Nyheder

Brændeovn øger risikoen for lungekræft

27. juni 2022

Ny canadisk undersøgelse viser, at kvinder, der bor i et hjem, hvor der anvendes gas- eller brændeovn til madlavning eller opvarmning, har en øget risiko for at få lungekræft.

Den canadiske undersøgelse er netop blevet offentliggjort i American Journal of Epidemiology. Det fortæller Ugeskrift for Læger og redegør for undersøgelsen, der sammenligner kvinder, der har boet i et hus eller en lejlighed der blev opvarmet af en pejs eller en brændeovn, og kvinder, der har boet et sted, hvor maden blev lavet på et gas- eller et brændekomfur med kvinder, der ikke var udsat for den slags røg.

Specifikt for mændUndersøgelsen viser også, at sammenhængen ikke gælder for mænd. Forskerne bag undersøgelsen mener, at det kan skyldes, at kvinder generelt opholder sig mere indendørs end mænd, og at de oftere laver mad end mænd.

Ugeskriftet citerer professor Steffen Loft, afdeling for miljø- og arbejdsmedicin på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet for at sige, at der generelt findes meget lidt viden om helbredseffekterne af brænderøg. Hvilket kan undre, når man tager i betragtning, at mennesker har brugt brændefyring som varmekilde fra tidernes morgen.

Kilde: Jyllandsposten.

Forrige artikelOvervægt i alderdommen skal forebygges

Næste artikelRygere føder piger