Vores skribenter

Brevkasse – Får jeg nok calcium?

Naturlis læge og sundhedskonsulentakupunktør, Carsten Vagn-Hansen svarer på spørgsmål fra vores kære læsere – denne gang handler det om calcium

20. januar 2023

Spørgsmål:
I nogle sundhedsfaglige artikler beskriver man, at det ikke er nødvendigt at indtage tilskud af calcium, da det kan være årsag til forkalkning af kredsløbet. Dog er det i nogle af artiklerne oplyst, at det er i orden, når man samtidig indtager magnesium. Personlig indtager jeg ikke tilskud af calcium og spiser normalt ikke mælkeprodukter, men jeg spiser grønsager af alle farver og indtager i øvrigt en multivitamintablet og et ekstra tilskud af magnesium, D3 og K2.

Da jeg er i tvivl, om jeg får tilstrækkelig med calcium, vil jeg gerne spørge om mit indtag af calcium, som jeg har beskrevet ovenfor, er for lavt? Og i bekræftende fald er spørgsmålet: Skal jeg vælge et middel, hvor calcium, magnesium og D3 er samlet i én tablet, eller er det bedre at indtage calcium særskilt? Og i begge tilfælde, hvilket produkt kan du anbefale?

– Mvh. Johannes

Svar:
Livet igennem øges kroppens indhold af calcium (kalk), mens knoglecalcium falder. Dels på grund af kosten, men det egentlige problem er mangel på magnesium, som vi mister livet igennem. Ved mangel på magnesium strømmer calcium via calciumkanaler ind i kroppens celler, hvor de destruerer de energidannende mitokondrier, hvilket øger risikoen for hjerte-kar sygdomme.

Når calcium strømmer ind i kroppens bløde celler (ikke i knogleceller), falder calcium i blodet, og det vil hormonet PTH forsøge at få op igen ved at aktivere de knoglenedbrydende osteoklaster, så calcium i blodet stiger igen. Bliver det ved, får man osteoporose (knogleskørhed). Giver man så calcium og D-vitamin uden at give magnesium samtidigt, øges calcium i hele kroppen, både de bløde væv og knoglerne. Men calcium skal ikke havne i de bløde væv, og her spiller K2-vitamin en stor rolle for, at knoglerne kan optage det.

Så idealet er at give tilskud af magnesium og D-vitamin samt K-vitamin, sammen med en lille dosis calcium, der godt kan komme fra kosten, primært fra grønsager. Så det ser ud til, at du gør det rigtige. For at modvirke knogleskørhed og hjerte-kar sygdom er det også vigtigt at holde sig i gang. Hvilke produkter, du vil tage, kan du tale med din helsekostforretning om. Hovedsagen er det rigtige indhold.

Mange gode hilsener

– Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent


Forrige artikelBrevkasse – Giver medicinen mig gigt?

Næste artikelBrevkasse – Kvalmearmbånd mod køresyge

Carsten Vagn-Hansen

Læge
Skribent på Naturli fra 2002 til 2022.