Vores skribenter

Brevkasse – Giver medicinen mig gigt?

Naturlis naturlæge, Maria Pinderup Langbak svarer på spørgsmål fra vores kære læsere – denne gang handler det om “giver medicinen mig gigt?”

20. januar 2023

Spørgsmål:
Jeg vil gerne vide, om Centyl med kaliumklorid kan give gigt. Jeg har fået Centyl i snart et halvt år, og jeg får flere og flere muskelsmerter.

Min læge mener ikke, det kan komme fra Centyl, men jeg mærkede allerede de første symptomer kort efter start med denne pille. Lige nu er jeg medtaget af gigtsmerter, og det “brænder” i mine muskler.

– Venlig hilsen Lissi

Svar:
Centyl med kaliumklorid kan give anledning til muskelgener herunder oftest kramper, hvilket nok delvist bunder i påvirkning af mineralerne kalium, calcium og magnesium. De kan alle komme i underskud. Kalium og calcium kan man få et godt indtryk af i en blodprøve, mens niveauet af magnesium i blodet ikke altid er en god markør for, om man mangler det ude på celleplan. På bivirkningslisten er endvidere angivet, at det sjældent kan give myalgi, som er muskelsmerter.

Måske du bare er en af de følsomme, som reagerer med netop denne bivirkning. Måske du i samarbejde med din læge kunne prøve 2-4 ugers pause med Centyl med kaliumklorid, og på denne måde vurdere, om det har en effekt. Alternativt vil jeg anbefale at få målt ovenstående mineraler i blodet og tage tilskud, hvis nødvendigt. Ikke mindst af magnesium.

God bedring

Med venlig hilsen
– Maria Pinderup Langbak, Naturlægen.com

Forrige artikelBrevkasse – Progesteron sammen med andre tilskud

Næste artikelBrevkasse – Får jeg nok calcium?

Maria Pinderup Langbak

Læge og heilpraktiker
Skribent på Naturli siden 2019.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.