Børn og unge drikker væsentligt mere saft og sodavand, end der er plads til i en sund kost. Alene saftindtaget overskrider den maksimale grænse for, hvad der er plads til af sukkersødede drikkevarer om ugen. Det fremgår af en ny artikel fra Fødevareinstituttet DTU, som er baseret på resultater fra rapporten om børn og unges måltidsvaner 2000-2004.
Børn og unge får for meget sukker, og sodavand og saft er en af hovedkilderne. De mindste børn på 4-6 år drikker mere saft end sodavand, de 7-10 årige drikker lige meget af begge dele, mens børn og unge fra 11-års alderen drikker mere sodavand end saft.Saft er også en væsentlig kilde til sukkerSelv om børn og unge i alderen 4-24 år samlet set drikker mere sodavand end saft, så er saftens rolle i børn og unges sukkerforbrug stor i sig selv. Alene saftindtaget overskrider nemlig den maksimale grænse for, hvad der er plads til af sukkersødede drikkevarer om ugen – i alle aldersgrupper. De 4-14 årige drikker nogenlunde lige meget saft til hverdag og i weekenden, mens der ryger mere sodavand indenbords i weekenden end til hverdage. Til måltiderne drikker de 4-14 årige desuden mere saft på hverdage end i weekenderne. Da der er flere hverdage end weekenddage, betyder saftindtaget på hverdage således meget for den totale mængde “sukkervand”, børn og unge får i ugens løb. Saftindtaget bør derfor ikke stå i skyggen af det høje sodavandsforbrug, og især er der god grund til at nedsætte børn og unges saftdrikkeri på hverdagene.Børn og unge får ca. 5 gange for meget sukkervandHvis kosten i øvrigt er sund, og hvis der også skal være plads til lidt slik og kager i løbet af ugen, er der maksimalt plads til 3 dl sodavand eller saft om ugen blandt de 3-6 årige og 5 dl. blandt de ældre børn og unge. Alle aldersgrupper overskrider den maksimale grænse og drikker ca. 5 gange så meget, som der er plads til på en uge.Reelt er der imidlertid ingen børn eller unge, der har plads til selv den maksimale mængde saft eller sodavand på henholdsvis 3 og 5 dl, fordi deres kost generelt ikke er tilstrækkelig sund og indeholder nok frugt og grønt, groft brød, fisk m.v.Find mere information på www.food.dtu.dkLæs mere i artiklen ”Saft til hverdag – en overset kilde til sukker?”, som er udarbejdet på baggrund af resultaterne i rapporten ”Børn og unges måltidsvaner 2000-2004”. Download såvel artikel som rapport på Fødevareinstituttet DTUs hjemmeside ´
Kilde: www.food.dtu.dk