Nyheder

Børn er federe end forventet

27. juli 2009

Teenagere med bløde maver og en hage for meget er langtfra en sjældenhed. Kommunallæger i 12 kommuner over hele landet har vejet og målt 34.029 skoleelever, og resultatet er overraskende i den negative retning.

Flere end hver fjerde af eleverne er overvægtige med et BMI over 25. Hos drengene er det 30 procent, mens andelen hos piger er på 22 procent.

Det er aldrig blevet undersøgt, hvor mange overvægtige teenagere der samlet set er på landsplan, skriver Berlingske Tidende.

Eksperter overraskede

»Jeg er overrasket over tallene,« siger professor i børneernæring ved Københavns Universitet Kim Fleischer Michaelsen.

»Det er en foruroligende høj andel af overvægtige teenagere,« siger han og vurderer, at undersøgelsen er repræsentativ for Danmark.

Kommunallæge i Herlev Kommune Søren Krue har stået for indsamlingen af tallene.

»Det her er virkeligheden – der er målt og vejet. Hvis man skulle sige noget, så er resultaterne et minimum, for der er risiko for, at dem med det største problem ikke har lyst til at blive vejet,« siger han.

Mere forebyggelse

Også ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet er adjunkt Mette Rasmussen med fokus på børn og fedme overrasket over andelen af overvægtige børn i Danmark: »Det er foruroligende, at procentsatsen er så høj. Det er hvert fjerde barn. Det er højt.«

Hun efterlyser mere forebyggelse på området.

»Det er alvorligt. Det er nogle sårbare år op til, man går i 9. klasse, og man skal gøre noget tidligt. Det skal hjælpes på vej på forskellig vis. Det er kultur og normer, der skal ændres, og det er en sej proces. Man kan hjælpe det på vej ved strukturelle ændringer som adgang til fysisk aktivitet, og at man har adgang og råd til sund kost.«

Da der ikke før er lavet en repræsentativ måling af overvægtige børn og teenagere, har forskere, politikere og menigmænd ikke vidst, hvor stort problemet er. Kim Fleischer Michaelsen efterspørger en koordineret måling af alle skolebørn hvert år igennem folkeskolen.

Professor: Skolebørn bør måles

»Så kunne man følge med i, hvilken vej det gik den enkelte elev, og sundhedsplejersken kunne tage samtaler med eleverne. Derudover ville vi have et eminent redskab til at følge med i børnenes udvikling på nationalt plan, for det har vi i allerhøjeste grad behov for.«

De seneste oplysninger om, hvor mange overvægtige unge i Danmark er lokale og oftest også flere år gamle med undtagelse af en undersøgelse fra sidste år fra ti kommuner i hovedstadsområdet – i øvrigt også lavet af Søren Krue. Den viste, at 24,5 procent var overvægtige. Derudover er de seneste undersøgelser af teenageres vægt lavet inden for enkelte kommuner eller amter og skyder overvægten til maksimalt omkring 20 procent.

I 2003 har København 21 procent af overvægtige piger mellem 14 og 16 år, og det tilsvarende tal blandt drenge var 14 procent. Sønderjyllands Amt målte i 2005, at hver femte af de 13-17 årige var overvægtige. Derudover findes der Skolebørnsundersøgelsen fra 2006, hvor børnene selv skulle rapportere deres tal. Her var resultatet, at “kun” 14 procent havde et BMI over 25.

Kilde: fpn.dk

(oprettet 29. juli 2009)

Forrige artikelFamiliemåltidet har overlevet – vi spiser hjemme

Næste artikelNyt håb for blodprop-truede