Nyheder

BPA øger risikoen for at dø

Foto: Adobe Stock
18. august 2020

Et nyt studie konkluderer, at risikoen for at dø – uanset grund – er 49 procent større, hvis man har et højt indhold af kemikaliet BPA i kroppen. Undersøgelsen er bare et i rækken, som påviser sundhedsskadelige effekter af BPA. Og der er særlig grund til at være opmærksom netop i disse corona-tider.

 

Brugen af håndsprit øger optaget af kemikalier som BPA i kroppen. BPA – eller bisphenol A – findes utroligt mange steder. Alt fra vandplasker, plastbøtter, dåser og kvitteringer indeholder kemikaliet, som forskere har bevidst har skadelig indvirkning på det endokrine system og dermed kroppens hormonbalance.

Studier linker derfor ikke overraskende kemikaliet til fertilitetsproblemer hos begge køn. En mulig forklaring på det hos mænd kan være, at de allerede i fosterstadiet bliver udsat for BPA gennem moderen, og at det har uoprettelig indvirkning på de kommende mænds sædkvalitet.

Foruden fertilitetsproblemer er BPA også linket til hjertekarsygdomme, kræft og diabetes hos voksne. Det nye studie finder så altså også, at dødeligheden stiger over en bred kam i takt med, hvor meget BPA, man har i kroppen. I kohortestudiet så forskerne på 3882 voksne amerikanere over en 10-årig periode og sammenholdt mængden af BPA i urinen med dødstidspunktet. Deltagerne med de højeste niveauer havde 49 procent større risiko for at dø af forskellige årsager.

Læs også: Gør rent uden kemi 

Håndsprit baner vejen

Ifølge CNN undrer de nye fund ikke. De har talt med Dr. Leonardo Trasande, leder af den miljømedicinske børneafdeling ved NYU Langone Health, som udtaler:

– Det er ikke langt fra, hvad man må forvente i lyset af de tre faktorer – overvægt, diabetes og hjertekarsygdomme – som alle øger risikoen for at dø.

Ikke desto mindre er fundet betydeligt, og kan vise sig at være af særlig vigtig karakter netop nu, fordi brugen af håndsprit er steget så markant i de seneste måneder. Trasande forklarer nemlig, at brugen af håndsprit øger absorberingen af BPA. Så hvis man er i kontakt med noget, der indeholder kemikaliet, som en kvittering, og kort efter spritter hænderne af, så kan man få næsten 10 gange så meget af det ind i kroppen, som man ville uden håndsprittens hjælp.

Grundet kemikaliets brede brug, er det svært at undgå det – og selv hvis man går efter produkter, der er mærket som ”BPA-fri”, er det ikke sikkert, at lykken er gjort.

Læs også: Pas godt på dine hænder

Det kan du gøre

Bisphenol A er nemlig kun et kemikalie i en større familie af kemikalier, som ligner hinanden. Mange produkter har derfor bare skiftet BPA ud med et lignende stof, som sandsynligvis har samme skadelige effekter, selvom det ikke er undersøgt til bunds.

Hvis man alligevel skal gøre noget, for at beskytte sig selv, kan man med fordel gå efter glas eller rustfri stål fremfor dåser og plast, købe friske varer fremfor konserves, lade være med at opvarme mad i plastikbøtter i mikroovnen og sige nej tak til kvitteringer.

Det er nemlig også bevist, at man kan sænke kroppens niveau af BPA, ved at skære ned på eksponeringen og vælge friske varer fremfor dem på eksempelvis dåse. Og indtil reglerne bliver strammet, er det i høj grad op til den enkelte at beskytte sig. Det kan ifølge forskning have store konsekvenser, hvis ikke du gør det.

[relateredehistorier]

Forrige artikelUnge med ondt i livet

Næste artikelThomas Hartmann: Humor er nødvendig i krisetider