Nu skal børn vaccineres mod leverbetændelse. Men det skyldes ikke, at sygdommen er blevet mere udbredt; det skyldes ene og alene praktiske hensyn.
Så sent som i 2008 konkluderede Sundhedsstyrelsen, at der ikke var noget fagligt belæg for at indføre hepatitis B-vaccinationen som en del af børnevaccinationsprogrammet. Smitsom leverbetændelse er nemlig en temmelig sjælden sygdom herhjemme.
Men nu har Statens Seruminstitut tekniske vanskeligheder ved at producere den vaccine, børn hidtil har fået, når de var tre, fem og tolv måneder gamle. Derfor importerer man en vaccine mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og menigitis. Men på det internationale marked for vacciner får man hepatitisvaccinen med i købet, når man køber sådan en kombinationsvaccine.
Statens Seruminstitut forventer at kunne producere den vanlige vaccine igen fra slutningen af 2014, så hepatitis-vaccinen er kun aktuel for børn født i slutningen af 2013 og det meste af 2014.
Alligevel er bestyrelsesformand Else Jensen fra foreningen Vaccinations Forum chokeret over den nye praksis. Foreningen arbejder for, at vaccinationer tilvælges eller fravælges på en oplyst baggrund, og Else Jensen finder ikke noget belæg for at indføre vaccinen:
– Vi blev forfærdede, da vi fik besked om det, for der er efter vores bedste overbevisning ingen faglig begrundelse for at vaccinere børn mod hepatitis B i Danmark, bortset fra de udsatte grupper, der allerede bliver vaccineret, siger Else Jensen til dagbladet Politiken.
Sundhedsstyrelsen har blot indført den nye vaccine, der går under navnet Infarix Hexa, uden forudgående drøftelser med Lægeforeningens Lægemiddeludvalg. Det undrer udvalgets formand, Michael Dupont:
– Nu har man i 20 år diskuteret, om hepatitis B-vaccinen skulle gøres til en del af programmet, men konklusionen har hver eneste gang været, at der ikke er nogen grund til at vaccinere danske børn mod hepatitis B. Nu kommer vaccinen så alligevel med som følge af en leverandørproblematik, og vi læger bliver bare meddelt det, uden der har været nogen forudgående faglig diskussion. Det virker mærkeligt på mig, siger Michael Dupont til dagbladet Politiken.
Han pointerer samtidig, at den vidtgående ændring i vaccinationsprogrammet burde ske som følge af en lægefaglig overvejelse i stedet for en simpel leverandørproblematik.
Sundhedsstyrelsen vurderer, at den nye vaccine er nøjagtig ligeså sikker som den gamle, og styrelsen understreger, at det kun er en overgangsordning indtil Statens Seruminstitut atter kan producere vacciner til børnevaccinationsprogrammet.
Kilde: Politiken.dk