedst egnet.

Læs også: Fiskeolie fra vugge til grav

Kilder:

https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2019/10/laks-og-makrel-flere-gange-om-ugen-goer-boern-sundere/

https://acamh.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpp.12614

Forrige artikelKlassisk burger med krydret bønnebøf

Næste artikelFish’n’ chips med ærtemos – helt uden fisk