Snoller og junkfood er hverdagskost for mange store elever i de danske skoler. Indsats for mere sundhed i skolerne har lange udsigter.
Usund mad er stadig for udbredt på mange skoler. Skolemadsordningerne har udviklet sig til det rene anarki. Selv om flere folkeskoler engagerer cateringfirmaer til at lave mad til eleverne, så er snoller og junkfood stadig hverdagskost for utallige store elever.
Hver skole skal selv opfinde sin madordning, og det skaber store forskelle. En rundspørge foretaget af TV SYD blandt de 181 folkeskoler i Sydjylland viser, at der er 39 skoler, der ikke tilbyder nogen form for mad til eleverne. På de skoler er eleverne overladt til den medbragte madpakke og det snoller de kan købe i frikvateret hos den nærmeste købmand.
Antallet af skoler, der har engageret et cateringfirma til at levere sund mad til eleverne, er nået op på 35, men selv her kniber det flere steder med sundheden. Hver skole har sin ordning med kold eller varm mad, og på de fleste skoler er det frivillige ordninger, hvor langtfra alle børnene er med. Det er ikke godt nok, mener forsker i Fødevareinstituttet, Bent Egberg Mikkelsen.
– I øjeblikket ser vi mange ordninger, hvor det er 10 procent af børnene, som spiser det her. Der er altså engang imellem nogen som spiser noget, og det er klart, at det ikke har nogen sundhedsmæssig effekt, siger Bent Egberg Mikkelsen til TV SYD.
Forvirringssituation Han mener det kan tage op til 10 år, inden der er bæredygtige skolemadsordninger med en sundhedsmæssig effekt i Danmark, fordi skolerne bliver overladt til sig selv. I Danmark er det nemlig op til de enkelte skoler selv at lave madordninger i modsætningen til lande som Sverige og Norge, der har lavet fælles løsninger for eleverne. Og selv om Bent Egberg Mikkelsen mener, at der er store fordele ved de lokale eksperimenter i Danmark, frygter han at skolerne kommer til at spilde alt for meget krudt, hvis de hver især skal blive ved at opfinde den dybe tallerken.
– Jeg tror mange skoler står i en forvirringssituation, hvor de ikke ved, hvad for en løsning de skal vælge. Det er min opfattelse, at der mangler noget træden-i-karaktér fra nogen kompetente organger, fra kommunen og fra statens side omkring, hvordan man skal løse den opgave her, siger Bent Egberg Mikkelsen til TV SYD.
På de resterende 107 skoler i Sydjylland findes der forskellige tilbud i form af mindre skoleboder, hvor sortimentet typisk varierer mellem pizzasnegle, ostehaps, yoghurt, boller og frugt. Boderne er nogle steder åbent hver dag og andre steder blot en dag om ugen.
Kilde: TV Syd og Jyllandsposten.