Mad

Børns hjerner tager skade af ikke-økologisk mad

13. november 2017

Rester af sprøjtemidler (pesticider) i mad kan påvirke børns hjerner, det er den tydeligste konklusion i en artikel baseret på en rapport til EU, som sammenligner økologiske fødevarer med konventionelle.

Det konventionelle landbrug bruger sprøjtemidler til dyrkning af ikke-økologiske varer, og det er noget af en synder, når forskerne kigger på de sundhedsskadelige effekter, giftstofferne har.

De senere år har der været stort fokus på økologi og de helbredsmæssige fordele derved. Lektor i miljømedicin Helle Raun og Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, har begge gennemgået al eksisterende forskning om økologi for én gang for alle at fastslå, hvorvidt økologi er bedre for os end de konventionelle fødevarer.

Synderen findes i pesticiderne

Resultatet er, at folk, som spiser overvejende økologisk, mindsker risikoen for at udvikle allergi og overvægt – men denne sammenhæng kan også skyldes, at de, som spiser økologisk, også automatisk spiser sundere generelt.

Økologiske fødevarer havde ifølge de eksisterende forskningsdata et lidt lavere indhold af tungmetaller og et højere indhold af sunde omega-3 fedtsyrer, mens indholdet af andre næringsstoffer ikke var markant anderledes end i det konventionelle.

Men den helt store synder viste sig, at være i indholdet af pesticidrester i den konventionelle føde, og her tyder forskningen på, at sprøjtemidlet har en negativ effekt på børns hjerner.

Pas på dit barns helbred

Når kvinder under graviditeten spiser ikke-økologiske fødevarer, som indeholder rester af pesticider, risikerer de at skade deres barns hjerne. Det selvom grænseværdierne for tilladte rester af pesticider i fødevarerne sjældent overskrides.

Problemet er, ifølge Helle Raun Andersen, at vi udsættes for mange pesticider på samme tid, mange virker på de samme væv og organer og formodes at kunne medføre såkaldte coctail-effekter– men det tages der ikke hensyn til, når der fastsættes grænseværdier.

Det har udviklingsmæssige konsekvenser hvis hjernen bliver udsat for giftstoffet i en tidlig alder. I tre amerikanske befolkningsundersøgelser har forskere målt mængden af pesticidrester i gravide kvinders urin. Efterfølgende har man fulgt børnenes udvikling gennem skoletiden, og alle studierne beviste, at pesticidresterne påvirkede børnenes udvikling negativt.

Grundlæggende viser det samlede overblik over undersøgelser om økologi og konventionelle fødevarer, at det går ud over folkesundheden på længere sigt, hvis der er pesticidrester i vores fødevarer. Udover mere økologi kan en løsning være integrated pest management, hvor man gør konventionelt landbrug mindre kemisk ved brug af f.eks. resistente sorter og lignende.

Kilde: https://www.sdu.dk/da/aktuelt/nyt_fra_sdu/sproejterrester+skader+boern

Forrige artikelLækker teenager-hud (også for andre!)

Næste artikelSkab forandring – på den lette måde!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.