Brændenælder

Min farmor brugte brændenælder til meget forskelligt og fortalte mig som barn, at denne irriterende plante er et af de vigtigste naturlægemidler.

Var det ammestuesnak, eller er der noget om det?

Barnebarnet


Din farmor har ret. Brændenælder er først og fremmest rige på mineraler og vitaminer.

De er vanddrivende og styrkende, modvirker håraffald og styrker hårvæksten, modvirker skøre negle, forstørret prostata og gigt. Brændenælder virker blodsukkersænkende og blødningsstandsende. Der er også værdifulde aminosyrer i brændenælder.
Brændenælder indeholder stoffer, blandt andet myresyre, der brænder i huden, hvor der dannes nældefeberagtigt udslæt.

Regulær forskning har vist, at piskning med brændenælder på slidgigtramte led kan virke betydeligt nedsættende på smerterne.

I gamle dage var brændenælder både mad, medicin, kosttilskud af vitaminer og mineraler og blev brugt til at væve stærkt tøj med, da fibrene i de store brændenælder er stærkere end hør. Så fattige familier, der blev jaget fra hus og hjem, sørgede altid for at tage en pose med brændenældefrø med sig.

Brændenælder kan bruges i stuvning, tærter (for eksempel sammen med nye mælkebøtteblade) og i suppe. Det skal være nye brændenælder eller toppen af de ældre, og de skal lige skoldes i kogende vand for at blive til at have med at gøre.
Brændenældesuppen kan laves ved at svitse løg og hvidløg i olivenolie, blende brændenælderne, tilsætte væske og fennikelfrø.

Den smager dejligt, for eksempel med nybagt speltbrød til.

Med venlig hilsen
Carsten Vagn-Hansen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*