Tema

Boost dit held imod virus

Efterårsforkølelser er uundgåelige. Faktisk kan du styrke dit held i kampen mod virus. F.eks. med de stærke næringsstoffer fra naturen.

Foto: Shutterstock
17. oktober 2022

Efterårsforkølelser bliver typisk anset som det rene uheld, man ikke kunne have forudsagt. Men sandheden er lidt mere nuanceret, for du kan rent faktisk styrke dit held i kampen mod virus. F.eks. med de stærke næringsstoffer direkte fra naturen.

Der findes held og uheld i verden. Vi skal ikke bebrejde mennesker, når de er udsat for uheld. Det kan ske for enhver.

Men når det er sagt, må man uddybe analysen om uheldet. Du kender det fra trafikken: Statistikkerne viste, at man oftere var uheldig, når man kørte for hurtigt eller havde drukket alkohol. Der blev indført lovgivning om fart og promille, og i løbet af kort tid blev Danmarks samlede befolkning mindre udsat for uheld.

Hverdagen er fuld af lignende situationer, hvor du kan opføre dig risikovilligt – og risikere uheld – eller være mere forsigtig og øge chancen for at undgå uheld.

Sygdom er hver mands herre, siger et gammelt ordsprog. Men måske havde sygdommen ikke fået herredømme over manden, hvis han havde fulgt to råd: Vask hænder og styrk immunforsvaret.

Kollektiv og personlig modstandskraft

Nu hvor endnu et efterår er under hastig udvikling, må vi forvente at der kommer frisk virus i omløb. Selv hvis vi for en kort bemærkning ser bort fra coronavirus, kan vi være sikre på at løbe ind i influenza- eller forkølelsesvirus.

Håndhygiejne er en effektiv måde at styrke den kollektive modstandskraft. Jo bedre, vi alle sammen husker på at vaske vores hænder efter kontakt med fremmede overflader, jo mere sinker vi smittespredning.

En personlig modstandskraft har du også brug for, hvis du alligevel løber ind i smitte. Personlig modstandskraft får du gennem en velovervejet livsstil, hvor du får frisk luft, motion, sund kost – og brændstof til dit immunsystem. Immunsystemet profiterer af mad med fibre, vitaminer og mineraler. Desuden kan du supplere med flere naturlige tilskud, som både kan forebygge og behandle virusinfektion.

Anerkendt på linje med syntetiske lægemidler

Et af de mest velafprøvede midler er ekstrakt af rød solhat, der i Danmark sælges under navnet Echinacea. Syd for grænsen er Echinacea meget udbredt som behandling mod de udbredte luftvejsinfektioner. I mange tilfælde er det i Tyskland den praktiserende læge, der anbefaler sin patient at benytte udtræk af rød solhat mod eksempelvis en halsbetændelse, fordi statistikkerne viser en ganske overbevisende effekt. Echinacea er anerkendt helt på niveau med de syntetiske lægemidler.

Samtidig er der jo også en sund logik i at behandle en sygdom, som kroppen i alle normale tilfælde kan bekæmpe ved egen kraft, med et middel, som ikke har nogen form for bivirkninger. På den måde kan man reducere patientens sygdomsperiode uden at løbe nogen som helst risiko.

Produktet Echinaforce er registreret som et naturlægemiddel, og derfor har det også den danske distributør tilladelse til at markedsføre det som et middel, der forebygger og behandler forkølelsessymptomer.

Naturlige phytostoffer

Men hvad er det så i rød solhat, der har så god virkning imod influenza og forkølelse? tænker du måske.

Svaret er formentlig, at det er det hele. Echinaforce og Echinacea produceres af schweiziske A. Vogel, som bruger hele planten til at udvinde et ekstrakt. Vægtningen af, hvor stor en andel af blomsten, stænglerne og roden, der skal bruges, er A. Vogels hemmelighed. Det kan også være, at vægtningen ændres, alt efter om planterne har haft en god vækstsæson eller ej.

Når hele planten benyttes, kommer der mange forskellige, naturlige phytostoffer i det færdige ekstrakt. Det betyder, at Echinaforce kan give støtte mange forskellige steder i kroppen. Det betyder også, at når influenzavirus er muteret i forhold til sidste år, så den målrettede vaccine ikke længere har effekt, er der med stor sandsynlighed nogle phytostoffer i Echinacea, der har den præcise nøgle til at svække virus.

Bred vifte af tilskud

Også som forebyggelse har Echinacea en dokumenteret effekt, så hvis du ofte er uheldig at få luftvejsinfektion, kan tilskuddet give en god gardering.

I et grundigt videnskabeligt studie, randomiseret, dobbelt-blindet og placebo-kontrolleret, havde de deltagere, som fik echinacea, 51% færre virusinfektioner målt over en periode på 4 måneder. Deltagerne i placebo-gruppen havde 37% flere bekræftede virusinfektioner og tog 52% flere smertestillende midler.

Desuden blev det dokumenteret, at ingen af de 755 deltagere havde bivirkninger af Echinaforce (som var det lægemiddel, der blev benyttet).

Echinaforce kan tages som enten dråber, spray eller sugetablet. Echinacea fås desuden som tyggetablet med appelsinsmag til de små og som hot drink til hele familien. Tabletter med navnet Echinacea Immune er lette at tage med på farten eller medbringe i arbejdstasken. Det er sugetabletter, som for nylig er blevet relanceret i mindre størrelse og med bedre smag – men med samme gode effekt.

Forrige artikelNada-akupunktur

Næste artikelButter chicken – med svampe

Carsten Gottlieb

Redaktør

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.