Nyheder

Børn er blevet langsommere

3. december 2013

Alting var bedre i gamle dage, når voksne sammenligner egne barndomsbedrifter med nutidens børn og unge. En smule sandhed er der dog bag det forvrængede syn: Børn løb faktisk hurtigere for 30 år siden.

Nutidens børn er blevet tungere og langsommere end børn i 1980’erne. Det viser et omfattende amerikansk studie af løbetider fra ikke mindre end 25 millioner børn fra 28 forskellige lande i en periode på 46 år.

90 sekunder langsommere på 30 år

Tendensen er den samme for både piger og drenge i alderen ni til 17 år. Gennemsnitligt løber børn i dag 1,6 km, der svarer til én amerikansk mil, 90 sekunder langsommere end for 30 år siden.

Undersøgelsen omfatter som nævnt 28 lande over hele kloden, og børnene er gennemsnitligt blevet fem pct langsommere for hvert årti. Tendensen er mest udtalt i de vestlige lande samt asiatiske lande som Kina, Sydkorea og Hong Kong.

Børnene vejer mere

Forklaringen menes at være stigende overvægt og øget fedtmasse: Børnene laver for lidt. Det bekymrer eksperterne.

– Et ungt menneske, der er i dårlig form, har langt større risiko for at udvikle hjertekarsygdomme senere i livet, siger lederen af undersøgelsen, Grant Tomkinson til BBC.

Cykl eller gå i skole

Eksperterne anbefaler, at børn og unge er aktive mindst én time om dagen. Timen kan deles op i små bidder i løbet af dagen, men det er vigtigt, at pulsen kommer op, så der kommer sved på panden. De kunne f.eks. passende selv finde i skole på gåben eller cykel, i stedet for at blive fragtet til døren af lidt for omsorgsfulde forældre.

Kilde: BBC.co.uk

Forrige artikelPårørende risikerer selv at blive syge

Næste artikelDet hele hænger jo sammen!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.